Raftul cu filme

Filmul „Soldații. Poveste din Ferentari”, selectat la CPH PIX și Reykjavik Film Festival

Ivana Mladenovic, Soldații. Poveste din Ferentari, filme românești
„Soldații. Poveste din Ferentari” Crew la San Sebastian 2017

Filmul românesc Soldații. Poveste din Ferentari (2017), lungmetrajul de debut al regizoarei Ivana Mladenovic, a fost ales în cadrul a două festivaluri de film, la Reykjavik Film Festival și CPH PIX, ambele fiind evenimente cinematografice care debutează joi, 28 septembrie 2017. Pelicula a fost inclusă în competiția „New Visions” a celei de-a 14-a ediții a festivalului din Islanda, acolo unde va fi prezentat și proiectat în zilele de 30 septembrie, 5 și 7 octombrie.

Lungmetrajul Ivanei Mladenovic se numără printre cele 13 producții selectate în competiția pentru trofeul Golden Puffin și titlul „Discovery of the Year”. Juriul competiției „New Visions” este format din scriitoarea islandeză Auour Ava Olafsdottir, Mark Rabinowitz, co-fondator IndieWire, dar și producătorul Sol Bondy. Reykjavik Film Festival se va încheia pe 8 octombrie 2017.

CPH PIX, cel mai mare festival din Danemarca dedicat lungmetrajelor, care ajunge anul acesta la cea de-a noua ediție, a inclus pelicula românească Soldații. Poveste din Ferentari (2017) în secțiunea „New Talent Grand Pix”. Producția Ivanei Mladenovic va fi prezentată publicului în zilele de 4, 5 și 10 octombrie, concurând cu alte nouă filme din țări precum Portugalia, Spania, Argentina, Franța, Marea Britanie și Statele Unite ale Americii.

Reykjavik Film Festival, Toronto, San Sebastian, filme românești, soldații, poveste din ferentari
Imagine via pagina de Facebook / Soldații. Poveste din Ferentari

Premiul secțiunii festivalului care se va încheia pe 11 octombrie 2017 constă într-un cec în valoare de 6.000 de euro. Soldaţii. Poveste din Ferentari (2017) spune povestea lui Adi, un antropolog în vârstă de 40 de ani părăsit de curând de iubita lui și care se mută în Ferentari pentru a documenta un doctorat despre manele. Acolo, îl întâlneşte pe Alberto, un rom sărac, fost puşcăriaş, care promite să îl ajute în încercarea sa de a cunoaște artiști. Destul de repede, cei doi încep o relaţie.

Când banii se termină, cei doi se trezesc captivi într-un apartament în care se iubesc sincer şi ajung să se folosească unul de altul. Pelicula, o adaptare liberă după romanul cu acelaşi titlu scris de Adrian Schiop şi publicat la editura Polirom în anul 2013, îi are în rolurile principale pe actorii Adrian Schiop şi Vasile Pavel Digudai.

Scenariul peliculei românești este semnat de Ivana Mladenovic şi Adrian Schiop, imaginea de Luchian Ciobanu, montajul a fost realizat de Cătălin Cristuţiu, costumele poartă semnătura Mariei Pitea, de scenografie a fost responsabil Adrian Cristea, iar de machiaj Maria Andreescu. Producători sunt Ada Solomon, Jelena Mitrovic din Serbia, Cassandre Warnauts şi Jean Yves Roubin din Belgia.

„Soldaţii. Poveste din Ferentari” este o producţie Hi Film Productions (România) în co-producţie cu Film House Bas Celik din Serbia şi Frakas Productions din Belgia, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Film Center Serbia, Ministerul Culturii şi Informaţiei Serbia, Tax Shelter of Belgian Federal Government, Casa Kafka Pictures prin Belfius şi Eurimages.

A fost finanţat de Proximus Belgia şi Living Pictures Serbia, dezvoltat în cadrul Transilvania Pitch Stop, Cinelink Sarajevo şi cu sprijinul Mobra Film.

Pelicula „Soldații. Poveste din Ferentari”, a fost selectat și în competiția oficială a Festivalului de Film de la San Sebastian, ediția anului 2017, care se va încheia pe 30 septembrie. Mai multe detalii despre această selecție poți citi aici. Filmul românesc va fi lansat în cinematografele din România în ziua de 2 februarie 2018. Filmul este distribuit la nivel internaţional de Beta Cinema, iar în România de către microFILM.

* mai multe informații despre filmul Ivanei Mladenovic pe Facebook aici
* citește mai multe articole despre filmele românești pe Raftul cu Filme

Scrie un comentariu