Raftul cu filme

„Țara moartă”, o operă „perfect suspendată între realism și poezie”, din 25 august în cinematografe

19 orașe, 25 august, documentarul țara moartă, costică acsinte, țara moartă, radu jude, filme românești
Fotografie de Costică Acsinte / Țara moartă

Eseul documentar „Țara moartă”, realizat de regizorul român Radu Jude, care va avea premiera în cinematografele românești pe 25 august 2017, se bucură de cronici laudative din partea criticilor de film internaționali.

În viziunea site-ului kino-zeit.de, producția „Țara moartă” face parte dintr-o trilogie a unor povești îngropate, alături de „Aferim!” și „Inimi cicatrizate”. „Noul copil de aur al cinematografiei românești a găsit un mod propriu de a privi în spatele mecanismului fotografiilor. Acolo stă ceva care în istoriografia prezentă a României este prea ușor uitat, și anume rasismul. Radu Jude combină cercetările politice cu un mod de abordare abstract”.

25 august, documentarul țara moartă, costică acsinte, țara moartă, radu jude, filme românești
Fotografie de Costică Acsinte / Țara moartă

„O excepție între filmele românești recente care se străduiesc din răsputeri să atingă autenticitatea maximă, „Țara moartă” folosește imaginile împreună cu scepticismul unui istoriograf asupra ariei vaste pe care o evocă”, notează Variety.

The Hollywood Reporter a titrat: „Abordând în mod inteligent și original anti-semitismul și propaganda naționalistă în contextul vieții oamenilor „obișnuiți”, filmul merită o expunere la scară largă în festivalurile orientate spre documentare și dincolo de ele”. Selecția fotografiilor făcută de Jude este una „superbă, iluminatoare”, a mai notat publicația americană, iar filmul „suprinde prin puritatea sa estetică, fiind un instantaneu multi-dimensional al istoriei”.

25 august, documentarul țara moartă, costică acsinte, țara moartă, radu jude, filme românești
Regizorul Radu Jude / Locarno Festival, de Marco Abram

„Țara moartă” este o idee atrăgătoare, executată cu un telent artistic curajos care oscilează între experimental și tehnici documentare tradiționale”, mai scrie The Hollywood Reporter. Radu Jude a creat o operă cinematografică „accesibilă, dar complexă, ambiguă și semnificativă”.

Revista italiană de critică cinematografică Quinlan a punctat: „Cu ultimele sale opere, Radu Jude pare că vrea să reconstruiască o frescă istorică națională, reconstituind evenimentele care au avut loc în țară înaintea erei socialiste”. Meticulozitatea este cuvântul prin care italienii caracterizează producția, „o operă perfect suspendată între realism și poezie”.

25 august, documentarul țara moartă, costică acsinte, țara moartă, radu jude, filme românești
Fotografie de Costică Acsinte / Țara moartă

„În aparenta sa simplitate, „Țara moartă” este un film foarte valoros, este o reflecție mai mult decât acută asupra poveștii, imaginii, documentelor, asupra istoriei, a implicațiilor sale, asupra paginilor întunecate ale unei națiuni. Este o lectură critică reală a perioadei, detaliată, inteligentă, făcută din opinii personale și din instantanee furate de o cameră obscură gata să ne ducă înapoi 80 de ani”, scrie Cinelapsus.

Italienii îl consideră „probabil cel mai bun film al lui Radu Jude”. Pelicula, prezentată în premieră internațională la Festivalul de la Locarno, este un eseu documentar compus din mai mult de 500 de fotografii dintre cele peste 8.500 ale colecţiei Costică Acsinte, alături de texte ale medicului Emil Dorian şi fragmente din coloana sonoră a filmelor de propagandă din anii 1930-1940.

25 august, documentarul țara moartă, costică acsinte, țara moartă, radu jude, filme românești
Fotografie de Costică Acsinte / Țara moartă

Montajul documentarului este semnat de Cătălin Cristuţiu, sound design-ul de Dana Bunescu, iar consilierea tehnică este asigurată de Marius Panduru.

Filmul este realizat cu sprijinul lui Cezar Mario Popescu, cel care a descoperit fotografiile lui Costică Acsinte. „Ţara moartă” este o producţie Hi Film şi Fast Film, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi Orange România. Producătorul acestui documentar este Ada Solomon.

Filmul „Ţara moartă” va fi distribuit de microFILM începând cu data de 25 august 2017 în cinematografele din întreaga țară. Alte știri și noutăți legate de filmele documentare sau de producțiile românești poți citi pe Raftul cu Filme.

Scrie un comentariu