Raftul cu filme

Regizorii Oliver Stone și Michel Franco, invitați speciali la TIFF 2023 de la Cluj-Napoca

Oliver Stone, TIFF, TIFF 2023
Imagine via TIFF / Oliver Stone

Regizorul, scenaristul și producătorul american Oliver Stone este unul dintre invitații speciali ai ediției TIFF 2023, unde va primi Trofeul Transilvania pentru întreaga carieră. La festival este așteptat și regizorul mexican Michel Franco, care va face parte din juriu. Cei doi cineaști se alătură unor nume precum Geoffrey Rush și Timothy Spall, care și-au anunțat deja prezența la Cluj-Napoca.

Oliver Stone este una dintre cele mai proeminente figuri ale Hollywood-ului din anii 1980-1990. A câștigat trei Premii Oscar, două ca regizor, pentru „Platoon” și „Born on the Fourth of July”, și unul pentru scenariu, cu „Midnight Express”.

Criticat pentru alegerea subiectelor sale, mai ales după anii 2000, când a realizat documentare despre personalități precum Fidel Castro, Hugo Chavez sau JFK, Stone susține că nu se consideră un cineast politic: „consider că filmele mele sunt, în primul rând, drame despre indivizi aflați în lupte personale și mă consider un scenarist înainte de a fi un cineast politic. Mă interesează punctele de vedere alternative. Cred că, în cele din urmă, problemele planetei sunt universale și că naționalismul este o forță foarte distructivă. Dar îmi place anarhia în filme”.

Trei filme de referință, care exemplifică marile teme care au marcat cariera cineastului, vor fi proiectate în cadrul ediției TIFF 2023 de la Cluj-Napoca:

🔸 Cel mai recent documentar semnat de Oliver Stone, „Nuclear Now”, a avut premiera la Veneția și este o investigație fără precedent despre folosirea energiei nucleare ca alternativă la folosirea combustibililor fosili;

🔸 Programul include și visceralul „Natural Born Killers”, povestea a doi criminali glorificați de mass-media, bazată pe un scenariu scris de Quentin Tarantino;

🔸 Dar și „Born on the Fourth of July”, cu Tom Cruise în rolul unui soldat american în Vietnam marcat profund de experiența războiului.

Regizorul mexican Michel Franco în juriul competiției oficiale

Premiat la Cannes pentru „After Lucia”, „Chronic” și „April’s Daughter”, și câștigător al Leului de Argint la Veneția pentru terifiantul „New Order”, Michel Franco va fi și el prezent la TIFF 2023, unde va face parte din juriul competiției oficiale.

Regizor, scenarist și producător, acesta a reușit să se impună pe scena mondială drept una dintre cele mai originale voci ale Americii Latine contemporane: „nu mai încerc să impun o estetică unui film. La începutul carierei aveam mai multe reguli, dar acum sunt foarte relaxat. Aveam mai multe referințe cinematografice, iar acum nu mai am niciuna. Împrumut mai mult din cărți decât din filme. Într-un fel, estetica filmelor mele este foarte aproape de felul meu de a fi”.

Încă de la debutul său, cu „Daniel & Ana”, Franco a adus pe ecran povești complexe, de multe ori șocante: „îmi place să privesc partea întunecată a naturii umane, iar pentru asta trebuie să îmi pun personajele în dificultate. În realitate, nu cred că atunci când suntem puși la încercare va ieși ce este mai bun din noi”.

Parte din programul festivalului, spectatorii vor avea ocazia să vadă cel mai nou film al cineastului mexican, „Sundown”, unde Tim Roth și Charlotte Gainsbourg joacă rolul unui duo pus în fața unei situații limită în timpul vacanței lor din Mexic.

Alexandra Vlaicu

Pasionată de seriale, ca mai toate fetele, urmăresc tot ce apare nou pe platformele de streaming online din România. Am o afinitate aparte pentru Netflix, dar nici cu HBO GO nu îmi este rușine. Mare fană a serialului Friends, am un motan pe nume Joe și un iubit care îmi ține companie de fiecare dată când mă uit la ceva nou.

Scrie un comentariu