Raftul cu filme

TIFF Education: filme, ateliere și distracție pentru copii, în cadrul festivalului TIFF 2023

TIFF Education, filme pentru copii, Belle and Sebastian
Imagine via TIFF / Belle and Sebastian

Începând cu acest an, secțiunea TIFF Education înglobează toate inițiativele Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) dedicate educației cinematografice, copiilor, profesorilor și familiei. O selecție amplă de filme, workshopuri de actorie și animație, activități de weekend, un cinema gonflabil și o selecție de scurtmetraje Disney întregesc programul care se va desfășura, în premieră, în Cluj-Napoca și Florești, între 9 și 18 iunie 2023.

O nouă experiență pentru cei mici anul acesta este cinematograful gonflabil din Programul Mini-Cini din Iulius Parc. Copiii între 3-12 ani se vor putea bucura de un program de filme de maximum 45 de minute alcătuit din scurtmetraje românești și internaționale în fiecare zi a festivalului, de luni până duminică între orele 12:00 și 17:00. Programul conține producții precum primul serial de animație CGI românesc „Legendarium”, serialul finlandez de animație „Turilas & Jaara”, dar și fascinantele animații ale lui Ion Popescu Gopo sau noul serial produs de LEGO.

Filmele și atelierele EducaTIFF 2023

Selecția de filme EducaTIFF de anul acesta cuprinde 12 titluri. Toate proiecțiile TIFF Education sunt urmate de discuții, dintre care unele alături de invitați speciali, pentru a încuraja curiozitatea și simțul critic al tinerilor spectatori.

În program se află trei filme selectate anul acesta la Berlinale: „Totem”, câștigător al premiului juriului ecumenic, „Delegation” și „Dancing Queen”, din programul Generations. Apreciat de critică este „Young Plato”, un film irlandez care urmărește încercările unui director de școală de a îmbunătăți traiul unei comunități urbane decăzute. Tot o poveste despre dificultățile educației este „First Rule”, a cărui proiecție se va desfășura în prezența echipei. În selecție găsim și „Juniors”, despre doi tineri dependenți de jocuri video care, cu scopul de a strânge bani din donații online pentru o nouă consolă video, născocesc o boală, dar și „The Hullabaloos”, unde câinele a doi copii gemeni este din greșeală confundat cu cel al președintei.

Avem parte și de „Belle and Sebastian”, despre un băiat de zece ani determinat să ajute un câine de stână. Anul acesta avem în program un film românesc, „David”, despre tabăra de vară organizată de Tibi Ușeriu, ce a dat naștere traseului pentru familii „Drumul lui David”, și o co-producție românească cu Germania, „The Three Investigators”, despre aventurile unor tineri detectivi în Transilvania. În materie de animații, „Rosa and the Stone Troll” îi va încânta pe cei mici, iar compilația „100 Years of Disney Animation” va fi o plăcere pentru toate categoriile de vârstă.

Atelierele TIFF Education se vor desfășura, în premieră, în Cluj-Napoca și în Florești, unde copiii și tinerii vor avea ocazia să învețe de la profesioniști ce înseamnă jurnalismul de film sau scrierea creativă, să participe la workshop-uri de animație și actorie, de stop motion cu LEGO sau de terapie prin artă.

Inițiativa de a aduce educația cinematografică în școli își găsește continuarea în Reshape Education, două zile de întâlniri ce vor dezbate subiecte precum modele de succes în educația cinematografică, acțiuni sociale în domeniul cinematografiei, platforme și filme dedicate tinerilor. Printre invitații speciali se numără Laufey Gudjonsdottir, care va vorbi despre modelul de educație prin film din Islanda, și Sergio Marques, care va vorbi despre curatorierea de filme pentru tineri. Acest demers esențial în dezvoltarea și împărtășirea de informații între experți este organizat de Ora de Cinema, program online pentru profesori și elevi de nivel liceal, ce introduce filmul ca instrument de studiu în ora de dirigenție.

Distracție în Florești: TIFF în familie

În cele două weekend-uri de festival, 10-11 iunie și 17-18 iunie, Parcul Poligon din Florești redevine centrul de distracție, dar și de învățare pentru familii, care anul trecut a atras peste 10.000 de participanți. Organizatorii au pregătit o mulțime de activități, de dimineața până seara. Cei mici sunt așteptați să învețe despre siguranță alături de reprezentanții IPJ Cluj, să descopere ce înseamnă să fii aviator sub îndrumarea echipei de la Baza 71 Aeriană „Emanoil Ionescu” sau să afle cum trebuie să reacționeze în situații de urgență alături de salvatorii de la ISU Cluj.

Programul include și educație de mediu, tururi botanice și ateliere despre food waste, teatru și ateliere de muzică, storytelling, sesiuni de sport distractiv, ateliere de dezvoltare personală și wellbeing. Cei mici vor învăța ce înseamnă un stil de viață sănătos, se vor întâlni cu căței de terapie, vor descoperi o bibliotecă mobilă, dar și o mini expoziție cu construcții din piese LEGO, vor învăța meșteșuguri, dar și ce înseamnă să fii un mic curier și vor avea parte de un univers al surprizelor.

Alexandra Vlaicu

Pasionată de seriale, ca mai toate fetele, urmăresc tot ce apare nou pe platformele de streaming online din România. Am o afinitate aparte pentru Netflix, dar nici cu HBO GO nu îmi este rușine. Mare fană a serialului Friends, am un motan pe nume Joe și un iubit care îmi ține companie de fiecare dată când mă uit la ceva nou.

Scrie un comentariu