Raftul cu filme

Filmul „Spiral”, regizat de Cecilia Felmeri, a fost premiat la Festivalul de la Varșovia

Spiral, filme românești
Imagine via Libra Film / Spiral

Filmul românesc Spiral, primul lungmetraj al regizoarei clujene Cecilia Felmeri, a fost recompensat cu Mențiunea Specială a Juriului în „Competition 1-2” la Festivalul Internațional de Film de la Varșovia. Secțiunea le este dedicată cineaștilor aflați la primul sau al doilea lungmetraj, iar premiul i-a fost înmânat cineastei pe 17 octombrie 2020, la gala de închidere a celei de-a 36-a ediții.

Filmul cu Bogdan Dumitrache, Alexandra Borbely și Diana Magdolna Kiss în distribuție și-a început traseul festivalier la Varșovia, unde a avut premiera mondială. Vorbit în limba maghiară și filmat lângă Budapesta, după un scenariu de Cecilia Felmeri, este produs de Inforg-M & M Film și Hai-Hui Entertainment.

Bogdan Dumitrache, care deține rolul central, a învățat replicile în limba maghiară cu ajutorul unui language coach. Lui i se alătură două dintre cele mai apreciate actrițe maghiare din noua generație; Alexandra Borbely a câștigat Premiul pentru cea mai bună actriță al Academiei Europene de Film cu rolul din „Despre trup și suflet”, iar Diana Magdolna Kiss a jucat în filme ca „Tall Tales” sau „White God”.

Spiral este o dramă psihologică despre dificultatea de a lăsa în urmă trecutul și despre felul în care viața și ciclurile naturii sunt profund legate. Bence și Janka trăiesc pe malul unui lac, întreținându-se din taxa pe care o plătesc cei care vor să pescuiască aici. Totul lor pare să curgă armonios în acest paradis, însă relația lor începe să se deterioreze și, odată cu ea, în mod bizar, viața din jurul lacului.

„Debutul solid al Ceciliei Felmeri începe cu o cameră care panoramează luciul unui lac de pescuit din Ungaria, o scenă familiară și totuși dislocată din cauza perspectivei, idei care se vor regăsi pe tot parcursul acestei drame psihologice care își găsește forța în subtilitate”, scrie eyeforfilm.co.uk.

„Imaginea lui Gyorgy Reder este în armonie cu emoțiile personajelor și creează o atmosferă unică de liniște, departe de civilizație”, notează și Film New Europe, care descrie debutul Ceciliei Felmeri drept „o operă matură”.

Cecilia Felmeri s-a născut în Cluj-Napoca și a absolvit studiile UNATC „I. L. Caragiale” din București. Înainte de a debuta în lungmetraj cu Spiral a obținut premii importante cu scurtmetrajele sale. „Matyas, Matyas”, „Minute infinite” sau „Pastila fericirii” i-au adus participări și premii importante la Locarno, Mar del Plata, AFI Fest, DOK Leipzig, Vilnius, Varșovia, TIFF, Premiile Gopo și Anim’est. În prezent predă la Universitatea Sapientia din Cluj și este co-fondatoarea și vicepreședinta Asociaţiei Cineaştilor Maghiari din Transilvania.

Citește și alte articole despre filme românești pe Raftul cu Filme sau urmărește-ne pe pagina de Facebook, pe canalul de YouTube și pe pagina de Instagram.

Un comentariu

  • Extraordinar! Aștept să îl văd și eu. Nu știam de el, nu prea s-a promovat până acum, cel puțin în mediul online.