Raftul cu filme

INTERVIU. Regizorul Trevor Simms: „Misirlou” este un film extrem de independent”

Trevor Simms, Misirlou
Imagine via Dracula Film Festival / Trevor Simms

Regizorul Trevor Simms, prezent la cea de-a cincea ediție a Dracula Film Festival de la Brașov pentru proiecția celui mai recent proiect independent al său, pelicula de 1 oră și 25 de minute denumită „Misirlou” (2017), vorbește pentru Raftul cu Filme despre cum au decurs filmările, ce l-a determinat să realizeze o astfel de peliculă, dar și despre ce fel de păreri a primit din partea publicului care i-a vizionat lungmetrajul horror și de acțiune.

Trevor Simms, născut în Louisville, Kentucky, Statele Unite ale Americii, pe 4 februarie 1987, este un producător, scenarist și regizor american cunoscut mai ales pentru lungmetrajul despre care ne povestește astăzi, dar și pentru „The Python and the Parakeet” și „The Golden Touch”. Undeva în anul 2011, Trevor a adăugat proiectul său pe Kickstarter pentru a obține o finanțare în valoare de 5.000 de dolari, o parte din cei 250.000 de dolari alocați pentru „Misirlou”.

Raftul cu Filme: Ce reprezintă, mai exact, Misirlou? De la ce vine titlul filmului tău?

Trevor Simms: „Misirlou” este numele unui cântec din „Pulp Fiction”, care se întâmplă să fie și lungmetrajul meu preferat. Nimeni nu știe cine a scris acest cântec, oricât de multă cercetare s-ar face asupra acestui subiect. În film, de fiecare dată când apărea o scenă în care se consumau droguri, plănuiam să includem acest cântec, însă compozitorul nostru a invocat, de la un timp, problemele legale legate de deținătorul compoziției, fapt pentru care am renunțat la această idee.

Trevor Simms, Misirlou
Imagine via IMDb / Trevor Simms

Raftul cu Filme: Pelicula realizată de tine ne poartă prin cultura surfului, cultura filmului „Pulp Fiction” și ne trece printr-o mulțime de stări. Avem scene filmate în Venice Beatch, avem scene despre droguri și o mulțime de cadre hardcore. Care a fost conceptul acestei pelicule?

Trevor Simms: La școala de regie, printre primele lucruri, te învață să faci un film cu ceea ce ai la îndemână. În perioada în care am început să pun pe foaie ideea peliculei „Misirlou” aveam 23 sau 24 de ani, mă mutasem în Los Angeles și stăteam în Koreatown. Dacă nu știi, Koreatown este un loc ciudat, cel puțin pentru mine așa a fost.

Am început să scriu scenariul în primul apartament în care mă mutasem în acolo. Ținusem minte că un film se face cu ceea ce ai la îndemână, Venice Beach era în apropiere, aveam o motocicletă, l-am cunoscut mai apoi pe Larry Bishop și am continuat să scriu folosindu-mă de ceea ce aveam, de ceea ce puteam utiliza imediat. Așa s-a născut conceptul „Misirlou”.

Raftul cu Filme: Cum au decurs filmările la „Misirlou”?

Trevor Simms: Filmările au avut loc pe parcursul a mai multor ani. De fiecare dată când aveam ocazia să filmez, o făceam și foloseam orice găseam în jurul meu sau ce aveam la îndemână. La început mă gândeam la un film cu o lungime de 120 de minute, însă pe parcurs am tot tăiat, am editat, iar am filmat și iar am tăiat până am ajuns la cele 85 de minute pe care le are acum „Misirlou”. Acum că l-am terminat încep să mă gândesc la un sequel.

Raftul cu Filme: Care crezi că este percepția publicului asupra filmului tău?

Trevor Simms: Crede-mă că mi-ar plăcea foarte mult să aflu ce păreri au oamenii care au văzut filmul. Din punctul meu de vedere cred că ar fi grozav dacă aș reuși să vând „Misirlou” către Netflix. Nu știu cât de mult folosiți aici Netflix, dar în Statele Unite este un serviciu extrem de cunoscut. Acum ceva timp am primit o ofertă pentru cumpărarea filmului din Germania, însă nu știu dacă o să îl vindem acolo pentru că s-ar putea să apară probleme cu Netflix, care este un serviciu worldwide.

Raftul cu Filme: Care este părerea ta vis-a-vis de droguri? Întreb asta pentru că în „Misirlou” întreaga poveste se învârte în jurul acestui subiect.

Trevor Simms: Ăh, când eram la liceu, în primul an cred, am luat ciuperci în camera în care stăteam. Și sincer să fiu, a fost interesant pentru că îmi treceau o mulțime de lucruri prin minte. Într-o vară, când mă întorsesem acasă, am luat acid (n.r. LSD – Acid Lisergic Dietilamid), care este un derivat dintr-o ciupercă a grânelor. Când iei un astfel de psihedelic ajungi să ai o gândire outside the box, să vezi lucrurile altfel. Iar mai târziu, la colegiu, am început să fumez marijuana, iar de cele mai multe ori mă făceau să devin euforic.

Trevor Simms, Misirlou
Imagine via IMDb / Trevor Simms

Raftul cu Filme: Care a fost cel mai bun răspuns primit din partea cuiva care a vizionat filmul scris și realizat de tine?

Trevor Simms: Cel mai bun răspuns primit a avut loc în timpul vizionării filmului. Un grup de spectatori, adolescenți, au râs aproape tot filmul în hohote. Mai apoi aflasem de la ei că luaseră ciuperci și au avut ideea de a veni să urmărească un film psihedelic. Am urmărit și eu pelicula o singură dată și, sincer să fiu, mi se pare o creație extrem de ciudată, dar plină de acțiune.

Raftul cu Filme: Care a fost bugetul alocat acestui proiect?

Trevor Simms: Tu ce crezi? Spune-mi o cifră! Am fost un buget de 5 milioane de dolari! Nu, nu, doar glumesc cu tine! Sincer să fiu, contează cum faci calculele. Eu am scris scenariul, deci partea asta a fost gratis. Eu am regizat filmul, deci regia a fost gratis. Eu am jucat rolul principal, deci și partea aceasta a fost gratis. Motocicleta care apare în multe din cadre este a mea, deci nici aici nu am cheltuit niciun ban. Am dat, la un moment dat, 300 de dolari pe câteva măști pe care, mai apoi, le-am pictat și vopsit. Iar apoi cei mai mulți bani au fost cheltuiți pe actori și pe locații.

Coloana sonoră a fost cea mai mare problemă pe care am întâmpinat-o. Fiind un film incredibil de independent, nu am avut pe cineva care să se ocupe de sunetul secvențelor. Sunetul pe care îl captam din cameră avea o calitate slabă, așa că am hotărât că am nevoie de cineva specializat pe partea asta. Așa am ajuns să-i cunosc pe Stanley Kastner și Corey Browne, cei care s-au ocupat, în cea mai mare parte, de sunet. Le mulțumesc pentru că au înțeles că este un film independent și mi-au făcut o ofertă bună. Am cheltuit undeva la 15.000 de dolari pentru partea asta. În total, cred că vorbim de un buget de circa 250.000 de dolari.

Trevor Simms, Misirlou
Imagine via IMDb / Trevor Simms

Raftul cu Filme: Ție îți place filmul? Ce părere ai despre el?

Trevor Simms: Cred că este un film plin de acțiune în care totul se întâmplă pe repede înainte. Reprezintă o peliculă horror pentru că sunt o mulțime de cadre cu violență, cu împușcături, cu lucruri pe care nu ar trebui să le vadă orice tânăr. Cred că armele dau un farmec aparte și că povestea este una destul de bună. Poate că apare un pic cam mult sânge în „Misirlou”, dar haosul captat de cameră cred că dă un farmec aparte.

* citește mai multe despre pelicula „Misirlou” pe IMDb
* citește mai multe articole din categoria Interviuri pe Raftul cu Filme

Scrie un comentariu