Raftul cu filme

„Soldații. Poveste din Ferentari”, mențiune specială la Festivalul de la San Sebastian

mențiune specială, San Sebastian, evenimente de film, evenimente, Soldații. Poveste din Ferntari
Echipa filmului la Festivalul de la San Sebastian

Filmul românesc „Soldații. Poveste din Ferentari”, debutul în lungmetraj al regizoarei Ivana Mladenovic, a primit, vineri seară, 29 septembrie, o mențiune specială din partea juriului celei de 18-a ediții a Premios Sebastiane, secțiunea Festivalului de Film de la San Sebastian, care este dedicată filmelor LGBTI. Pelicula a fost apreciată pentru că „arată o minoritate ascunsă cu dublă fațetă, romi și homosexuali, pe care noi toți o abandonăm cu contradicțiile ei”.

Lungmetrajul a fost apreciat de presa internaţională, după prezentarea în competiţia Festivalului de la San Sebastian, ediția anului 2017, drept un debut „în forţă”, „un excelent moment al cinematografiei româneşti” care trebuie inclus în palmaresul ediţiei de anul acesta a evenimentului. Premio Sebastiane se acordă din anul 2000 unui lungmetraj sau documentar prezentat la Festivalul de la San Sebastian și care reflectă cel mai bine valorile și realitățile comunității lesbian, gay, transgender, bisexual și intersex (LGBTI).

„Soldaţii. Poveste din Ferentari” spune povestea lui Adi, un antropolog în vârstă de 40 de ani, părăsit de curând de iubita lui, care se mută în Ferentari pentru a documenta un doctorat despre manele. Acolo, îl întâlneşte pe Alberto, un rom sărac, fost puşcăriaş, care promite să îl ajute să cunoască cântăreţi. Destul de repede, cei doi încep o relaţie. Când banii se termină, amândoi se trezesc captivi într-un apartament în care se iubesc sincer şi se folosesc unul de altul.

San Sebastian, evenimente de film, evenimente, Soldații. Poveste din Ferntari
Echipa filmului la Festivalul de la San Sebastian

Pelicula, o adaptare liberă după romanul cu acelaşi titlu scris de Adrian Schiop şi publicat la editura Polirom în 2013 îi are în rolurile principale pe Adrian Schiop şi Vasile Pavel Digudai. Scenariul este semnat de Ivana Mladenovic şi Adrian Schiop, imaginea de Luchian Ciobanu, montajul a fost realizat de Cătălin Cristuţiu, costumele de Maria Pitea, de scenografie a fost responsabil Adrian Cristea, iar de machiaj Maria Andreescu. Producători sunt Ada Solomon, Jelena Mitrovic din Serbia, Cassandre Warnauts şi Jean Yves Roubin din Belgia.

„Soldaţii. Poveste din Ferentari” este o producţie Hi Film Productions (România) în coproducţie cu Film House Bas Celik (Serbia) şi Frakas Productions (Belgia), cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Film Center Serbia, Ministerul Culturii şi Informaţiei Serbia, Tax Shelter of Belgian Federal Government, Casa Kafka Pictures prin Belfius şi Eurimages. A fost finanţat de Proximus Belgia şi Living Pictures Serbia, dezvoltat în cadrul Transilvania Pitch Stop, Cinelink Sarajevo şi cu sprijinul Mobra Film.

Filmul va fi lansat în cinematografele românești pe 2 februarie 2018. „Soldaţii. Poveste din Ferentari” este distribuit la nivel internaţional de Beta Cinema, iar în România de microFILM.

* trailerul filmului „Soldații. Poveste din Ferentari” poate fi văzut aici
* citește mai multe articole despre filmele românești pe Raftul cu Filme

Scrie un comentariu