Raftul cu filme

Lungmetrajul „Țara moartă”, regizat de Radu Jude, va avea premiera internațională la Festivalul de la Locarno

Vienna Film Festival, 25 august, documentarul țara moartă, costică acsinte, țara moartă, radu jude, filme românești
Fotografie de Costică Acsinte / Țara moartă

Cel mai nou proiect cinematografic semnat de regizorul Radu Jude, lungmetrajul de montaj „Țara moartă”, a fost selectat în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Locarno. Evenimentul ajuns la cea de-a 70-a ediție va avea loc luna viitoare, în perioada 2-12 august 2017.

Este pentru al doilea an consecutiv când regizorul Radu Jude se află în selecția prestigiosului festival din Elveția. În 2016 a fost prezent cu pelicula „Inimi cicatrizate”, producție care a câștigat Premiul Special al Juriului, dar și premiul Don Quijote oferit de International Federation of Film Societies. Filmul „Țara moartă” a fost inclus în secțiunea Signs of Life, program dedicat cineaștilor care explorează în mod inovativ limbajul cinematografic.

Filmul, prezentat luna trecută în premieră mondială la TIFF Cluj, este un eseu documentar compus din peste 500 de fotografii din cele peste 8500 ale colecției Costică Acsinte, texte de Emil Dorian și fragmente de pe coloana sonoră a filmelor de propagandă din anii 1930 – 1940. Montajul documentarului este semnat de Cătălin Cristuțiu, iar sound design-ul este realizat de Dana Bunescu.

Radu Jude, filme românești, Țara Moartă, filme
Regizorul Radu Jude

Consilierea tehnică este asigurată de Marius Panduru. Filmul este realizat cu sprijinul lui Cezar Mario Popescu, cel care a descoperit fotografiile lui Costică Acsinte. „Filmul este construit din punerea în paralel a trei elemente: fotografiile lui Costică Acsinte, texte din jurnalul lui Emil Dorian și materialele sonore de propagandă carlistă, legionară, antonesciană și comunistă descoperite în Arhiva Națională de Filme”, declară Radu Jude.

Lungmetrajul „Țara moartă” este o producție Hi Film și Fast Film cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei și Orange România. Producător este Ada Solomon. Radu Jude a regizat o serie de scurtmetraje printre care „Lampa cu căciulă” (2006), câștigător a peste 50 de premii la festivaluri internaționale precum Sundance, San Francisco, Los Angeles, și „Alexandra” (2007), selectat la Clemont-Ferrand și premiat la Oberhausen.

Lungmetrajul său de debut, „Cea mai fericită fată din lume” (2009), a primit premiul CICAE la Berlinale în anul 2009. A fost selecționat în peste 50 de festivaluri precum Toronto, New York, Salonic, Sarajevo și Londra. În anul 2011 a regizat și produs mediumetrajul independent „Film pentru prieteni”. Pelicula „Toată lumea din familia noastră” (2012), cel de-al doilea lungmetraj, a fost proiectat în premieră mondială în cadrul secțiunii Forum de la Berlinale.

A obținut atunci Marele Premiu al Festivalului de la Sarajevo, Marele Premiu Bayard d’Or, Premiul pentru Cel Mai Bun Actor la Namur IFF și Marele Premiu CinEast IFF. A fost selectat în peste 30 de festivaluri și a fost lansat în Franța, Olanda și Ungaria. Cele mai recente scurtmetraje, „O umbră de nor” și „Trece și prin perete”, au fost prezentate la Cannes în secțiunea Quinzaine des Realisateurs.

Regizorul Radu Jude se află în producție cu cel de-al cincilea lungmetraj, denumit „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”.

Scrie un comentariu