Văd o mulțime de filme în fiecare lună, iar asta de aproape șapte ani. Asta nu înseamnă că mă pricep, însă am mereu păreri despre fiecare producție urmărită în parte. Despre multe n-am vorbit, doar le-am notat pe IMDb și le-am grupat în două liste mari: filme de văzut și filme mediocre. Însă îmi propun să vorbesc de acum pe site și pagina de Facebook despre fiecare titlu nou vizionat. Astăzi vorbim despre The Disaster Artist, lansat în anul 2017, cu James Franco în rolul principal.
Ok, The Disaster Artist, cu James Franco și Dave Franco în rolurile principale. În mare, filmul spune povestea a două persoane care se cunosc în timpul unei întâlniri a unui club de teatru din oraș. Cei doi devin prieteni buni, realizează că își doresc aceleași lucruri în viață și se mută într-un oraș mai mare pentru a face propriul lor film, în încercarea de a deveni vedete de cinema în Los Angeles.
Scenariul este inspirat de povestea reală a lui Greg Sestero și Tommy Wiseau, care au făcut, în anul 2003, pelicula „The Room”, cunoscută ca una dintre cele mai slabe din întreaga istorie a cinematografiei americane și care ocupă momentan poziția a 60-a în lista IMDb a celor mai neapreciate lungmetraje realizate vreodată în Statele Unite ale Americii, dar și în întreaga lume.
Spre deosebire de „The Room”, pelicula The Disaster Artist se bucură de un scenariu foarte bun și creează, încă de la început, destule motive care îți dau de înțeles că lungmetrajul nu va dezamăgi. Deci o bilă albă pentru scenariu. Un alt mare plus este adus de actorii din rolurile principale, James și Dave Franco.
Nu știu dacă cei doi sunt frați sau e doar o coincidență de nume, dar nu contează mai deloc. Actorii se potrivesc pentru cele două roluri pe care le au de jucat și, din fericire, o fac așa cum trebuie. Și tot din fericire, jocul actoricesc al celor doi nu seamănă mai deloc cu ceea ce am mai văzut în trecut în „Spring Breakers”, „Pineapple Express” sau „Neighbors”. Sper că nu le știți pe astea.
Legat de cameră și cinematografie nu am prea multe de spus și nici nu cred că sunt prea multe de spus. Filmul este despre niște oameni care fac un film, așa că nu văd cu ce ar fi putut veni nou The Disaster Artist, la fel cum nici coloana sonoră nu joacă un mare rol. Aici avem o bilă albă și una neagră, care oricum se anulează reciproc și nu contează la calcul.
Legat de durata filmului, de o oră și 44 de minute, trebuie să spun că sunt bucuros că nu s-au dus mai departe de atât, dar nici că nu s-au oprit mai devreme. O oră și 44 de minute este un timp rezonabil de acordat pentru un film bun, iar dacă nu este vorba de „Boyhood” sau „Pulp Fiction”, nici nu e nevoie de o durată mai mare.
Pe IMDb, filmul e trecut la genurile biografic, comedie și dramă. Biografic este într-o oarecare măsură, cu toate că nu se poate compara cu „Capote” sau „Lincoln”, comedie este (iar aici trebuie spus că sunt momente în care te face să râzi), iar dramă este cu mult mai mult decât restul. E tristă și plăcută în același timp povestea celor doi, cea reală, dar și cea din filmul The Disaster Artist.
Motive care să mă facă să nu îmi placă acest film sunt prea puține și nici măcar nu merită menționate. Lungmetrajul merită văzut pentru rolul foarte bun al lui James Franco și pentru povestea pe care o are în spate. Nu este un film genial, dar nu este nici un film slab. Nu e o capodoperă, dar nu se compara nici cu „Scary Movie”.
Per total este un film care merită vizionat, iar dacă vrei să îl vezi îl poți găsi pe HBO GO. Lungmetrajul l-am adăugat pe IMDb în lista filmelor care merită văzute. Iar când a venit vorba să îi dau o notă, am înclinat spre un 7, dar mi s-a părut cumva prea puțin. Nota 9 nu prea cred că o merită, dar mi-am amintit de nominalizarea la Oscar și l-am notat cu 8. Hai un 8,5, dar IMDb nu acceptă jumătăți de măsură.
Citește mai multe recenzii de filme și seriale pe Raftul cu Filme. Pe noi ne găsești pe pagina de Facebook, dar și pe conturile oficiale de YouTube și Instagram.
Scrie un comentariu