Raftul cu filme

TVR 1 a pregătit documentare noi și un nou generic pentru „Teleenciclopedia”

Teleenciclopedia, TVR 1, Televiziunea Română, filme documentare, generic, generic 2018, generic Teleenciclopedia

TVR 1 a pregătit o serie de documentare proaspete pentru cea mai longevivă emisiune difuzată pe post, Teleenciclopedia, dar și un generic nou, mai modern și mai aspectuos, începând cu ziua de sâmbătă, 13 ianuarie 2018. Schimbarea de generic se va face începând cu episodul numărul 2.562, difuzat pe 13 ianuarie.

Cu o istorie de peste 52 de ani, Teleenciclopedia reprezintă singurul dicționar enciclopedic prezent pe micile ecrane din țara noastră, difuzat de canalul TVR 1 încă din anul 1965. Începând cu data de 13 ianuarie 2018, seria documentară revine cu materiale noi, difuzate în premieră și realizate de profesioniști ai companiilor Ampersand, ARTE sau ORF, dar și cu un generic proaspăt.

Teleenciclopedia: sâmbătă, orele 18:50, în reluare duminică, de la 07:00.

„Sunt imagini superbe, documentare fascinante pe care le-am ales pentru telespectatorii noştri. Filme care nu puteau să vină decât cu un nou pachet grafic, cel vechi fiind neschimbat de peste 15 de ani. Sperăm să surprindem plăcut. Îi invităm pe telespectatori să descifreze, în fiecare sâmbătă seară, o nouă pagină de Teleenciclopedia, în care vor găsi concentrată bogăţia inepuizabilă a naturii şi a creaţiei umane”, afirmă Oana Haşegan, producător Teleenciclopedia.

TVR 1 propune o schimbare grafică pentru cea mai longevivă producție difuzată pe micile ecrane, începând cu data de 13 ianuarie 2018. Muzica din generic rămână, însă, aceeași, un fragment al unei compoziții care aparține lui Nicolae Kirculescu, iar fontul textului va fi identic cu cel folosit încă din anul 1965, atunci când s-a difuzat primul episod al producției TVR.

Începând cu ziua de 13 ianaurie 2018, TVR 1 revine și cu materiale documentare proaspete, realizate de companii ca ARTE, AMPERSAND sau ORF. În episoadele noi vor fi prezentate și documentate subiectele:

– Secrete ale marilor pictori (producție ARTE)
– Catedrala din Koln (producție ARTE)
– Dunărea, fluviul regină (producție ORF)
– Muzeul de Istorie Naturală al Vienei (producție ORF)
– Minunata poveste a cailor din deșertul Namib (producție ORF)
– O minunată călătorie în lumea jucăriilor
– Prin pădurile Poloniei
– Pe urmele bizonilor
– Sub apele calde ale oceanelor

Toate documentarele noi sunt filmate în format HD, beneficiază de grafică 3D și filmări spectaculoase cu aparatură de ultimă generație, toate puse la dispoziție de companiile menționate anterior.

Au trecut 53 de ani de la prima ediție

Teleenciclopedia, emisiune produsă de Televiziunea Română și transmisă pe canalul TVR 1, serbează 53 de ani de la prima apariție pe ecrane. În seara zilei de sâmbătă, 22 mai 1965, de la orele 20:00, telespectatorii au făcut cunoștință cu o nouă producție care avea menirea de a răsfoi filele unui dicționar enciclopedic pe ecranele românilor. Emisiunea a fost creată, în mare parte, datorită directorului de atunci al Televiziunii Române, Octavian Paler.

Printre primii producători ai emisiunii Teleenciclopedia se numără Adolf Oprescu, cel care a ales sunetul de generic, și Dumitru Udrescu. Lista poate continua cu nume ca Toma Popescu, Cornelia Rădulescu, Gabriela Nuță, Oana Hasegan și Ioan Ionel. Printre vocile care au dat viață documentarelor se numără nume ca Mariana Zăhărescu, Florian Pittiș, Dinu Ianculesc, Ludovic Antal sau Ion Caramitru.

În momentul de față, echipa care realizează emisiunea Teleenciclopedia este formată din redactorii Ioana Dimoftache, Oana Hasegan și Viviana Roșca, Dragoș Oproiu (montaj și grafică), ilustratorul muzical Crina Bolboceanu și Victor Epure, cel care asigură post-procesarea de sunet.

Citește și alte articole despre posturile TV pe Raftul cu Filme sau urmărește-ne pe pagina de Facebook, pe canalul de YouTube și pe pagina de Instagram.

Scrie un comentariu