Raftul cu filme

Tobe Hooper, regizorul filmului „The Texas Chain Saw Massacre”, a murit la 74 de ani

tobe hooper
Regizorul Tobe Hooper / imagine via kviff.com

Lumea filmelor de groază a mai pierdut o persoană reprezentativă. Regizorul Tobe Hooper a murit sâmbătă, 26 august, la vârsta de 74 de ani, în Sherman Oaks, California, conform Los Angeles County Coroner și publicației Variety. Acesta era cunoscut, în mare parte, pentru regizarea filmelor horror „The Texas Chain Saw Massacre” (1974) și „Poltergeist” (1982). Momentan nu se cunosc cauzele morții.

Lungmetrajul „The Texas Chain Saw Massacre”, lansat în anul 1974 și realizat cu actori fără renume, a devenit unul dintre cele mai cunoscute și influente pelicule de groază din toate timpurile mai ales pentru abordarea realistă și viziunea oarecum deranjantă asupra scenariului. Realizat cu un buget de circa 300.000 de dolari, filmul spune povestea unui grup de prieteni care întâlnesc o familie de canibali în drumul lor spre o casă unde aveau de gând să-și petreacă vacanța.

Cu toate că a fost interzis în mai multe țări pentru violență, „The Texas Chain Saw Massacre” a fost unul dintre cele mai profitabile filme independente în anii 1970 în Statele Unite ale Americii. Per total, echipa de producție a obținut venituri de 30,8 milioane de dolari din contractele cu cinematografele și 14,2 milioane de dolari din închirierea peliculei de-a lungul timpului.

tobe hooper
Regizorul Tobe Hooper / imagine via iHorror.com

Tobe Hooper a regizat și sequel-ul „The Texas Chain Saw Massacre 2”, însă acesta avea să vină cu o abordare mult mai amuzantă a scenariului ca urmare a înțelegerii cu Cannon Films. Regizorul este cunoscut, în același timp, și pentru realizarea filmului „Poltergeist” (1982), lungmetraj scris și produs de Steven Spielberg, care a ajuns între timp un alt clasic al genului horror.

În ultimii ani de viață, Tobe Hooper a lucrat la „Djinn” (2013), dar și la „Toolbox Murders” și „Mortuary”. A contribuit, de asemenea, la realizarea a două episoade din „Masters of Horror”. Regizorul american s-a născut în Austin, Texas, pe 25 ianuarie 1943, iar înainte să devină regizor a lucrat ca profesor de universitate și cameraman pentru filmele documentare.

Tobe Hooper a câștigat șapte premii și a adunat patru nominalizări la diferite evenimente de film de-a lungul carierei sale. În 1976 a câștigat Premiul Criticilor de Film pentru „The Texas Chain Saw Massacre” la Avoriaz Fantastic Film Festival. În 2003 a fost recompensat cu Premiul Time-Machine Honorary la Sitges Catalonian International Film Festival, iar în 2005 a primit Premiul Hall of Fame la Phoenix International Horror & Sci-Fi Film Festival.

Scrie un comentariu