Raftul cu filme

Documentarul „Țara moartă” a fost selectat la Vienna Film Festival și IDFA

Vienna Film Festival, 25 august, documentarul țara moartă, costică acsinte, țara moartă, radu jude, filme românești
Fotografie de Costică Acsinte / Țara moartă

Eseul documentar românesc Țara moartă (2017), realizat de regizorul Radu Jude, face parte din selecția oficială a Vienna Film Festival și a International Documentary Film Festival Amsterdam. La cea de-a 17-a ediție a evenimentului de film de la Viena, care va avea loc între 19 octombrie și 2 noiembrie, filmul va beneficia de două proiecții, pe 20 și 21 octombrie. Documentarul concurează pentru Vienna Film Award, în valoare de 11.000 de euro, acordat de un juriu format din personalități ale industriei austriece de film.

La cea de-a 30-a ediție a International Documentary Film Festival Amsterdam, care va avea loc între 15 și 26 noiembrie, documentarul românesc Țara moartă a fost selectat în secțiunea „Masters”, alături de alte 26 de producții de gen. Documentarul a fost lansat în cinematografele româneşti pe 25 august, după ce a avut premiera internațională în secţiunea „Signs of Life” a Festivalului de Film de la Locarno 2017.

Filmul este un eseu documentar compus din mai mult de 500 de fotografii dintre cele peste 8.500 ale colecţiei Costică Acsinte, texte de Emil Dorian şi fragmente din coloana sonoră a filmelor de propagandă din anii 1930 și 1940. Montajul documentarului este semnat de Cătălin Cristuţiu, sound design-ul de Dana Bunescu, iar consilierea tehnică a fost asigurată de Marius Panduru. Filmul este realizat cu sprijinul lui Cezar Mario Popescu, cel care a descoperit fotografiile lui Costică Acsinte.

Pelicula participă în competiţia de documentare a celei de-a 61-a ediţii a BFI London Film Festival, care are loc între 4 și 15 octombrie, dar și în selecția „Between Jewish and Israeli Identity” a Haifa Film Festival, care se încheie pe 14 octombrie. Ţara moartă este o producţie Hi Film şi Fast Film, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi Orange România. Producător este Ada Solomon.

Parteneri media sunt Radio România Cultural, News.ro, Scena 9, Arte și meserii, Ziarul Metropolis, Cinemagia, Cinefan, Aarc.ro și DinFilme.

* urmărește pagina de Facebook a filmului selectat la Vienna Film Festival
* citește mai multe articole despre filmele documentare pe Raftul cu Filme

Scrie un comentariu