Raftul cu filme

Pelicula „Țara moartă”, cel mai de succes documentar românesc în anul 2017

Țara moartă este disponibil pe DVD, cel mai de succes documentar, documentarul Țara moartă, Radu Jude, filme românești, Țara Moartă, filme
Regizorul Radu Jude / Țara Moartă (2017)

Producția românească „Țara moartă”, lansată în anul 2017, pentru care Radu Jude a fost recent premiat pentru regie la Festivalul de Film La Orquidea (Cuenca), este cel mai de succes documentar al anului 2017. Filmul a fost vizionat de peste 5.100 de spectatori de când a fost lansat în cinematografele româneşti, pe 25 august 2017, după ce a avut premiera internațională în secţiunea „Signs of Life” a Festivalului de Film de la Locarno.

Producția românească „Țara moartă” este un eseu documentar compus din mai mult de 500 de fotografii dintre cele peste 8.500 ale colecţiei Costică Acsinte, texte de Emil Dorian şi fragmente din coloana sonoră a filmelor de propagandă din anii 1930-1940. Montajul documentarului este semnat de Cătălin Cristuţiu, sound design-ul de Dana Bunescu, iar consilierea tehnică a fost asigurată de Marius Panduru. Filmul este realizat cu sprijinul lui Cezar Mario Popescu, cel care a descoperit imaginile realizate de fotograful Costică Acsinte.

Pelicula a participat, în luna octombrie 2017, în competiţia de documentare a celei de-a 61-a ediţii a BFI London Film Festival și în selecția „Between Jewish and Israeli Identity” a Haifa Film Festival. În plus, documentarul românesc „Țara moartă” a fost parte din selecția oficială a Vienna Internațional Film Festival și a International Documentary Film Festival Amsterdam.

Lungmetrajul s-a bucurat de cronici favorabile, fiind considerat o operă „perfect suspendată între realism și poezie”, iar Radu Jude a fost supranumit noul „copil de aur al cinematografiei românești”. Pelicula „Țara moartă” reprezintă o idee atrăgătoare executată cu un talent artistic curajos care oscilează între experimental și tehnici documentare tradiționale”, a scris The Hollywood Reporter.

Documentarul românesc „Țara moartă”, în regia lui Radu Jude, este o producţie Hi Film şi Fast Film, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi Orange România, iar producător este Ada Solomon. „Țara moartă” este cel mai de succes documentar al anului 2017.

Citește mai multe articole despre filmele documentare și filmele românești pe platforma Raftul cu Filme. Urmărește, în același timp, pagina noastră de Facebook, canalul de YouTube și contul de Instagram.

Scrie un comentariu