Raftul cu filme

Lungmetrajul românesc „Timebox” are premiera națională pe 17 octombrie 2018

Timebox, filme românești, documentare românești, documentare, documentarul Tmebox
Timebox

Documentarul românesc Timebox, o producție Manifest Film, va avea premiera națională la Sibiu, în ziua de miercuri, 17 octombrie 2018, în cadrul Festivalului Internațional de Film Documentar Astra. Proiecția va avea loc la librăria Habitus în prezența regizoarei Nora Agapi și a protagonistului Ioan Matei Agapi, acum în vârstă de 81 de ani. Premiera internațională va avea loc în cadrul prestigiosului Festival Internațional de Film Documentar Jihlava din Republica Cehă, desfășurat în perioada 25-30 octombrie 2018.

Timp de 40 de ani, Ioan Matei Agapi a filmat pe peliculă de film viața orașului Iași, dar și evenimentele importante din viața familiei sale, rezultând peste 21.000 de metri de peliculă, adică 35 de ore de material filmat între ani 1960 și 1990.

Astfel că această arhivă vizuală valoroasă devine cea mai mare arhivă personală din România, care cuprinde imagini cu întâlnirile de partid și petrecerile interne, imagini necunoscute până acum cu Ceaușescu și Ion Iliescu, dar și piese de teatru din anii ’70, operații medicale revoluționare la acea vreme, precum și multe imagini cu familia Agapi. O parte din această arhivă poate fi văzută în documentarul de lungmetraj Timebox realizat de Nora Agapi, fiica lui Ioan Agapi.

„Iniţial am intenţionat să fac un film-portret despre tata folosindu-mă de arhiva lui ca un eseu care susține omagiul pe care i-l aduc prin poveste. Însă decizia bruscă a autorităţilor din cadrul Primăriei Iași de a-l scoate din casă şi de a-l muta cu tot cu considerabila lui arhivă de filme în spații nelocuibile m-a forțat să văd realitatea altfel, iar filmul are o turnură neașteptată”, a mărturisit Nora Agapi.

„Este un film emoționant și puternic care descrie relația dintre tată și fiică, lupta lor cu Primăria Iași, dar și dinamica memoriei susținută armonios de arhiva filmată cu 30-40 de ani în urmă. Însă a fost și un film greu de realizat deoarece nu a beneficiat de nicio susținere financiară, iar acum este recunoscut de unul din cele mai mari festivaluri de film documentar din Europa, Jihlava International Film Festival”, spune producătoarea Monica Lăzurean Gorgan.

Pe lângă mii de metri de peliculă cu filmările și mii de fotografii adunate, Ioan Agapi are în colecția sa peste 100 de aparate de fotografiat, dagherotipuri, fotografii de la începutul secolului al XIX-lea, cărți despre fotografie, vechi proiectoare, aparate pentru film pe 8 mm sau pe 16 mm și reflectoare.

Programul proiecțiilor pentru Timebox:

În perioada 25-30 octombrie 2018 are loc premiera internațională în Republica Cehă în cadrul Festivalului Internațional de Film Documentar Jihlava, iar miercuri, 17 octombrie 2018, de la ora 16:00, la Librăria Habitus are loc premiera națională la Sibiu în cadrul Festivalului Internațional de Film Documentar Astra.

Nora Agapi este director de imagine și regizor de film documentar. Este coregizor al filmului „Low Cost” si director de imagine pentru „Leaving Transylvania”, „Forest of Crocodiles”, „Off The Bitten Track”, „Decoding Dacia”, „The Hunt for Transylvanian Gold” și „A Young Mind: The Making of a Filmmaker”.

Citește mai multe articole despre documentare pe Raftul cu Filme. Urmărește pagina noastră de Facebook, canalul de YouTube și contul de Instagram.

Scrie un comentariu