Ca să nu ne ascundem după deget, serialul Vikings nu l-am văzut până acum. Este unul dintre serialele din categoria aceea de care toată lumea îți spune că trebuie să îl vezi de te face să nu îl urmărești nici de-al naibii.
Ceva gen „Twin Peaks” al anilor ’90, când nu erai din categoria #rezist dacă nu fugeai sâmbătă seara acasă de pe oriunde te prindea sfertul de oră dinaintea difuzării ca nu Doamne ferește să apară vreun indiciu asupra identității criminalului Laurei (cred că așa o chema pe decedata cheie a serialului) și tu să pici de prost că n-ai fost pe fază. Că după aia degeaba încercai să te mai arăți cult în cap și pe trend cu hipstereală.
Desigur, de pe lista aceasta nu poate să nu facă parte „Game of Thrones”, pe care l-am urât înainte de-al iubi. Unul dintre prietenii cu care am gusturi asemănătoare la filme și seriale mă întreabă de patru ori pe săptămână: „Man, nu chiar nu vrei să te uiți la „Game of Thrones”?.
Ca să nu par nesimțit aduceam de fiecare dată în discuție ora de difuzare, undeva la 03:00 sau 04:00 de pe fusul orar pe care mă aflam pe atunci. Pentru că nu reușeam să îmi imaginez ce fiori de plăcere ar fi putut să îmi dea o acțiune, pe orice meleaguri reale sau fantastice s-ar fi putut petrece, încât să mă facă să uit că e luni și trebuie să mai fiu și cheaun de somn pe lângă acrit de faptul că începea o nouă săptămână.
Dar never say never, vorba romanului americanizat, că nu știi niciodată pe unde te poartă pașii în viață și ochii în ecrane. Și așa am ajuns să mă uit în avanpremieră la primele trei episoade din noul sezon din serialul Vikings fără să știu pe bune la ce să mă aștept de la această producție.
În primul rând, m-a surprins plăcut dinamica seriei: cadre complexe, în mișcare, atenție la detalii, actori care chiar joacă și nu doar spun pe de rost replicile învățate din scenariu cu o zi înainte. Am făcut imediat cunoștință cu Ivar the Boneless (nu e greu să îți dai seama că este unul dintre personajele cheie ale serialului), care își impune prezența de la primele minute ale episodului și are grijă să arate că este în centrul evenimentelor de câte ori intră în scenă.
Ivar pare să fi trecut prin multe, personajul emană acea înțelepciune sau vanitate pe care numai experiențele (și nu cele ușoare) ți-o pot imprima în caracter și pare mai hotărât ca niciodată să își continue planurile, oricare ar fi acelea. Repet, fiind la primul episod pot doar să presupun, neștiind ce s-a întâmplat în sezoanele anterioare. E ca și cum ai gusta prima dată din mâncarea indiană: unii au spus că te lingi pe degete, alții că au gustat și că nu ar mai repeta experiența în veci, dar tu nu știi de partea cărora ești până nu guști din farfurie.
Nu mi-a trebuit mult să intru un joc, un episod (e normal, până începi să înțelegi caracterele și să ai idee de ce se întâmplă) și jumătate. Când m-a prins. Și când te prinde începi să vrei să vezi episodul următor. La sfârșitul celui de-al treilea, când eram deja „agățat”, am avut acel sentiment de copil care mai are ceva de așteptat până la Crăciun.
Episoadele văzute de mine au fost vizionate în avanpremieră, deci până ajung să văd cine era… oricum nu vă spun nici la ce și nici la cine mă refer pentru că urăsc persoanele care dezvăluie finalul bancurilor înainte de a termina firul poveștii.
După numai trei episoade pot spune că serialul Vikings este unul „corect”, cu puțină istorie, cu puțină fantezie, cu multă acțiune surprinzător de bine întrepătrunsă între caractere, locuri și culturi, cu scene dure și sângeroase, dar și cu clasicele idile care combină pe cine nu te aștepți cu cine te-ai aștepta mai puțin, cu intrigi (și mărețe și mărunte), totul filmat în niște locuri de care pot să spun sincer că nu știu dacă sunt reale sau finisate pe computer.
Scenele de luptă… ce să zic! Mi-am amintit instant versul din poezia lui Coșbuc: „Și zalele-i zuruie crunte”. Coșbuc neavând acces la megapixeli și hashtag încerca să redea în cuvinte ceea ce vedem azi pe ecrane 3D și Sorround Sound. Lucrate bine. Jucate bine. Dacă „ești în film” chiar te trec fiori și simți gâdilici pe spate. Se vede clar că MGM Television și celelalte companii implicate au investit în serial și că nu au lăsat garda jos nici în sezonul 5B.
Nu s-au lăsat îmbătate de succesul sezoanelor precedente ca să meargă înainte din interție, ci au pus suflet (și mulți bani) ca să (men)țină serialul Vikings în topul celor mai urmărite serialul de televiziune din ultimii ani. Cred că nota 8.6 de pe IMDb este una meritată și cel mai probabil voi aștepta difuzarea episodului următor. Pfai, dacă ați ști ce a putut să îi treacă prin cap… ăluia, deci n-o să vă vină să credeți, dar n-am cum să spun mai multe.
Serialul Vikings revine pe 29 noiembrie 2018, în exclusivitate la History Channel, cu zece noi episoade, în fiecare joi, de la ora 21:00, odată cu sosirea unui viking legendar, celebrul duce Rollo, interpretat de actorul Clive Standen.
Citește mai multe articole despre seriale pe Raftul cu Filme. Urmărește, în același timp, pagina noastră de Facebook, canalul de YouTube și Instagram.
Scrie un comentariu