Raftul cu filme

Top 34 cele mai bune seriale de epocă mai puțin cunoscute care pot fi văzute pe Netflix

seriale de epocă pe Netflix, seriale de epocă, The Alienist
Imagine via IMDb / The Alienist

Pentru că lista cu filme de epocă a trezit, în ultima perioadă, destul de mult interes în rândul cititorilor acestui site, ne-am gândit să încercăm ceva similar, însă pe partea de seriale. În articolul de față vorbim așadar despre cele mai bune seriale de epocă pe care le putem viziona pe platforma de streaming online Netflix.

Ca și în cazul listei cu filme, și de această dată am trecut peste producțiile arhicunoscute, precum „Vikings”, „The Last Kingdom” sau „Peaky Blinders”, fapt pentru care ne-am concentrat atenția pe aparițiile recente, dar și pe acele seriale de epocă ceva mai puțin mediatizate în spațiul public.

Raftul cu Filme ți-a pregătit o listă cu 34 de seriale de epocă pe Netflix. Pentru că numărul este tot mai mare, am încercat să le organizăm după epocă: Antichitate și Evul Mediu, Epoca Modernă (secolul al XVIII-lea, până la începutul secolului al XX-lea) și Epoca Contemporană (de la finalul Primului Război Mondial, până în 1950).

Pe parcurs ce acest clasament cu seriale de epocă va începe să fie din ce în ce mai urmărit de cititorii noștri de pe site vom actualiza cele trei perioade cu noi producții care apar pe platforma de streaming online Netflix.

Antichitate și Evul Mediu

7. Troy: Fall of a City (2018-?) / mini-serie, 8 episoade

Având ca sursă de inspirație Iliada lui Homer, mini-seria spune povestea asediului de zece ani a cetății Troia de către greci, după ce Paris, fiul regelui Priam, aflat în vizită în Sparta, se îndrăgostește de soția regelui Menelaos, de Elena, și o convinge să își părăsească soțul. Normal că amestecul zeilor într-o poveste de acum mai bine de 3.000 de ani nu putea să lipsească din peisaj.

6. The Queen and the Conqueror (2020-?) / 1 sezon, 60 de episoade

Dacă vă plac poveștile sud-americane despre dragoste și răzbunare, cu puțin context istoric, și nu vă deranjează numărul mare de episoade puteți să îl încercați. Este unul dintre acele seriale de epocă în care acțiunea are loc în prima jumătate a secolului al XVI-lea, în Columbia de astăzi, și se învârte în jurul fondării orașului Cartagena de Indias și a poveștii de dragoste dintre o localnică și un spaniol.

5. Knightfall (2017-2019) / 2 sezoane, 18 episoade

Acțiunea este plasată la începutul secolului al XIV-lea, fiind încercată prezentarea într-o manieră agreabilă a evenimentelor care au precedat dispariția ordinului Cavalerilor Templieri. Acțiunea se învârte în jurul unui personaj fictiv, Landry du Lauzon, care încearcă, printre altele, să recupereze Sfântul Graal.

4. Cathedral by the Sea (2018) / mini-serie, 8 episoade

Este o ecranizare a unui roman tradus și la noi, iar mini-seria îmbină două fire narative: construcția catedralei Santa Maria del Mar din Barcelona, finalizată în anul 1369, și a lui Arnau. Asemănările cu „The Pillars of the Earth” nu lipsesc, fapt pentru care avem o poveste despre arhitectură, dar și despre sclavie, nobilime, război, ciumă și dragoste. Pe alocuri sunt exagerate puțin unele scene, dar asta se petrece des când este vorba despre ecranizări ale diferitelor romane.

3. Norsemen (2016-2020) / 3 sezoane, 18 episoade

Povestea vikingilor Norheim începe în anul 790, dar nu trebuie să vă așteptați la o poveste serioasă despre vikingi, ci mai degrabă la un fel de „Life of Brian”. Unele personaje parodiază în mod clar unele din mult mai celebrul „Vikings”, precum Froya cu Lagertha și Rufus cu Atelstan. Și așa cum îi stă bine unei parodii, sezonul al treilea nu reprezintă altceva decât un prequel al primelor două.

2. Barbarians (2020-?) / 1 sezon, 6 episoade

În anul 9 AD, în Pădurea Teutoburgică are loc un adevărat dezastru pentru romani, trei legiuni aflate sub conducerea generalului Varo fiind măcelărite de triburile germanice conduse de Arminius. Serialul prezintă evenimentele care au precedat lupta cu o doză însemnată de ficțiune, mai ales că reperele istorice sunt destul de puține. Dialogurile în limba latină dintre romani sunt unul din punctele de atracție ale peliculei. Sezonul al doilea este confirmat și este posibil să apară în acest an.

1. Marco Polo (2014-2016) / 2 sezoane, 20 de episoade

Marco Polo a fost un negustor venețian care a ajuns în China la curtea hanului mongol Kublai pentru care a îndeplinit diferite misiuni. Sau cel puțin așa a pretins el pentru că veridicitatea poveștilor este pusă sub semnul întrebării. Serialul prezintă intrigile, conflictele și poveștile amoroase de la curtea hanului, fiind considerat o replică la „Game of Thrones” la momentul apariției. Costurile mari de producție au dus la anularea sa după numai două sezoane.

Epoca Modernă

17. La Revolution (2020) / 1 sezon, 8 episoade

Este unul dintre acele seriale de epocă care reprezintă o încercare sau o nouă imaginare a istoriei reale, însă cu accente horror. Pelicula ne poartă în Franța anului 1787, iar aristocrația pare atinsă de o boală misterioasă care îi determină pe nobili să omoare oamenii simpli. Viitorul inventator al ghilotinei este cel care descifrează ițele acestei povești. Sezonul al doilea a fost, din păcate, anulat.

16. Oktoberfest: Beer & Blood (2020) / mini-serie, 6 episoade

După cum o arată și titlul acestui serial de epocă, asistăm la o luptă pentru supremație între doi producători de bere din Munchen. Ca lucrurile să fie și mai complicate, nu putea să lipsească o poveste de dragoste în care să fie implicate cele două familii, totul în decorul începutului de secol al XX-lea.

15. Freud (2020-?) / 1 sezon, 8 episoade

Titlul ar putea să vă inducă în eroare, fapt pentru care nu trebuie să vă așteptați la un serial biografic. Ne aflăm în anul 1886, în Viena, unde Sigmund Freud participă la o serată organizată de contesa Sophia von Szapary. Din acest moment, se trezește în mijlocul unor evenimente în care supranaturalul se amestecă cu conspirația. Cred că este inutil de spus că toate evenimentele sunt fictive.

16. Luna Nera (2020) / mini-serie, 6 episoade

Producția este destinată, în primul rând, amatorilor de povesti cu iz de supranatural într-un decor de epocă, fiind o ecranizare a unui roman scris de Tiziana Triana. Este o poveste despre dragoste și prejudecăți în care personajele principale sunt vrăjitoare care trebuie să facă față prigoanei. Dezvoltarea acțiunii se face încet, dar treptat ritmul se schimbă și sunt suficient de multe schimbări de situație care să capteze atenția fanilor acestui gen cinematografic.

13. Bolivar: Una Lucha Admirable (2019) / 1 sezon, 60 de episoade

Numele lui Simon Bolivar, eliberatorul Americii de Sud, este cunoscut și celor care nu sunt pasionați de istorie. Serialul columbian acoperă toate aspectele vieții ilustrului general, de la copilăria marcată de moartea mamei, până la tumultoasa sa viață amoroasă și cariera politică și militară.

12. Frontier (2016-2018) / 3 sezoane, 18 episoade

Acțiunea serialului se desfășoară în Canada sfârșitului de secol al XVIII-lea și este o cronică a comerțului cu blănuri din America de Nord. Personajul principal este Declan Harp, care încearcă să spargă monopolul Hudsonțs Bay Company în domeniu. Fiind el însuși un infractor, Harp știe că o parte dintre angajați sunt implicați în activități ilegale. Chiar dacă personajul principal este unul fictiv, serialul oferă o imagine destul de corectă asupra acestui subiect.

11. The Frankenstein Chronicles (2015-2017) / 2 sezoane, 12 episoade

În Londra primei jumătăți a secolului al XIX-lea, poliția descoperă cadavrul unei tinere care se dovedește a fi o îmbinare de părți din alte cadavre. După toate probabilitățile, autorul este un savant care vrea să pună în practică romanul scris de Mary Shelley. Ne așteaptă, așadar, o poveste polițistă, cu nuanțe horror, cu o mulțime de personalități reale din Epoca Victoriană.

10. Rebellion (2016-2019) / 2 sezoane, 10 episoade

Chiar dacă personajele principiale sunt fictive, serialul merită urmărit pentru că oferă o perspectivă asupra unor evenimente prea puțin cunoscute la noi. În anul 1916, la Dublin, are loc Rebeliunea de Paști împotriva stăpânirii britanice, finalul acestor evenimente fiind proclamarea Republicii Irlanda. Personajele fac parte din categorii diferite, dar toate sunt implicate, într-un fel sau altul, în evenimente.

9. The Bonfire of Destiny (2019) / mini-serie, 8 episoade

Punctul de pornire este un incendiu devastator care a avut loc în Paris, soldat cu peste 125 de morți, majoritatea femei din înalta societate. Dacă primul episod se concentrează aproape exclusiv pe incendiu, următoarele vor urmări modul în care incendiul a influențat viața celor câteva supraviețuitoare.

8. The Last Czars (2019) / mini-serie, 6 episoade

După cum o spune și titlul, mini-seria prezintă domnia ultimului țar din Dinastia Romanovilor, Nicolae al II-lea, de la încoronarea sa din 1894 și până la abdicare și dispariția tragică a întregii familii. Nu lipsește nimic, de la tendințele sale autocratice, la războiul cu Japonia, influența lui Rasputin și Primul Război Mondial.

7. Thieves of the Wood (2020) / mini-serie, 10 episoade

Este un serial care spune povestea unui Robin Hood al Flandrei, Jan de Lichte, un personaj real care și-a desfășurat activitatea la jumătatea secolului al XVIII-lea. Nu lipsește niciunul dintre ingredientele specifice: oficialități abuzive, momente romantice, o lume pestriță și o limbă interesantă vorbită.

6. The English Game (2020-?) / mini-serie, 6 episoade

Chiar dacă personajul principal este Fergus Suter, primul fotbalist profesionist din Anglia, și implicit din lume, producția poate fi încadrată mai degrabă la categoria film de epocă. Avem parte de o frescă a societății britanice din ultimele decenii ale secolului al XIX-lea, fotbalul fiind doar pretextul de a privi în ambele lumi.

5. Charite (2017-?) / mini-serie, 6 episoade

Charite este cel mai important spital din Berlin, iar acțiunea amestecă personaje și întâmplări reale cu personaje fictive. Dacă povestea romantică a personajului principal vă las să o descoperiți singuri, vă spun doar că acțiunea are loc la sfârșitul secolului al XIX-lea și că asistăm, pe lângă avântul naționalismului german, la munca de cercetare a lui Robert Koch, descoperitorul penicilinei.

4. Bridgerton (2020-?) / 1 sezon, 12 episoade

Este bazat pe o serie de șapte romane scrise de Julia Quinn și promite să fie una dintre francizele cu multe sezoane de pe Netflix. Primul sezon ecranizează primul volum al seriei și se concentrează pe povestea de dragoste dintre Daphne și Simon. Povestea se desfășoară în perioada Regenței, dintre 1795 și 1837, ficționalizată, în care persoanele de culoare au acces la titluri nobiliare datorită presupusei origini africane a reginei Charlotte.

3. The Alienist (2018-2020) / 2 sezoane, 18 episoade

Cele două sezoane ecranizează două romane scrise de Caleb Carr, primul dintre ele fiind apărut și la noi, având ca personaj principal pe doctorul Laszlo Kreizler. Acesta este chemat să ajute la investigarea secretă a unor crime a căror victime sunt niște copii care practicau prostituția. Echipa formată încearcă să descâlcească un caz cu foarte multe implicații și complicații. Sezonul al doilea tratează alt caz.

2. Alias Grace (2017) / mini-serie, 6 episoade

Mini-seria are la bază un roman scris de Margaret Atwood, denumit „Povestea slujitoarei”, și este, la rândul său, inspirat din fapte reale. La sfârșitul secolului al XIX-lea, un medic psihiatru are discuții lungi cu o condamnată pentru crimă, în încercarea de a-și da seama dacă poate fi invocată nebunia în comiterea crimelor.

1. Godless (2017) / mini-serie, 7 episoade

Acțiunea se petrece în Vestul Sălbatic, în anii 1880. Un șef de bandă, care este pe urmele unui fost protejat, Ray Goode, ajunge în apropierea unui orășel din New Mexico locuit aproape în întregime de femei, după ce bărbații au murit într-un accident de mină. Ceea ce urmează este un western după modelul clasic din care nu lipsește dramatismul și povestea de dragoste. Avem parte de o distribuție de excepție în care strălucesc Jeff Daniels și Michelle Dockery.

Perioada anilor 1920-1950

10. Hollywood (2020) / mini-serie, 7 episoade

O poveste din cetatea filmului de la sfârșitul anilor 1940 care îmbină persoanele și evenimentele reale cu ficțiunea. Avem parte de un fel de „ce ar fi fost dacă” problema rasială, a minorităților sexuale și a rolului femeilor în industria cinematografiei ar fi fost puse pe tapet mult mai devreme. Chiar dacă ultimul episod șchioapătă puternic, celelalte sunt mult mai bine realizate.

9. Morocco: Love in Times of War (2017) / 1 sezon, 13 episoade

Între anii 1921 și 1926 are loc, în Africa de Nord, o confruntare armată între spanioli și triburile berbere din Munții Rif. La începutul conflictului, regina Spaniei este de acord să fie trimis un grup de asistente medicale de la Crucea Roșie Spaniolă la Meilla. Grupul este format din tinere de origine nobilă, iar pe fondul războiului poveștile de dragoste nu întârzie să apară.

8. High Seas (2019-2020) / 3 sezoane, 22 de episoade

După moartea tatălui lor, Eva și Carolina se îmbarcă pe un vas de croazieră pentru a merge din Spania în Brazilia. În timpul călătoriei au loc la bord evenimente ciudate, iar cum evenimentele au loc la sfârșitul anilor 1940, pe lângă morți misterioase avem parte și de povești despre microfilme și aurul nazist. Relațiile din familia celor două sunt și ele complicate. Un eventual sezon 4 a fost anulat.

7. Self Made: Inspired by the Life of Madam C.J. Walker (2020) / mini-serie

Sarah Breedlove, cunoscută sub numele de Madam C. J. Walker, și-a câștigat averea prin dezvoltarea și promovarea unei linii cosmetice și de îngrijire a părului destinată femeilor de culoare. Așa cum o arată și titlul, mini-seria nu este o biografie fidelă, dar asta nu o face mai puțin interesantă.

6. Traitors (2019) / 1 sezon, 6 episoade

La sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial, OSS, predecesorul CIA, duce o vastă operațiune de infiltrare a structurilor guvernamentale din țările aliate pentru a descoperi eventuali agenți sovietici. Personajul principal, Feef Symonds, este un astfel de agent. Nu trebuie să ne așteptăm la un ritm foarte alert, dar nici la un fir narativ simplu. Posibilele asemănări cu situația actuală nu sunt întâmplătoare.

5. Cable Girls (2017-2020) / 5 sezoane, 42 de episoade

Cu toate că acțiunea serialului se desfășoară în Spania anilor 1920, personajele par a fi desprinse din „Desperate Housewives”. Avem parte de patru tinere provenite din medii sociale diferite, care sunt angajate la o companie de telefonie. Ca la orice serial cu iz de telenovelă, nu lipsesc intrigile și problemele amoroase, dar nici violența domestică și intoleranța față de orientările sexuale diferite.

4. Girls from Ipanema (2019-?) / 2 sezoane, 13 episoade

„The Most Beautiful Thing”, cu numele schimbat începând cu sezonul al doilea în „Girls from Ipanema”, serialul prezintă Brazilia, Rio de Janeiro în special, de la sfârșitul anilor 1950, văzut prin prisma unei tinere care vrea să își deschidă un club de Bossa-Nova. Avem parte de multă muzică bună și o poveste suficient de interesantă, mai ales pentru doamne, ca să fie urmărit într-un weekend.

3. Tokyo Trial (2016) / mini-serie, 4 episoade

După încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, având ca precedent procesul de la Nurnberg, 11 judecători sunt chemați la Tokyo pentru judecarea crimelor de război comise de japonezi. Serialul urmărește momentele importante ale unui proces care a durat aproape doi ani și jumătate. Cu toate că se apropie de docudramă ca realizare, prin problemele pe care le ridică și intercalarea de imagini de epocă, inclusiv de la proces, serialul nu este în niciun moment plictisitor.

2. Hymn of Death (2018) / mini-serie, 3 episoade

Pelicula are la bază o poveste de dragoste dintre soprana Yun Sim Deok și dramaturgul Kim Woo Jin. Pe lângă această poveste romantică avem parte și de o coloană sonoră foarte bună, dar și de o importantă doză de istorie cu privire la Coreea anilor 1920 și efectele ocupației japoneze.

1. Charite at War (2019) / mini-serie, 6 episoade

Este unul dintre acele seriale de epocă care combină, în mod fericit, două teme populare, și anume cel de-Al Doilea Război Mondial și serialul pe teme medicale. Faptul că întreaga poveste se desfășoară în Germania nazistă face lucrurile și mai interesante. Serialul oferă cam tot ce ne putem dori, de la imagini de arhivă integrate în firul epic, până la interludii romantice, totul sub semnul efectelor războiului asupra celor care nu participă direct la luptele acestuia.

Amănunte zilnice despre grila Netflix găsiți pe grupul Netflix (recomandări). Dacă vă înscrieți nu uitați să menționați că ați aflat de acest grup de pe Raftul cu Filme.

Călin Iosif

Dacă ar trebui să aleg o perioadă din istoria filmului care mă pasionează cu adevărat, aceea ar fi 1920-1940, cu accent pe cinematografia europeană, dar și producția de film din spațiul est-european, indiferent de epocă. Când nu mă uit sau nu scriu despre filme cu siguranță sunt la școală, de partea Întunecată a Forței.

Un comentariu

  • Nu am văzut „Alias Grace”, dar am văzut „Povestea slujitoarei”, iar acum citesc cartea și acolo acțiunea este într-un viitor distopic în care totul se schimbă în societatea americană în urma unui conflict, se pare, nuclear. Vreau să spun că mi se pare curios ca un film de epocă să fie inspirat dintr-o carte SF cu acțiunea în viitor.