Am intrat la Welcome to the Hartmanns (2016) știind doar că este un film în limba germană și că poate fi o comedie acceptabilă dacă o privești din punctul de vedere potrivit. Bine am făcut că l-am văzut pe nepusă masă tocmai pentru că am fost suprins și mai mult de potențialul acestei pelicule. Este o comedie și o dramă în același timp, însă nuanțele de amuzament pe care le capătă reușesc să dea o formă plăcută filmului și să creeze o atmosferă de apreciat de care era nevoie mai ales din cauza duratei filmului, de aproape 120 de minute.
Există câteva motive întemeiate pentru care aș dori să recomand această comedie celor pasionați de genul acesta cinematografic. În primul rând reprezintă o modalitate distractivă prin care este abordat subiectul refugiaților din Germania. Desigur, în perioada recentă de timp a reprezentat o problemă majoră pentru întreaga Europă, însă de aici se nasc o mulțime de discuții în care nu am dori să intrăm tocmai pentru că nu au legătură directă cu Welcome to the Hartmanns.
Însă este, totuși, interesantă abordarea acestui subiect deoarece ridică o întrebare care umblă din gură în gură, și anume cum o să fie afectată societatea germană de valul de refugiați sosiți în țară. Filmul scris și regizat de Simon Verhoeven, cunoscut mai ales pentru horrorul „Friend Request”, mediocru de altfel, spune povestea unei familii din Munich care se hotărăște să ofere un acoperiș deasupra capului unui refugiat liniștit, harnic și fără antecedente penale. Întâmplarea face ca tocmai această decizie să ofere și comicul scenariului, fapt pentru care ajungem la cel de-al doilea motiv pentru care consider că este o comedie reușită.
Ajuns într-un final în casa familiei Hartmann în urma unui interogatoriu destul de agresiv și aflat la doar patru săptămâni distanță de primirea răspunsului în urma cererii de azil în Germania, Diallo (interpretat de actorul Eric Kabongo) dă tonul unei înșiruiri de evenimente mai mult sau mai puțin plăcute pentru familia în sânul căreia de abia se stabilise. Întâmplări care duc, la un moment dat, la tot soiul de tensiuni între soț și soție, între tată și fiu, între frate și soră, între tată și fiică.
Comicul tuturor situațiilor este dat tocmai de perfecționismul german pe care îl cunoaștem cu toții, iar asta duce cumva scenariul la un alt nivel. Ajungem să fim martori la rasism, extremism și alte cuvinte care se termină în „ism”, ceea ce era oricum de așteptat, însă priceperea scenaristului și regizorului Simon Verhoeven reușește cumva să transpună toate aceste deficiențe ale societății într-o manieră comică și să facă publicul din sala de cinema să râdă în hohote.
Am asistat la linii de dialog hilare, combinate mai ales cu seriozitatea caracterului unui tată serios, complexat fiind de faptul că îmbătrânește, am fost surprins de nenumărate ori de un scenariu plin de tot felul de împletituri de situații și am fost lăsat mască de drama unor momente mai puțin plăcute oferite de scenariu.
Însă pentru că orice producție cu accente comice trebuie să ofere un final fericit, Welcome to the Hartmanns se supune acestui tipar și reunește pe ultima sută de metri o familie care părea mai dezbinată ca oricare alta, reușind să îi obțină lui Diallo un aviz de ședere în Germania, patria tuturor posibilităților.
CITEȘTE ȘI: Cronică de film: „Neruda” (2016), de Pablo Larrain
Un alt motiv pentru care pelicula lui Verhoeven merită vizionată este distribuția. Asistăm la o combinație de actori trecuți de o vârstă cu adolescenți și tineri talentați. O surpriză plăcută pe care mi-a făcut-o această peliculă este actrița Palina Rojinski, pe care trebuies să recunosc că nu o cunoșteam, dar care și-a jucat rolul de fiică a doctorului Hartmann cu mare pricepere. Florian David Fitz joacă rolul băiatului familiei, iar celebra Senta Berger apare în rolul soției Hartmann.
Nu în ultimul rând trebuie să-l amintim pe Heiner Lauterbach, cel care joacă rolul soțului și cunoscutului doctor Hartmann, pe care-l știu încă de când l-am văzut în „Das Experiment”. Trebuie apreciată, în ultimul rând, contribuția directorului de imagine, care transformă această peliculă într-o mică bucurie pentru un cinefil aflat întotdeauna în căutarea cadrelor perfecte.
Welcome to the Hartmanns este o distragere de la rutină, o deconectare de la cursul vieții și o plăcere pentru cei care caută o peliculă provocatoare de râsete. „Welcome to the Hartmanns” (în original „Willkommen bei den Hartmanns”) intră în cinematografe pe 22 septembrie 2017.
* vizionat în avanpremieră la Happy Cinema din mallul Liberty Center, Șoseaua Progresului, nr. 151-171, Sector 5, pe 20 septembrie 2017
* mai multe informații despre „Bun venit în Germania” pe IMDb și Cinemagia
Scrie un comentariu