Raftul cu filme

Postul TVR 2 va difuza filmul românesc „Sieranevada”, în regia lui Cristi Puiu

Sieranevada, Cristi Puiu, filme românești
Imagine via TVR / Sieranevada

Postul de televiziune TVR 2 va difuza duminică, 15 noiembrie 2020, de la ora 22:10, un film multipremiat din cinematografia românească, și anume Sieranevada, în regia lui Cristi Puiu, cu actorii români Mimi Brănescu, Judith State, Dana Dogaru, Bogdan Dumitrache și Ana Ciontea în distribuție.

Lungmetrajul Sieranevada este filmul românesc despre care presa străină a scris numai la superlativ. Lansat la Festivalul de Film de la Cannes în anul 2016, filmul regizorului Cristi Puiu s-a bucurat de aprecierea aproape unanimă a criticii internaționale. După premiera mondială un cunoscut cineast scria că „este una dintre cele mai diferite voci ale cinematografiei acestui secol”.

Pelicula a fost numită „hrană pentru creier” în The Guardian, iar The Telegraph i-a acordat 4 din 5 stele și a scris că „este o comedie care arată ca o dramă, sună a dramă, rămâne serioasă și ridică întrebări politice de-a lungul a 3 ore în care pur și simplu bați din picior. Nu este nicio secundă din film care să nu fie convingătoare”.

Șase premii Gopo, patru premii UCIN, o nominalizare la Palme d’Or 2016, două premii Gold Hugo la Festivalul de Film de la Chicago din anul 2016 și propunerea României pentru o nominalizare pentru cel mai bun film într-o limbă străină alta decât engleza a Premiilor Oscar 2017 sunt trofeele care însoțesc pelicula.

La trei zile după atacul terorist de la Charlie Hebdo şi la 40 de zile de la moartea tatălui său, Lary, un doctor de 40 de ani se pregătește să petreacă o zi de sâmbătă împreună cu familia și prietenii pentru a comemora dispariția tatălui său, însă parastasul nu are loc așa cum și-a imaginat, iar doctorul este pus în situația de a-și regândi trecutul, de a confrunta temeri și de a-și redefini poziția în familie.

„O familie se reunește pentru un parastas, iar punctul de plecare al poveștii este spaima și angoasa date de absența mea din lume. Unul moare, altul moare, îi vezi, îi duci la groapă, știi că ți se va întâmpla și ție, dar felul în care o să se întâmple o să semene și nu o să semene cu ceea ce știi”, afirmă regizorul într-un interviu.

Citește și alte articole despre filme românești pe Raftul cu Filme sau urmărește-ne pe pagina de Facebook, pe canalul de YouTube și pe pagina de Instagram.

Scrie un comentariu