Raftul cu filme

O listă cu 20 cele mai bune seriale de groază realizate în ultimii 25 de ani

sezonul 3 din Stranger Things, seriale de groază, stranger things
Imagine via IMDb / Stranger Things

O statistică generată de Moz Keyword Explorer (aici) arată că în România, pe lângă serialele turcești și indiene, la foarte mare căutare se află și producțiile de groază. Românii caută în jur de 300.000 de ori pe lună seriale de groază online, dar și informații și detalii referitoare la acestea. Iar pentru că nouă, celor de la Raftul cu Filme, ne place să venim în ajutorul cititorilor noștri, am studiat „oferta” și am creat o listă cu 20 cele mai bune seriale de groază realizate în ultimii 25 de ani.

Așa cum v-am obișnuit deja, începem cu ultimul loc, al douăzecilea, și continuăm până la cel dintâi, venind cu informații utile, detalii și date statistice. Iată o listă cu 20 cele mai bune seriale de groază realizate în ultimii 25 de ani all over the world.

Locul 20. Haven (2010-2015)

Așa cum era de așteptat, postul de televiziune SyFy bifează câteva seriale în topul nostru, iar printre acestea se numără și „Haven”, realizat și difuzat între anii 2010 și 2015. Este bazat pe nuvela „The Colorado Kid”, scrisă de celebrul Stephen King, și plasat într-un oraș ficțional, în Maine, un loc cu multe probleme supranaturale.

seriale de groază, haven
Imagine via IMDb / Haven

„Haven” a ținut cinci sezoane până să fie anulat. Cu un total de 78 de episoade difuzate și creat de Jim Dunn, cunoscut pentru „Shrek the Third”, și Sam Ernst, cunoscut pentru „Defense Grid: The Awakening”, serialul este notat cu media 7.6 pe IMDb după voturile a peste 30.000 de persoane. În rolurile principale joacă, printre alții, Emily Rose, Lucas Bryant și Eric Balfour.

Locul 19. Moonlight (2007-2008)

Cu premiera în anul 2007, serialul a fost difuzat în fiecare vineri seară de către postul american CBS, adunând un total de 17 episoade. Fanii peliculei „Moonlight” au sperat că serialul va fi continuat de un alt post de televiziune, însă acest lucru nu s-a mai întâmplat.

seriale de groază, moonlight
Imagine via IMDb / Moonlight

„Moonlight” a ținut un singur sezon până să fie anulat. Cu un total de 17 episoade difuzate și creat de Ron Koslow, cunoscut pentru „Beauty and the Beast”, și Trevor Munson, cunoscut pentru „Lone Star State of Mind”, serialul este notat cu media 7.7 pe IMDb după voturile a aproape 22.000 de persoane. În rolurile principale joacă, printre alții, Alex O’Loughlin, Sophia Myles și Jason Dohring.

Locul 18. Teen Wolf (2011-?)

Oricine a văzut filmul „Teen Wolf”, realizat de regizorul Rod Daniel în anul 1985, ar putea fi surprins să afle că pelicula a fost adaptată într-un serial 20 de ani mai târziu. Nu numai că l-au transformat într-o producție episodică, dar a fost difuzat preț de șase sezoane până să devină extrem de popular în rândul tinerilor și adolescenților.

seriale de groază, teen wolf
Imagine via IMDb / Teen Wolf

„Teen Wolf” are, în momentul de față, șase sezoane. Cu un total de 100 de episoade difuzate și creat de Jeff Davis, cunoscut mai ales pentru „Criminal Minds”, serialul este notat cu media 7.7 pe IMDb după voturile a peste 102.000 de persoane. În rolurile principale joacă, printre alții, Tyler Posey, Holland Roden și Dylan O’Brien.

Locul 17. Grimm (2011-2017)

David Giuntoli joacă rolul unui detectiv de la omucideri din Portland care descoperă că este descendentul unei generații de vânători, numită Grimms, care luptă împotriva forțelor supranaturale. Drama produsă de postul NBC și inspirată din povestea „Grimms” încă atrage o audiență decentă în nopțile de vineri, fapt pentru care a fost reînnoit recent cu al șaselea sezon.

seriale de groază, grimm
Imagine via IMDb / Grimm

Între timp serialul a fost anulat și a adunat un total de șase sezoane. Cu un total de 123 de episoade difuzate pe micile ecrane și creat de Stephen Carpenter, cunoscut pentru „Blue Streak”, David Greenwalt, cunoscut pentru „Angel”, și Jim Kouf, cunoscut pentru „National Treasure”, serialul este notat cu media 7.8 pe IMDb după voturile a puțin peste 93.000 de persoane. În rolurile principale joacă, printre alții, David Giuntoli, Russell Hornsby și Silas Weir Mitchell.

Locul 16. Being Human (2008-2013)

Înainte de toate, trebuie știut că există două seriale cu numele de „Being Human”. Vorbim acum despre producția originală realizată de canalul britanic BBC, a cărei acțiune este plasată unde altundeva decât în Marea Britanie. Serialul a făcut audiențe mult mai mari comparativ cu remake-ul realizat de postul american de televiziune SyFy.

seriale de groază, being human
Imagine via IMDb / Being Human

Încheiat în anul 2013 și cu un total de 37 de episoade difuzate, serialul este notat cu media 7.8 pe IMDb după voturile a peste 21.000 de persoane. Este creat de Toby Whithouse, cunoscut mai ales pentru „Doctor Who”, și îi are în rolurile principale, printre alții, pe Lenora Crichlow, Russell Tovey și Aidan Turner.

Locul 15. The Vampire Diaries (2009-2017)

Când a fost lansat în anul 2009, serialul bazat pe volumele scrise de L. J. Smith a oferit cele mai bune audiențe de premieră postului CW până la acea oră. Serialul a fost reînnoit cu sezonul al optulea acum ceva timp, însă recent s-a anunțat că nu va exista și un sezon al nouălea.

seriale de groază, the vampire diaries
Imagine via IMDb / The Vampire Diaries

Încheiat în anul 2017 și cu 171 de episoade difuzate, serialul este notat cu media 7.8 pe IMDb după voturile a peste 240.000 de persoane. Este un serial creat de Julie Plec și Kevin Williamson, iar în rolurile principale joacă, printre alții, Nina Dobrev, Paul Wesley și Ian Somerhalder.

Locul 14. True Blood (2008-2014)

Actrița Anna Paquin a câștigat un Glob de Aur după primul sezon în serialul de comedie creat de HBO pentru rolul lui Sookie Stackhouse. Seria este bazată pe volumul „The Southern Vampire Mysteries”, scris și publicat de Charlaine Harris. Fanii spun că dacă acest serial ar fi ținut un singur sezon ar fi putut fi unul dintre cele mai bune seriale de acest gen din toate timpurile.

seriale de groază, true blood
Imagine via IMDb / True Blood

Încheiat în anul 2014 și numărând 81 de episoade difuzate, serialul este notat cu o medie de 7.9 pe IMDb după voturile a peste 210.000 de persoane. Seria este creată de Alan Ball, cunoscut mai ales pentru „American Beauty” (1999), iar în rolurile principale joacă Anna Paquin, Stephen Moyer și Sam Trammell.

Locul 13. iZombie (2015-?)

Postul de televiziune american CW a dezvoltat, în ultimii ani, o nișă a serialelor de groază, cel mai de succes serial de până acum fiind „iZombie”. A avut premiera în martie 2015, iar de curând a fost reînnoit cu cel de-al treilea sezon. Actrița Rose McIver joacă rolul unui medic rezident care se transformă într-un zombie și colaborează ca asistentă a unui procuror pentru rezolvarea anumitor cazuri.

seriale de groază, izombie
Imagine via IMDb / iZombie

Început în anul 2015 și cu 48 de episoade difuzate până în momentul de față, seria creată de Diane Ruggiero și Rob Thomas este notată cu media 8.0 pe IMDb după voturile a aproape 45.000 de persoane. În rolurile principale joacă, printre alții, Rose McIver, Malcolm Goodwin și Rahul Kohli. Până acum au fost create patru sezoane, iar serialul nu pare să fie gata curând.

Locul 12. Bates Motel (2013-2017)

A apărut ca un prequel al filmului clasic „Psycho” al lui Alfred Hitchcock. Actorii Freddie Highmore și Vera Farmiga apar în acest thriller psihologic ca Norman Bates și Norma Bates. Serialul numără cinci sezoane și reprezintă în momentul da față cea mai lungă serie difuzată de canalul american de televiziune A&E.

seriale de groază, bates motel
Imagine via IMDb / Bates Motel

Început în anul 2013 și încheiat în anul 2017, serialul numără 50 de episoade difuzate. Este creat de Anthony Cipriano, Carlton Cuse și Kerry Ehrin, iar în rolurile principale joacă, printre alții, Vera Farmiga, Freddie Highmore și Max Theriot. Pe IMDb are o medie de 8.2 după voturile a peste 72.000 de persoane.

Locul 11. Penny Dreadful (2014-2016)

Este un serial creat de canalul american de televiziune Showtime. Acțiunea peliculei este plasată în secolul al XIX-lea și prezintă poveștile dramatice ale mai multor personaje faimoase din literatură, inclusiv ale lui Dorian Grey, Mina Harker, Dr. Jekyll și Dr. Frankenstein. Serialul a fost premiat de criticii Choice Television Awards în anul 2014 pentru cea mai promițătoare producție.

seriale de groază, penny dreadful
Imagine via IMDb / Penny Dreadful

Început în 2014 și încheiat în anul 2016, serialul creat de John Logan numără 27 de episoade difuzate. Nominalizat pentru un Glob de Aur și câștigător al altor 14 premii, „Penny Dreadful” îi are în rolurile principale, printre alții, pe Josh Hartnett, Timothy Dalton și Eva Green. Pe IMDb este notat cu media 8.2 după voturile a peste 83.000 de persoane.

Locul 10. Buffy the Vampire Slayer (1997-2003)

Atunci când Joss Whedon, creatorul serialului, a scris scenariul pentru filmul „Buffy the Vampire Slayer”, în anul 1992, nimeni nu se aștepta ca totul să se transforme într-un serial de succes difuzat de către două cunoscute posturi, The WB și UPN.

seriale de groază, buffy the vampire slayer
Imagine via IMDb / Buffy the Vampire Slayer

Început în anul 1997 și încheiat în 2003, seria creată de Joss Whedon, cunoscut mai ales pentru „The Avengers” (2012), numără 145 de episoade difuzate. Pe IMDb este notat cu media 8.2 după voturile a aproape 110.000 de persoane, iar în rolurile principale joacă, printre alții, Sarah Michelle Gellar, Nicholas Brendon și Alyson Hannig.

Locul 9. American Horror Story (2011-?)

Reprezintă un serial cu o mulțime de fani mai ales în America și Europa de Vest, fiind și una dintre cele mai bine votate serii pe IMDb. În momentul în care serialul a fost reînnoit cu cel de-al șaselea sezon, CEO postului american de televiziune FX, John Landgraf, a afirmat că producția este una dintre programele cu cea mai mare audiență de pe post.

seriale de groază, american horror story
Imagine via IMDb / American Horror Story

Început în anul 2001 și continuând și în prezent, „American Horror Story” este o serie creată de Brad Falchuk și Ryan Murphy. Pe IMDb serialul este notat cu media de 8.2 după voturile a aproape 220.000 de persoane. În rolurile principale joacă, printre alții, Lady Gaga, Kathy Bates și Angela Bassett, iar serialul numără 86 de episoade până în momentul de față.

Locul 8. Courage the Cowardly Dog (1999-2002)

Știm că nu este unul dintre serialele care se potrivesc întocmai cu această listă, însă este totuși un serial de groază, singura diferență fiind că este de animație. Seria creată de Cartoon Network prezintă povestea unui câine care este nevoit să lupte cu puterile supranaturale și forțele paranormale pentru a putea face față unor evenimente din ce în ce mai ciudate.

seriale de groază, courage the cowardly dog
Imagine via IMDb / Courage the Cowardly Dog

Început în anul 1999 și încheiat în 2002, „Courage the Cowardly Dog” este notat cu o medie de 8.3 pe IMDb după voturile a peste 28.000 de persoane. Reprezintă un serial creat de John Dilworth, cunoscut mai ales pentru „The Chicken from Outer Space” (1996), în ale cărui roluri principale joacă, printre alții, Marty Grabstein, Thea White și Peter Fernandez.

Locul 7. The Originals (2013-?)

Cu 92 de episoade difuzate până în momentul de față și cinci sezoane filmate, „The Originals” reprezintă unul dintre cele mai bune seriale de groază realizate în ultimii 25 de ani. Cu toate că majoritatea nu știu, „The Originals” este un spinoff al serialului „The Vampire Diaries”.

seriale de groază, the originals
Imagine via IMDb / The Originals

Început în anul 2013, „The Originals” este un serial creat de Julie Plec, om de cinema cunoscut mai ales pentru „The Vampire Diaries” (2009-2017). Pe IMDb este notat cu o medie de 8.3 după voturile a aproape 90.000 de persoane, iar în rolurile principale joacă, printre alții, Joseph Morgan, Daniel Gillies și Claire Holt.

Locul 6. Hannibal (2013-2015)

Este un serial despre doctorul Hannibal Lecter, un criminal în serie și un canibal înrăit. Actorul Mads Mikkelsen joacă rolul lui Hannibal, pe care majoritatea fanilor l-au mai văzut jucând, cu siguranță, în „The Silence of the Lambs”. Seria creată de postul american de televiziune NBC este bazată pe nuvela „Red Dragon”, scrisă de Thomas Harris.

seriale de groază, hannibal
Imagine via IMDb / Hannibal

Început în anul 2013 și încheiat în 2015, „Hannibal” numără 39 de episoade difuzate și un număr de trei sezoane finalizate. Creat de Bryan Fuller, cunoscut mai ales pentru „Pushing Daisies” (2007-2009), serialul este notat cu media de 8.6 pe IMDb după voturile a peste 180.000 de persoane. În rolurile principale joacă, printre alții, actori ca Hugh Dancy, Mads Mikkelsen și Caroline Dhavernas.

Locul 5. The Walking Dead (2010-?)

Serialul de groază creat de canalul american AMC este unul dintre cele mai vizionate seriale americane din toate timpurile pe categoria de vârstă 18-49. Pasionații genului horror au văzut măcar o parte din el, iar cei care încă nu i-au dat play trebuie să o facă repede pentru că producția devine tot mai longevivă.

seriale de groază, the walking dead
Imagine via IMDb / The Walking Dead

Început în anul 2010, serialul se află în prezent la sezonul al optulea. Creat de Frank Darabont, cunoscut mai ales pentru „The Shawshank Redemption” (1994), pe IMDb este notat cu o medie de 8.5 după voturile a aproape 710.000 de persoane. În rolurile principale joacă, printre alții, Andrew Lincoln, Norman Reedus și Melissa McBride.

Locul 4. Supernatural (2005-?)

„Supernatural” este cel mai lung serial SF din Statele Unite ale Americii, debutând în septembrie 2005 pe canalul de televiiune The WB. În prezent este difuzat de către postul The CW, având aproape 300 de episoade filmate până acum.

seriale de groază, supernatural
Imagine via IMDb / Supernatural

Început în anul 2005 și numărând 287 de episoade, „Supernatural” reprezintă un serial de groază creat de Eric Kripke, cunoscut mai ales pentru „Boogeyman” (2005). Producția ajunsă recent la cel de-al 12-lea sezon îi are în rolurile principale pe Jared Padalecki, Jensen Ackles și Jim Beaver. Pe IMDb este notată cu media de 8.6 după voturile a peste 312.000 de persoane.

Locul 3. Ash vs Evil Dead (2015-?)

Serialul de groază și comedie a avut premiera în noaptea de Halloween a anului 2015, iar recent a fost reînnoit cu cel de-al treilea sezon. Bruce Campbell, cunoscut pentru rolul din „Evil Dead”, a devenit un star al serialului, jucând rolul lui Ash Williams în această producție.

seriale de groază, ash vs evil dead
Imagine via IMDb / Ash vs Evil Dead

Început în anul 2015, are doar 22 de episoade filmate până în momentul de față. Este un serial creat de Ivan Raimi, Sam Raimi și Tom Spezialy. Pe IMDb este notat cu media de 8.6 după voturile a peste 42.000 de persoane, iar în rolurile principale joacă, printre alții, Bruce Campbell, Ray Santiago și Dana DeLorenzo.

Locul 2. The X Files (1993-?)

Fanii afirmă că este unul dintre cele mai bune seriale din toate timpurile, iar nu de puține ori s-a întâmplat ca aceștia să ceară reînnoirea seriei. Actorii David Duchovny și Gillian Anderson joacă rolurile agentului Mulder și a doctorului Scully. Acțiunea serialului este plasată în anul 1993, iar serialul numără 217 episoade.

seriale de groază, the x files
Imagine via IMDb / The X Files

Început în 1993 și numărând aproape 220 de episoade până în momentul de față, serialul continuă chiar și în anul 2017. Cu 11 sezoane filmate și creat de Chris Carter, „The X Files” îi are în rolurile principale, printre alții, pe David Duchovny, Gillian Anderson și Mitch Pileggi.

Locul 1. Stranger Things (2016-?)

Fanii acestui serial produs de platforma de streaming online Netflix sunt pur și simplu nerăbdători să înceapă cel de-al doilea sezon. Serialul urmărește povestea unei înșiruiri de dispariții într-un mic orășel american. Personajele tinerilor Millie Bobby Brown, Winona Ryder și David Harbour și a altor câțiva actori ajung astfel să fie căutați de șeriful din zonă.

seriale de groază, stranger things
Imagine via IMDb / Stranger Things

Început în anul 2016, serialul este creat de Matt Duffer și Ross Duffer pentru Netflix. Recent s-a hotărât reînnoirea serialului cu cel de-al doilea sezon. Pe IMDb este notat cu media 8.9 de peste 340.000 de persoane. În rolurile principale joacă, printre alții, Millie Bobby Frown, Finn Wolfhard și Winona Ryder. Momentan numără 17 episoade difuzate.

4 comentarii