Pentru că lista cu filme de epocă a trezit, în ultima perioadă, destul de mult interes în rândul cititorilor acestui site, ne-am gândit să încercăm ceva similar, însă pe partea de seriale. În articolul de față vorbim așadar despre cele mai bune seriale de epocă pe care le putem viziona pe platforma de streaming online Netflix.
Ca și în cazul listei cu filme, și de această dată am trecut peste producțiile arhicunoscute, precum „Vikings”, „The Last Kingdom” sau „Peaky Blinders”, fapt pentru care ne-am concentrat atenția pe aparițiile recente, dar și pe acele seriale de epocă ceva mai puțin mediatizate în spațiul public.
Raftul cu Filme ți-a pregătit o listă cu 51 de seriale de epocă pe Netflix.
Docudrame
După cum o arată și numele, docudrama combină documentarul cu filmul, rezultatul fiind o producție în care intervențiile specialiștilor sunt scurte și au rolul de a face lumină asupra evenimentelor importante, în timp ce pasajele lungi dramatizate au rolul de a face povestea accesibilă tuturor telespectatorilor.
1. Age of Samurai: Battle for Japan (2021-?), șase episoade
Primele trei episoade se concentrează pe viața lui Oda Nobunaga, iar ultimele trei pe cea a succesorului său, Toyotomi Hideyoshi, unificatorul Japoniei.
2. Roman Empire (2016-2019), 15 episoade
Cele trei sezoane nu au legătură între ele, în fiecare dintre ele aflând povestea altui împărat roman. Primul sezon (șase episoade) este dedicat lui Commodus, al doilea (cinci episoade) lui Cezar, iar ultimul (patru episoade) lui Commodus.
3. Rise of Empires: Ottoman (2020-2022), 12 episoade
Serialul are două sezoane, ambele fiind dedicate lui Mohamed al II-lea, ambele cu câte șase episoade. Dacă primul sezon este dedicat cuceririi Constantinopolului, cel de-al doilea se axează pe conflictul dintre Mehmed și Vlad Țepeș.
4. African Queens: Njinga (2023-?), patru episoade
Njinga a fost conducătoarea unui regat african în secolul al XVII-lea, care se suprapune în mare parte peste Angola de azi și a fost prima regină recunoscută de puterile europene. Titlul mă face să cred că vom mai avea și alte biografii.
5. The Lost Pirate Kingdom (2021-?), șase episoade
Personajele principale sunt pirații adevărați din Caraibe, Benjamin Hornigold și Henry Jennings, care la începutul secolului al XVIII-lea înființează o adevărată republică a piraților. Până în acest moment are doar șase episoade apărute.
6. Blood, Sex & Royalty (2022-?), trei episoade
Personajele principale sunt Henry al VIII-lea și Anne Boleyn, dar formatului clasic de docudramă i se mai adaugă încă ceva, un „interviu” cu Ann Boleyn care își povestește viața. Pe scurt, avem parte de un format neconvențional care oferă o imagine de ansamblu asupra subiectului. Nu pot decât să sper că producătorii nu se vor limita la o singura biografie.
7. The Last Czars (2019), șase episoade
După cum o arată și titlul, personajele principale sunt Nicolae al II-lea și familia sa. Miniseria acoperă întreaga sa domnie, de la încoronarea din 1894, până la sfârșitul tragic al familiei imperiale de la sfârșitul Primului Război Mondial.
Francize
Cele trei mini-serii sunt ecranizări după șase dintre romanele scrise de Philippa Gregory, iar acțiunea acoperă o perioadă de 70 de ani din istoria Angliei, care începe cu Războiul celor Două Roze și se încheie cu relația tensionată dintre Henric al VIII-lea și soția sa, Catherine de Aragon. Serialele se axează pe viața femeilor care au avut un rol important în desfășurarea evenimentelor: Elizabeth Woodville, Lady Margaret Beaufort, Anne Neville, Elizabeth of York și Catherine de Aragon.
1. The White Queen (2013), mini-serie, zece episoade
Povestea de dragoste dintre un rege din familia de York și o tânără din cea din familia rivală creează numeroase antipatii și conflicte mocnite. Chiar dacă avem și puțin fantasy și puțină istorie alternativă, serialul este foarte bine realizat.
2. The White Princess (2017), mini-serie, opt episoade
Anglia este unită de căsătoria dintre regele Henry al VII-lea și Elisabeta de York, însă certurile personale și politice dintre cei doi sunt tot mai adânci, iar războiul dintre ei amenință să distrugă, din nou, regatul Angliei.
3. The Spanish Princess (2019-2020), 16 episoade
Această dramă prezintă povestea tinerei prințese Catherine de Aragon, care este promisă în căsătorie viitorului rege al Angliei, prințul Arthur. Când el moare la scurt timp după nuntă, viitorul lui Catherine este pus sub semnul întrebării.
Alte francize de recomandat
De la „Cathedral of the Sea” și până la „Vikings: Valhalla”, în această secțiune vă recomandăm câteva francize care nu merită să fie trecute cu vederea.
1. Cathedral of the Sea (2018), mini-serie, opt episoade
Mini-seria îmbină două fire narative: construcția catedralei Santa Maria del Mar din Barcelona, finalizată în anul 1369, și a lui Arnau. Asemănările cu „The Pillars of the Earth” nu lipsesc, fapt pentru care avem o poveste despre arhitectură, dar și despre sclavie, nobilime, război, ciumă și dragoste. Unele scene sunt exagerate, dar asta se petrece des când este vorba despre ecranizări ale romanelor.
2. Heirs to the Land (2022), opt episoade
Acțiunea are loc la trei ani după evenimentele din „Cathedral of the Sea”. Suntem, așadar, în Barcelona, la sfârșitul secolului al XIV-lea, unde avem parte de o poveste cu toate ingredientele: conspirații politice, răzbunări și povești de dragoste.
3. Vikings (2013-2020), 93 de episoade
Epopeea vikingilor din Kattegat nu are nevoie de nicio prezentare. Chiar dacă acuratețea evenimentelor este cel puțin discutabilă, serialul este mai mult decât agreabil, cel puțin în primele sezoane: lupte, intrigi, povești de dragoste și actori care intră foarte bine în pielea personajelor.
4. Vikings: Valhalla (2022-?), 24 de episoade
La aproximativ 100 de ani de la evenimentele din primul serial ne întâlnim cu o nouă generație de războinici, personajul principal fiind unul istoric: Leif Eriksson. Până acum au apărut două sezoane, dar al treilea este deja confirmat.
Seriale și mini-serii
De la „The Cook of Castamar” și până la „Girls from Ipanema”, în această secțiune vă recomandăm o serie de seriale de epocă care merită să fie urmărite pe Netflix.
1. The Cook of Castamar (2021), 12 episoade
Ecranizare a unui roman cu succes la public în Spania, mini-seria își plasează acțiunea la începutul secolului al XVIII-lea. Firul narativ ne prezintă o poveste de dragoste între un nobil văduv și o bucătăreasă care suferă de agorafobie, dar acțiunea se dezvoltă lent, avem numeroase fire secundare, condimentate cu muzică, mâncare și multe momente picante. Putem adăuga și o distribuție cu multe figuri cunoscute din alte producții de gen.
2. Troy: Fall of a City (2018), mini-serie, opt episoade
Având ca sursă de inspirație Iliada lui Homer, mini-seria spune povestea asediului de zece ani a cetății Troia de către greci, după ce Paris, fiul regelui Priam, aflat în vizită în Sparta, se îndrăgostește de soția regelui Menelaos, de Elena, și o convinge să își părăsească soțul. Normal că amestecul zeilor într-o poveste de acum mai bine de 3.000 de ani nu putea să lipsească din peisaj.
3. The Queen and the Conqueror (2020), 60 de episoad
Dacă vă plac poveștile sud-americane despre dragoste, cu puțin context istoric, și nu vă deranjează numărul mare de episoade, puteți să îl încercați. Este unul dintre acele seriale de epocă în care acțiunea are loc în prima jumătate a secolului al XVI-lea, în Columbia de astăzi, și se învârte în jurul fondării orașului Cartagena de Indias și a poveștii de dragoste dintre o localnică și un spaniol.
4. Knightfall (2017-2019), 18 episoade
Acțiunea este plasată la începutul secolului al XIV-lea, fiind încercată prezentarea într-o manieră agreabilă a evenimentelor care au precedat dispariția ordinului Cavalerilor Templieri. Acțiunea se învârte în jurul unui personaj fictiv, Landry du Lauzon, care încearcă, printre altele, să recupereze Sfântul Graal.
5. Taboo (2017-?), opt episoade
Povestea lui James Keziah Delaney este deja cunoscută, iar sezonul al doilea îl așteaptă toată lumea de mulți ani deja. Vă reamintesc doar că suntem în Londra, la începutul secolului al XIX-lea, și că personajul principal vrea să repună pe picioare afacerea tatălui său, dar are de înfruntat o mulțime de obstacole.
6. Outlander (2014-?), 88 de episoade
Având la baza seria de romane scrisă de Diana Gabaldon, seria ne poartă în două epoci diferite, unde eroina trăiește în două epoci diferite: după Al Doilea Război Mondial, în care a fost asistentă medicală, și în Scoția, la jumătatea secolului al XVIII-lea. Cu șase sezoane încheiate, următoarele două sunt confirmate.
7. Norsemen (2016-2020), 18 episoade
Povestea vikingilor Norheim începe în anul 790, dar nu trebuie să vă așteptați la o poveste serioasă despre vikingi, ci mai degrabă la un fel de „Life of Brian”. Unele personaje parodiază în mod clar unele din mult mai celebrul „Vikings”, precum Froya cu Lagertha și Rufus cu Atelstan. Și așa cum îi stă bine unei parodii, sezonul al treilea nu reprezintă altceva decât un prequel al primelor două.
8. Barbarians (2020-?), 12 episoade
În anul 9 AD, în Pădurea Teutoburgică are loc un adevărat dezastru pentru romani, trei legiuni aflate sub conducerea generalului Varo fiind măcelărite de triburile germanice conduse de Arminius. Serialul prezintă evenimentele care au precedat lupta cu o doză însemnată de ficțiune, mai ales că reperele istorice sunt destul de puține. Dialogurile în limba latină dintre romani sunt unul din punctele de atracție ale peliculei. Sezonul al doilea este confirmat și este posibil să apară în acest an.
9. Marco Polo (2014-2016), 20 de episoade
Marco Polo a fost un negustor venețian care a ajuns în China la curtea hanului mongol Kublai pentru care a îndeplinit diferite misiuni. Sau cel puțin așa a pretins el pentru că veridicitatea poveștilor este pusă sub semnul întrebării. Serialul prezintă intrigile, conflictele și poveștile amoroase de la curtea hanului, fiind considerat o replică la „Game of Thrones” la momentul apariției. Costurile mari de producție au dus la anularea sa după numai două sezoane.
10. La Revolution (2020), opt episoade
Este unul dintre acele seriale de epocă care reprezintă o încercare sau o nouă imaginare a istoriei reale, însă cu accente horror. Pelicula ne poartă în Franța anului 1787, iar aristocrația pare atinsă de o boală misterioasă care îi determină pe nobili să omoare oamenii simpli. Viitorul inventator al ghilotinei este cel care descifrează ițele acestei povești. Sezonul al doilea a fost, din păcate, anulat.
11. Oktoberfest: Beer & Blood (2020), mini-serie, șase episoade
După cum o arată și titlul acestui serial de epocă, asistăm la o luptă pentru supremație între doi producători de bere din Munchen. Ca lucrurile să fie și mai complicate, nu putea să lipsească o poveste de dragoste în care să fie implicate cele două familii, totul în decorul începutului de secol al XX-lea.
12. Freud (2020-?), opt episoade
Titlul ar putea să vă inducă în eroare, fapt pentru care nu trebuie să vă așteptați la un serial biografic. Ne aflăm în anul 1886, în Viena, unde Sigmund Freud participă la o serată organizată de contesa Sophia von Szapary. Din acest moment, se trezește în mijlocul unor evenimente în care supranaturalul se amestecă cu conspirația. Cred că este inutil de spus că toate evenimentele sunt fictive.
13. Luna Nera (2020), mini-serie, șase episoade
Producția este destinată, în primul rând, amatorilor de povesti cu iz de supranatural într-un decor de epocă, fiind o ecranizare a unui roman scris de Tiziana Triana. Este o poveste despre dragoste și prejudecăți în care personajele principale sunt vrăjitoare care trebuie să facă față prigoanei. Dezvoltarea acțiunii se face încet, dar treptat ritmul se schimbă și sunt suficient de multe schimbări de situație care să capteze atenția fanilor acestui gen cinematografic.
14. Bolivar: Una Lucha Admirable (2019), 60 de episoade
Numele lui Simon Bolivar, eliberatorul Americii de Sud, este cunoscut și celor care nu sunt pasionați de istorie. Serialul columbian acoperă toate aspectele vieții ilustrului general, de la copilăria marcată de moartea mamei, până la tumultoasa sa viață amoroasă și cariera politică și militară.
15. Frontier (2016-2018), 18 episoade
Acțiunea serialului se desfășoară în Canada sfârșitului de secol al XVIII-lea și este o cronică a comerțului cu blănuri din America de Nord. Personajul principal este Declan Harp, care încearcă să spargă monopolul Hudsonțs Bay Company în domeniu. Fiind el însuși un infractor, Harp știe că o parte dintre angajați sunt implicați în activități ilegale. Chiar dacă personajul principal este unul fictiv, serialul oferă o imagine destul de corectă asupra acestui subiect.
16. Rebellion (2016-2019), zece episoade
Chiar dacă personajele principiale sunt fictive, serialul merită urmărit pentru că oferă o perspectivă asupra unor evenimente prea puțin cunoscute la noi. În anul 1916, la Dublin, are loc Rebeliunea de Paști împotriva stăpânirii britanice, finalul acestor evenimente fiind proclamarea Republicii Irlanda. Personajele fac parte din categorii diferite, dar toate sunt implicate, într-un fel sau altul, în evenimente.
17. The Bonfire of Destiny (2019), mini-serie, opt episoade
Punctul de pornire este un incendiu devastator care a avut loc în Paris, soldat cu peste 125 de morți, majoritatea femei din înalta societate. Dacă primul episod se concentrează aproape exclusiv pe incendiu, următoarele vor urmări modul în care incendiul a influențat viața celor câteva supraviețuitoare.
18. Thieves of the Wood (2020), mini-serie, zece episoade
Este un serial care spune povestea unui Robin Hood al Flandrei, Jan de Lichte, un personaj real care și-a desfășurat activitatea la jumătatea secolului al XVIII-lea. Nu lipsește niciunul dintre ingredientele specifice: oficialități abuzive, momente romantice, o lume pestriță și o limbă interesantă vorbită.
19. The English Game (2020), mini-serie, șase episoade
Chiar dacă personajul principal este Fergus Suter, primul fotbalist profesionist din Anglia, și implicit din lume, producția poate fi încadrată mai degrabă la categoria film de epocă. Avem parte de o frescă a societății britanice din ultimele decenii ale secolului al XIX-lea, fotbalul fiind doar pretextul de a privi în ambele lumi.
20. Bridgerton (2020-?), 16 episoade
Este bazat pe o serie de șapte romane scrise de Julia Quinn și promite să fie una dintre francizele cu multe sezoane de pe Netflix. Primul sezon ecranizează primul volum al seriei și se concentrează pe povestea de dragoste dintre Daphne și Simon. Povestea se desfășoară în perioada Regenței, dintre 1795 și 1837, ficționalizată, în care persoanele de culoare au acces la titluri nobiliare datorită presupusei origini africane a reginei Charlotte.
21. The Alienist (2018-2020), 18 episoade
Cele două sezoane ecranizează două romane scrise de Caleb Carr, primul dintre ele fiind apărut și la noi, având ca personaj principal pe doctorul Laszlo Kreizler. Acesta este chemat să ajute la investigarea secretă a unor crime a căror victime sunt niște copii care practicau prostituția. Echipa formată încearcă să descâlcească un caz cu foarte multe implicații și complicații. Sezonul al doilea tratează alt caz.
22. Alias Grace (2017), mini-serie, șase episoade
Mini-seria are la bază un roman scris de Margaret Atwood, denumit „Povestea slujitoarei”, și este, la rândul său, inspirat din fapte reale. La sfârșitul secolului al XIX-lea, un medic psihiatru are discuții lungi cu o condamnată pentru crimă, în încercarea de a-și da seama dacă poate fi invocată nebunia în comiterea crimelor.
23. Godless (2017), mini-serie, șapte episoade
Acțiunea se petrece în Vestul Sălbatic, în anii 1880. Un șef de bandă, care este pe urmele unui fost protejat, Ray Goode, ajunge în apropierea unui orășel din New Mexico locuit aproape în întregime de femei, după ce bărbații au murit într-un accident de mină. Ceea ce urmează este un western după modelul clasic din care nu lipsește dramatismul și povestea de dragoste. Avem parte de o distribuție de excepție în care strălucesc Jeff Daniels și Michelle Dockery.
24. Hollywood (2020), mini-serie, șapte episoade
O poveste din cetatea filmului de la sfârșitul anilor 1940 care îmbină persoanele și evenimentele reale cu ficțiunea. Avem parte de un fel de „ce ar fi fost dacă” problema rasială, a minorităților sexuale și a rolului femeilor în industria cinematografiei ar fi fost puse pe tapet mult mai devreme. Chiar dacă ultimul episod șchioapătă puternic, celelalte sunt mult mai bine realizate.
25. High Seas (2019-2020), 22 de episoade
După moartea tatălui lor, Eva și Carolina se îmbarcă pe un vas de croazieră pentru a merge din Spania în Brazilia. În timpul călătoriei au loc la bord evenimente ciudate, iar cum evenimentele au loc la sfârșitul anilor 1940, pe lângă morți misterioase avem parte și de povești despre microfilme și aurul nazist. Relațiile din familia celor două sunt și ele complicate. Un eventual sezon 4 a fost anulat.
26. Self Made: Inspired by the Life of Madam C.J. Walker (2020)
Sarah Breedlove, cunoscută sub numele de Madam C. J. Walker, și-a câștigat averea prin dezvoltarea și promovarea unei linii cosmetice și de îngrijire a părului destinată femeilor de culoare. Așa cum o arată și titlul, mini-seria nu este o biografie fidelă, dar asta nu o face mai puțin interesantă.
27. Traitors (2019), șase episoade
La sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial, OSS, predecesorul CIA, duce o vastă operațiune de infiltrare a structurilor guvernamentale din țările aliate pentru a descoperi eventuali agenți sovietici. Personajul principal, Feef Symonds, este un astfel de agent. Nu trebuie să ne așteptăm la un ritm foarte alert, dar nici la un fir narativ simplu. Posibilele asemănări cu situația actuală nu sunt întâmplătoare.
28. Cable Girls (2017-2020), 42 de episoade
Cu toate că acțiunea serialului se desfășoară în Spania anilor 1920, personajele par a fi desprinse din „Desperate Housewives”. Avem parte de patru tinere provenite din medii sociale diferite, care sunt angajate la o companie de telefonie. Ca la orice serial cu iz de telenovelă, nu lipsesc intrigile și problemele amoroase, dar nici violența domestică și intoleranța față de orientările sexuale diferite.
29. Girls from Ipanema (2019-?), 13 episoade
„The Most Beautiful Thing”, cu numele schimbat începând cu sezonul al doilea în „Girls from Ipanema”, serialul prezintă Brazilia, Rio de Janeiro în special, de la sfârșitul anilor 1950, văzut prin prisma unei tinere care vrea să își deschidă un club de Bossa-Nova. Avem parte de multă muzică bună și o poveste suficient de interesantă, mai ales pentru doamne, ca să fie urmărit într-un weekend.
30. Tokyo Trial (2016), mini-serie, patru episoade
După încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, având ca precedent procesul de la Nurnberg, 11 judecători sunt chemați la Tokyo pentru judecarea crimelor de război comise de japonezi. Serialul urmărește momentele importante ale unui proces care a durat aproape doi ani și jumătate. Cu toate că se apropie de docudramă ca realizare, prin problemele pe care le ridică și intercalarea de imagini de epocă, inclusiv de la proces, serialul nu este în niciun moment plictisitor.
31. Hymn of Death (2018), mini-serie
Pelicula are la bază o poveste de dragoste dintre soprana Yun Sim Deok și dramaturgul Kim Woo Jin. Pe lângă această poveste romantică avem parte și de o coloană sonoră foarte bună, dar și de o importantă doză de istorie cu privire la Coreea anilor 1920 și efectele ocupației japoneze.
32. Women at War (2022), mini-serie, opt episoade
Este o producție franco-belgiană cu o distribuție asemănătoare cu cea din „Flăcările destinului”, care ne duce în Franța la începutul Primului Război Mondial. Acolo, patru femei din medii total diferite își intersectează destinele.
33. The Law According to Lidia Poet (2023-?), șase episoade
Un serial italian inspirat din fapte reale, cu acțiunea plasată la sfârșitul secolului al XIX-lea, când eroina principală care nu poate profesa meseria de avocat își ajută fratele în rezolvarea unor cazuri.
34. Midnight at Pera Palace (2022-?), opt episoade
Este un serial turcesc care ecranizează romanul cu același titlu scris de Charles King, apărut si la noi la Editura Trei, și implică o călătorie în timp. O ziaristă ajunge în Istanbul, în anul 1919, în mijlocul unor evenimente care ar putea schimba soarta Turciei moderne. Normal că nu poate lipsi din poveste Mustafa Kemal, însă el nu este singurul personaj cunoscut.
35. Vida Privada (2017-2018), mini-serie
Ecranizare a unui roman cunoscut în Spania și total necunoscut la noi, „Vida Privada” este o mini-serie în două părți, a cărei acțiune se desfășoară în Barcelona, la sfârșitul anilor 1920. Este o producție perfectă pentru un binge rapid pentru amatorii de seriale de epocă, care nu sunt deranjați și de o doză de erotism.
36. The Empress (2022-?)
Care împărăteasă? Sissi, normal. Serialul este o producție germană care ne oferă o altă abordare a vieții și personalității împărătesei, mult mai apropiată de realitate, față de trilogia cu Romi Schneider în rolul principal.
37. The Last Kingdom (2015-2022), 46 de episoade
Povestea lui Uthred și a încercărilor sale de a-și recupera castelul s-a încheiat. Ecranizare a unui ciclu de romane scris de Bernard Cornwell, serialul ne poartă în Anglia la jumătatea secolului al IX-lea și începe cu încercarea lui Alfred cel Mare de a uni regatele britanice împotriva vikingilor.
Amănunte zilnice despre grila Netflix găsiți pe grupul Netflix&Zen. Dacă vă înscrieți nu uitați să menționați că ați aflat de acest grup de pe Raftul cu Filme.
Nu am văzut „Alias Grace”, dar am văzut „Povestea slujitoarei”, iar acum citesc cartea și acolo acțiunea este într-un viitor distopic în care totul se schimbă în societatea americană în urma unui conflict, se pare, nuclear. Vreau să spun că mi se pare curios ca un film de epocă să fie inspirat dintr-o carte SF cu acțiunea în viitor.