Raftul cu filme

Documentarul „Țara moartă” a fost selectat la BFI London Film Festival

BFI London Film Festival, Țara moartă, Radu Jude

Documentarul românesc Țara moartă (2017), realizat de regizorul Radu Jude, a fost selectat în competiția oficială de documentare a celei de-a 61-a ediții a evenimentului BFI London Film Festival, care urmează să se desfășoare între 4 și 15 octombrie 2017. BFI London Film Festival, organizat de British Film Institute, prezintă anual aproximativ 300 de lungmetraje de ficțiune, documentare și scurtmetraje din cel puțin 50 de țări.

Cel mai bun lungmetraj documentar din competiție va fi răsplătit cu premiul The Grierson Award, un trofeu conceput și prezentat în memoria cineastului scoțian John Grierson, decedat în anul 1972. Născut în anul 1898, John Grierson este cunoscut pentru filme precum „The Song of Ceylon” (1934), „The Brave Don’t Cry” (1952), „On the Fishing Banks of Skye” (1938) și „Coal Face” (1935).

Printre laureații acestui premiu se numără Mehrdad Oskouei, cu „Starless Dreams” (în anul 2016), Jennifer Peedom, cu „Sherpa” (în anul 2015), Paul-Julien Robert, cu „My Fathers, My Mother and Me” (în anul 2014), Alex Gibney, cu „Mea Maxima Culpa: Silence in the House of God” (în anul 2012) și Yoav Shamir, cu „Defamation”.

„Țara moartă” a avut premiera în cinematografele românești pe 25 august 2017.

Producția s-a bucurat de cronici laudative după proiecția din cadrul secțiunii Signs of Life a Festivalului de Film de la Locarno 2017, unde a avut premiera internațională. Pelicula este un eseu documentar compus din mai mult de 500 de fotografii, dintre cele peste 8.500 ale colecţiei fotografului Costică Acsinte, texte ale medicului evreu Emil Dorian şi fragmente din coloana sonoră a filmelor de propagandă din anii 1930-1940.

Montajul documentarului este semnat de Cătălin Cristuţiu, sound design-ul de Dana Bunescu, iar consilierea tehnică a fost asigurată de Marius Panduru. Filmul este realizat cu sprijinul lui Cezar Mario Popescu, cel care a descoperit fotografiile lui Costică Acsinte. „Ţara moartă” (2017) este o producţie Hi Film şi Fast Film, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi Orange România.

Producătorul acestui lungmetraj este Ada Solomon.

Scrie un comentariu