Raftul cu filme

Cel mai bun film al anului, conform FIPRESCI, este „The Other Side of Hope” (2017)

The Other Side of Hope (2017)

Federația Internațională a Criticilor de Film (FIPRESCI), formată din 576 de critici internaționali, a dezbătut și hotărât cel mai bun film al anului. Astfel, regizorul finlandez Aki Kaurismaki va fi desemnat câștigătorul premiului Grand Prix FIPRESCI pentru pelicula The Other Side of Hope (2017).

Omul de film finlandez Aki Kaurismaki va fi premiat vineri, 22 septembrie 2017, în deschiderea Festivalului de Film de la San Sebastian din Spania. Filmul său despre un vânzător din Finlanda care ajunge să se împrietenească cu un refugiat sirian a convins prestigiosul juriu. Aki Kaurismaki se află la al doilea premiu FIPRESCI, prima dată fiind răsplătit pentru pelicula „Le Havre” (2011), desemnat cel mai bun film al anului 2011.

Juriul format din 576 de critici de film din toată lumea a trebuit să aleagă dintre toate filmele lansate între 1 iulie 2016 și 1 iulie 2017. Decizia s-a dovedit a fi una mult dezbătută, variantele juriului fiind și „Moonlight”, în regia lui Barry Jenkins, producție câștigătoare a trei premii Oscar, și „On Body and Soul”, în regia lui Ildiko Enyedi, câștigător al premiului Ursul de Aur și alte patru trofee.

The Other Side of Hope (2017) spune povestea lui Wikstrom, un fost agent de vânzări care renunță la locul de muncă pentru a deveni jucător de poker și care muncește ca barman la un local din Helsinki. El ajunge să se împrietenească cu Khaled, un tânăr emigrant sirian din orașul Aleppo, recent sosit în Finlanda pentru a cere azil.

Regizorul finlandez Aki Kaurismaki este cunoscut mai ales pentru producțiile „Le Havre” (2011), „I Hired a Contract Killer” (1990 și „Mies vailla menneisyytta” (2002). A regizat 34 de pelicule de-a lungul timpului și a produs 44 de filme. A scris scenarii pentru 39 de producții și jucat în aproape 20 de pelicule.

Premiul Grand Prix FIPRESCI, de la înființarea în anul 1999, a fost oferit unora dintre cei mai cunoscuți regizori de film din lume, precum Pedro Almodovar, Michael Haneke, Jean-Luc Godard, Richard Linklater, Roman Polanski, Paul Thomas Anderson și George Miller. Regizorul român Cristian Mungiu a fost recompensat cu premiul FIPRESCI în anul 2007 pentru pelicula „4 luni, 3 săptămâni și 2 zile”.

* citește mai multe despre premiul FIPRESCI pe Wikipedia
* citește mai multe știri și noutăți despre cinema pe Raftul cu Filme

Scrie un comentariu