Raftul cu filme

Documentare noi pe postul TVRi: „Unirile românilor” și „În spatele frontului”

Unirile românilor, documentare, documentare românești, posturi TVR, TVR Internațional, În spatele frontului
Imagine via Wikipedia

Postul de televiziune TVR Internațional (TVRi) anunță lansarea și difuzarea documentarelor românești Unirile românilor şi În spatele frontului. În anul Centenarului, două serii de documentare realizate de canalul TVR Internaţional au premierele pe 27 şi 28 octombrie 2018, iar mai apoi vor fi difuzate în fiecare sâmbătă şi duminică, de la ora 19:00 la TVRi şi de la ora 21:00 pe TVR Moldova.

Postul de televiziune TVR Internațional lansează două seriale documentare realizate de TVR Internațional și care vor fi difuzate în următoarele şase săptămâni în fiecare sâmbătă şi duminică. Sâmbătă, pe 27 octombrie 2018, este programată premiera serialului documentar Unirile românilor, produs și realizat de Radu Găină, iar duminică, pe 28 octombrie 2018, debutează seria În spatele frontului, produsp de Ioana Mureşan după un scenariu și regie de Ruxandra Țuchel.

De-a lungul celor şase episoade, documentarul Unirile românilor îşi propune să aducă relatări, biografii şi evenimente care au marcat destinul românilor în ultimii 100 de ani şi să ne ajute să nu uităm cine suntem şi care ne sunt rădăcinile. Pentru acest lucru, TVRi s-a deplasat în zeci de localităţi din ţară şi din străinătate, dorind să afle perspectiva istoricilor, dar şi pe cea a românilor care trăiesc în afara ţării.

Astfel, filmările s-au desfăşurat pe întreg teritoriul României, în aproape toate locurile semnificative pentru Unire, dar şi în Franţa, Bulgaria, Ungaria, Austria, Germania, Ucraina, Statele Unite și Republica Moldova. Pe 27 octombrie 2018, de la ora 19:00, TVRi difuzează episodul „Mihai Viteazul şi prima Unire a românilor”. Restul episoadelor documentarului sunt programate în felul următor:

Episodul 2: „Unirea Principatelor Române, 24 ianuarie 1859”, pe 3 noiembrie
Episodul 3: „Unirea Dobrogei cu România”, pe 10 noiembrie
Episodul 4: „Unirea Basarabiei cu România, 27 martie 1918”, pe 17 noiembrie
Episodul 5: „Unirea Bucovinei cu România, 28 noiembrie 1918”, pe 24 noiembrie
Episodul 6: „Marea Unire, 1 decembrie 1918”, pe 1 decembrie

Duminică, pe 28 octombrie 2018, de la ora 19:00, debutează cel de-al doilea proiect al postului TVR Internațional, și anume seria documentară În spatele frontului, cu Mihai Constantin şi lectorul universitar Alin Matei, prodecanul Facultăţii de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Cei doi amfitrioni ne vor călăuzi printre numeroasele mărturii pentru a afla poveşti mai puţin cunoscute petrecute în timpul Primului Război Mondial.

Astfel, vom cunoaşte personaje reale care au luptat pe front, au fost luaţi prizonieri, au murit pentru ţara lor, ori au trădat pentru motive neclare. Seria vorbește despre spionii care invadaseră România imediat după anul 1914, fiecare slujind pe altcineva. De ce era atât de importantă România în acest nou conflict, de ce ne curta Germania, de ce Regele Ferdinand a decis intrarea noastră în război alături de aliaţi, cum se trăia în Bucureştiul ocupat de armatele germane şi bulgare, cum s-a făcut România Mare. Programul restului episoadelor:

Episodul 2: „La arme”, pe 4 noiembrie
Episodul 3: „Bucureştiul sub ocupaţie”, pe 11 noiembrie
Episodul 4: „Misiunea franceză”, pe 18 noiembrie
EPisodul 5: „Eroi şi trădători”, pe 25 noiembrie
Episodul 6: „Prizonierii de război”, pe 2 decembrie

Citește mai multe articole despre documentare pe Raftul cu Filme. Urmărește pagina noastră de Facebook, canalul de YouTube și contul de Instagram.

Scrie un comentariu