Raftul cu filme

Top 20 cele mai bune seriale de epocă care pot fi urmărite pe HBO GO chiar acum

The White Queen, seriale de epocă pe HBO GO
Imagine via TMDb / The White Queen

Raftul cu Filme continuă „campania” producțiilor de epocă, iar astăzi îți aducem un nou clasament numai bun de parcurs într-o zi de weekend cu ploaie, cu cele mai bune seriale de epocă pe HBO GO. Iar de ales am avut de unde alege, cu toate că numărul peliculelor prezente pe această platformă de streaming online este ceva mai mic decât cele care se regăsesc pe platforma celor de la Netflix.

După ce am publicat recent o listă asemănătoare, unii dintre cititorii noștri ne-au întrebat dacă există seriale de epocă pe HBO GO, iar răspunsul este unul afirmativ. Fapt pentru care în acest articol vă prezentăm un clasament cu cele mai bune 20 de seriale și mini-serii de epocă care pot fi urmărite pe platforma celor de la HBO.

Iar pentru că în viitorul apropiat plănuim să actualizăm această listă, am decis să o împărțim în trei categorii, așa cum am făcut și cu celelalte articole în care am prezentat producții de epocă. Așadar, aceste seriale de epocă pe HBO GO sunt împărțite pe trei categorii: Antichitate și Evul Mediu, Epoca Modernă și Secolul XX.

În încercarea noastră de a vă prezenta principalele mini-serii și seriale de epocă nu am putut ignora producțiile cunoscute, fapt pentru care în acest articol o să găsiți atât pelicule prestigioase, cât și titluri despre care se vorbește ceva mai puțin. Dacă producțiile originale HBO vor fi mereu prezente pe platformă, celelalte nu se știe niciodată când pot să dispară, așa că vă recomandăm să începeți cu ele.

Antichitate și Evul Mediu

7. Knightfall (2017-2019) / 2 sezoane, 18 episoade

Acțiunea este plasată la începutul secolului al XIV-lea, fiind încercată prezentarea într-o manieră agreabilă a evenimentelor care au precedat dispariția ordinului Cavalerilor Templieri. Acțiunea se învârte în jurul unui personaj fictiv, Landry du Lauzon, care încearcă, printre altele, să recupereze Sfântul Graal.

6. Britannia (2017-?) / 2 sezoane, 19 episoade

În anul 43 AD, armata romană se întoarce în Britannia pentru a recâștiga controlul asupra provinciei, una dominată de prezența druizilor și a războinicilor. Cele trei fire narative: unul legat de armata romană condusă de Aulus, unul de Cait, o puștoaică plecată în căutarea tatălui împreună cu un proscris, și Kerra, fiica rebelă a unuia dintre șefii de clan. Toate cele trei fire narative se vor intersecta în serial.

5. Romulus (2020-?) / 1 sezon, 10 episoade

Este un serial regizat de Matteo Rovere, cel care a făcut „The First King”. Serialul este vorbit în limba latină și oferă, practic, o altă versiune a legendei lui Romulus și Remus. La fel ca în film, și în serial avem parte de o doză ridicată de autenticitate în prezentarea unei lumi arhaice în care prezența și voința zeilor este simțită.

4. The Spanish Princess (2019-2020) / 2 sezoane, 16 episoade

Această dramă prezintă povestea tinerei prințese Catherine de Aragon, care este promisă în căsătorie viitorului rege al Angliei, prințul Arthur. Când el moare la scurt timp după nuntă, viitorul lui Catherine este pus sub semnul întrebării.

3. The White Princess (2017) / mini-serie, 8 episoade

Anglia este unită de căsătoria dintre regele Henry al VII-lea și Elisabeta de York, însă certurile personale și politice dintre cei doi sunt tot mai adânci, iar războiul dintre ei amenință să distrugă, din nou, regatul Angliei.

2. The White Queen (2013) / mini-serie, 10 episoade

Cele trei mini-serii sunt ecranizări după șase dintre romanele scrise de Philippa Gregory, iar acțiunea acoperă o perioadă de aproximativ 70 de ani din istoria Angliei, care începe cu Războiul celor Două Roze și se încheie cu relația tensionată dintre Henric al VIII-lea și soția sa, Catherine de Aragon. Serialele se axează pe viața femeilor în desfășurarea evenimentelor: Elizabeth Woodville, Lady Margaret Beaufort, Anne Neville, Elizabeth of York și Catherine de Aragon.

1. Rome (2005-2007) / 2 sezoane, 22 de episoade

Fără discuție, „Rome” este unul dintre serialele care au schimbat istoria televiziunii atât ca buget, cât și ca mod de realizare. Avem parte de modelul „Forrest Gump” aplicat în seriale, cele două personaje principale, centurionul Lucius Vorenus și legionarul Titus Pullo aflându-se în miezul evenimentelor care au marcat istoria Romei, începând cu Campania lui Cezar în Galia și încheind cu Bătălia de la Actium.

Epoca Modernă

7. Catherine the Great (2019) / mini-serie, 4 episoade

Cele patru episoade încearcă să ofere o imagine de ansamblu asupra vieții la curtea Ecaterinei a II-a a Rusiei, în special asupra relației dintre aceasta și favoritul său, Grigori Potiomkin. Chiar dacă vârsta actriței din rolul principal este mai mare decât a personajului, mini-seria merită urmărită pentru contrastul cu „The Great”.

6. Death and Nightingales (2018) / mini-serie, 3 episoade

Serialul reprezintă o ecranizare a unui roman scris de Eugene McCage. Personajul principal este Beth Winters, o tânără în vârstă de 23 de ani care în ziua în care împlinește 23 de primăveri hotărăște să își schimbe viața și să scape de prezența autoritară a tatălui. Acțiunea se petrece în Irlanda, la sfârșitul secolului al XIX-lea.

5. Gentleman Jack (2019-?) / 1 sezon, 8 episoade

Cu cel de-al doilea sezon anunțat pentru acest an, „Gentleman Jack” este un serial inspirat din biografia lui Anne Lister, considerată de mulți a fi prima lesbiană modernă. În anul 1832, Anne se întoarce acasă, undeva în Yorkshire. Acolo va încerca să revitalizeze moșia din Shibden Hall și o va cunoaște pe Anne Walker.

4. Vanity Fair (2018) / mini-serie, 7 episoade

Serialul este o adaptare a unui roman celebru scris de W. M. Thackery. Mini-seria își desfășoară acțiunea la începutul secolului al XIX-lea. Becky Sharp este o tânără care are un singur scop: să scape de sărăcie și să își croiască drumul spre înalta societate. Nu se va da în lături de la nimic pentru a-și atinge scopul, însă uneori căderea poate fi la fel de rapidă ca urcarea. Olivia Cook strălucește, Martin Clunes este o surpriză plăcută, iar Sir Michael Pallin ca narator este cireașa de pe tort.

3. The Great (2020-?) / 1 sezon, 10 episoade

Serialul este, în primul rând, unul de comedie, care pe de o parte răstălmăcește în cheie ironică evenimentele, iar pe de altă parte ia peste picior și moda producțiilor recente de epocă. Nobilii și soldații ruși de culoare sunt la fel de amuzanți ca numele și diminutivele celorlalte personaje. Cei doi protagoniști, Elle Fanning și Nicholas Hoult, la fel ca și serialul, au fost nominalizați la Globurile de Aur.

2. Victoria (2016-) / 3 sezoane, 25 de episoade

Pornit la drum cam în același timp cu „The Crown”, serialul este o biografie cu accente importante de ficțiune a reginei Victoria. Cele trei sezoane de până acum s-au axat pe accederea la tron, la vârsta de 18 ani, mariajul cu prințul Albert și primii ani de domnie. În afara subiectului, principalele puncte de atracție sunt Jenna Coleman în rolul principal și actorul Rufus Sewell.

1. Deadwood (2004-2006) / 3 sezoane, 36 de episoade

Este singurul serial western din această listă, fiind laureat cu opt Premii Emmy și un Glob de Aur. Scenariul ne poartă în orașul Deadwood din Dakota de Sud, în anii 1870. Deși abordează o varietate mare de teme, de la prostituție și violență, până la politică și imigrație, accentul este pus pe transformarea haosului în ordine.

Secolul al XX-lea

6. Catch-22 (2019) / mini-serie, 6 episoade

Este o ecranizare a unui roman scris de Joseph Heller, dar și un titlu devenit simbol al absurdului regulamentelor militare: doar un nebun nu poate executa misiuni de zbor în timpul războiului, dar demonstrarea faptului că ești nebun dovedește faptul că nu ești nebun. Personajul principal este căpitanul John Yossarian, pilot pe un bombardier în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, iar acțiunea se desfășoară pe teatrele de luptă din zona Mării Mediterane.

5. The Pacific (2010) / mini-serie, 10 episoade

Serialul are o structură asemănătoare cu „Band of Brothers” și este câștigător a opt Premii Emmy. Mini-seria urmărește campania militară din Pacific, văzută prin ochii unor membri ai Marinei Americane. Accentul este pus mai ales pe Bătălia de la Guadacanal și Bătălia de la Iwo Jima, dar și pe încercarea celor care au supraviețuit să își reia viața civilă după perioada de război.

4. The Durrells (2016-2019) / 4 sezoane, 26 de episoade

Lawrence Durrell a fost un prozator de succes, Cvartetul din Alexandria și Cvintetul din Avignon fiind cele două cicluri de romane care l-au făcut celebru, însă serialul este inspirat din cărțile scrise de fratele său, Gerald Durrell, două dintre ele fiind traduse și în limba română. De-a lungul serialului putem urmări întâmplările prin care trece familia Durrell în Insula Corfu, unde sunt obligați să se stabilească din cauza situației materiale precare pe care o aveau în Marea Britanie.

3. Babylon Berlin (2017-?) / 3 sezoane, 28 de episoade

La momentul apariției, „Babylon Berlin” devenea cel mai scump serial de televiziune filmat vreodată în Germania. La baza producției stă o serie de romane polițiste al căror personaj principal este inspectorul de poliție Gedeon Rath. Dacă îl urmăriți trebuie să știți că vă așteaptă o poveste care începe în anul 1929, când conspirațiile politice pentru răsturnarea Republicii de la Weimar erau la ordinea zilei. Faptul că unul dintre creatori este Tom Tykwer este o garanție în plus că vă așteaptă ceva spectaculos, iar farmecul coloanei sonore este un bonus.

2. Boardwalk Empire (2010-2014) / 5 sezoane, 57 de episoade

Serialul a câștigat 20 de Premii Emmy, două Globuri de Aur și multe alte zeci de premii, dar a avut parte și de aproape 200 de nominalizări. Cu acțiunea plasată în anii 1920, în Atlantic City, în perioada prohibiției, Enoch Thompson, un personaj politic important, își crește tot mai mult influența și ajunge să controleze întregul oraș. Însă stilul său de viață va atrage curând atenția guvernului federal.

1. Band of Brothers (2001) / mini-serie, 10 episoade

Serialul este câștigător a șase Premii Emmy și prezintă povestea Companiei E, din Regimentul 506 al Diviziei 101 Aeropurtate Americane, de la înființarea acestea din anul 1942 și până la finalul celui de-Al Doilea Război Mondial, acoperind toate acțiunile militare la care a participat vreodată această companie.

Amănunte despre grila HBO GO găsiți pe grupul HBO GO și Amazon Prime (recomandări). Nu uitați să menționați că ați aflat de acest grup de pe site.

Călin Iosif

Dacă ar trebui să aleg o perioadă din istoria filmului care mă pasionează cu adevărat, aceea ar fi 1920-1940, cu accent pe cinematografia europeană, dar și producția de film din spațiul est-european, indiferent de epocă. Când nu mă uit sau nu scriu despre filme cu siguranță sunt la școală, de partea Întunecată a Forței.

Scrie un comentariu