Raftul cu filme

Top 15 cele mai bune filme și seriale de epocă care pot fi văzute pe Amazon Prime

Jamestown, seriale de epocă pe Amazon Prime
Imagine via IMDb / Jamestown

Raftul cu Filme continuă „campania” producțiilor de epocă, iar astăzi îți prezentăm un nou clasament numai bun de parcurs într-o zi de vacanță de vară, cu cele mai bune filme și seriale de epocă pe Amazon Prime. Platforma de streaming online a celor de la Amazon este, de ceva timp, disponibilă și la noi în țară.

În acest articol vă prezentăm un clasament cu cele mai bune 15 filme și seriale de epocă pe Amazon Prime, printre care s-au strecurat și câteva mini-serii care nu trebuie ratate. Având în vedere numărul ceva mai mic de astfel de producții prezente pe această platformă, am împărțit articolul în două: filme și seriale.

În încercarea noastră de a vă prezenta titlurile de epocă nu am putut ignora producțiile cunoscute, fapt pentru care în acest articol o să găsiți pelicule cunoscute, dar și producții despre care se vorbește mai puțin. Pentru că numărul lor nu este mare ne-am axat pe titlurile oferite în exclusivitate de Amazon Prime.

Filme de epocă pe Amazon Prime

6. Iron Mask (2019)

Filmul reprezintă o continuare a peliculei „The Forbidden Kingdom”, din anul 2014, fapt pentru care ne întâlnim din nou cu cartograful Jonathan Green. Acesta este trimis de Petru cel Mare al Rusiei să cartografieze Orientul Îndepărtat al imperiului, ceea ce îl va face să ajungă până în China. Va avea parte de descoperiri neobișnuite, de creaturi care mai de care mai bizare, dar și de o aventură fantastică din care nu lipsesc actorii Jackie Chan și Rutger Hauer.

5. War Flowers (2012)

Sarabeth, împreună cu fiica sa, Melody, în vârstă de opt ani, își așteaptă soțul să se întoarcă din Războiul Civil. La ferma la care locuiesc cele două apare într-o zi un soldat, iar asta le va pune la îndoială credințele și valorile. Chiar dacă filmul nu excelează, avem parte totuși de două puncte mari de interes: Christina Ricci în rolul principal și o puștoaică de origine română în rolul lui Melody.

4. On Wings of Eagles (2016)

Eric Liddell, medaliat cu aur la Olimpiada din anul 1924, se poate să vă fie cunoscut din filmul „Chariots of Fire”. În producția de față aflăm povestea de după olimpiadă, adică activitatea de misionar creștin în China, unde s-a și născut de altfel, inclusiv în perioada conflictului militar dintre China și Japonia.

3. The Aeronauts (2019)

Personajul principal este James Glaisher, care a existat cu adevărat, în timp ce Amelia Wren este un personaj fictiv inspirat din unele reale. Cei doi fac, în anul 1862, o călătorie cu balonul prin care încearcă să doboare recordul mondial de altitudine. Ea o face din spirit de aventură, iar el pentru că este meteorolog și vrea să afle cât mai multe lucruri noi despre condițiile meteorologice.

2. Sylvie’s Love (2020)

Sylvie lucrează în magazinul de discuri al tatălui ei din Harlem, în anii 1950. Acolo îl va cunoaște pe Robert, un tânăr saxofonist, care vrea să se angajeze. Relația dintre cei doi, în două momente temporale diferite, va fi punctul central al filmului, însă trebuie să vă așteptați și la o încercare de reconstituire fidelă a perioadei.

1. Fences (2016)

Filmul este o ecranizare a unei piese de teatru laureată cu Premiul Pulitzer, care are parte de o distribuție de excepție din care nu lipsesc actori ca Denzel Washington și Viola Davis, care a câștigat un Premiu Oscar, un Premiu BAFTA și un Glob de Aur pentru rolul din film. Personajul principal este Troy, un gunoier din Pittsburgh, care locuiește cu soția și fiul său. În cele două ore și 19 minute ale filmului aflăm povestea vieții sale, începând cu aventurile sale din copilărie.

Seriale de epocă pe Amazon Prime

9. The Underground Railroad (2021-?) / 1 sezon, 10 episoade

Numele serialului vine de la o rețea existentă în Statele Unite ale Americii, în perioada anterioară Războiului Civil, prin care sclavii fugari erau ajutați să ajungă în nordul țării. Serialul îi dă un sens propriu, adică o cale ferată subterană prin care este realizată evadarea. Personajele principale sunt Cora și Caesar, doi sclavi fugiți de pe o plantație din Georgia, iar pe urmele lor pornește Arnold Ridgeway.

8. The Last Tycoon (2016-2017) / 1 sezon, 9 episoade

Serialul are drept punct de pornire romanul neterminat al lui Scott Fitzgerald, cu același titlu. Acțiunea se desfășoară la Hollywood, în anul 1936, iar personajul principal, Monroe Stahr, are la bază un faimos producător din epocă. Între acesta și mentorul și șeful său, Pat Brady, izbucnește un conflict pentru controlul asupra unui studio de film. Totul se petrece pe fundalul Marii Crize Economice și a creșterii influenței Germaniei Naziste în Statele Unite ale Americii.

7. The Vineyard (2021) / 1 sezon, 10 episoade

Este o ecranizare a unui roman scris de Maria Duenas. Serialul ne poartă în Mexic, în cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea. După moartea soției sale, Mauro emigrează în această țară alături de cei doi copii, unde se îmbogățește de pe urma minelor de argint. Printr-un concurs de împrejurări, Sol se căsătorește cu un mare importator de vinuri britanic pentru a-și asigura bunăstarea familiei, iar 20 de ani mai târziu tot ce s-a clădit pentru atât de mult timp este posibil să dispară.

6. Carnival Row (2019-?) / 2 sezoane, 8 episoade

Este un serial de epocă care poate fi încadrat, în același timp, în genul fantasy, cu accente de neo-noir. Pe scurt, ne aflăm în Londra din Epoca Victoriană, un oraș populată de creaturi mitologice alungate de războaie și conflicte din lumile lor. În mod firesc, apar tensiuni între oameni și creaturi, dar și crime nerezolvate, conspirații și povești de dragoste. În rolul principal joacă Orlando Bloom.

5. El Cid (2020-?) / 1 sezon, 5 episoade / fără subtitrare

Cu un al doilea sezon care bate la ușă, despre primul sezon pot să vă spun doar că Rodrigo Diaz de Vivar a fost un personaj real, care a trăit în a doua jumătate a secolului al XI-lea în Spania. Viața și faptele sale au inspirat unul dintre cele mai cunoscute poeme medievale, o piesă de teatru scrisă de Corneille și un film apărut în anul 1961. Serialul se dorește a fi o biografie a personajului. În rolul principal joacă actorul Jaime Lorente, cel care l-a interpretat pe Denver în „Money Heist”.

4. Z: The Beginning of Everything (2015-2017) / 1 sezon, 10 episoade

Z vine de la Zelda Sayre, o tânără crescută în sudul Statelor Unite, care spre sfârșitul Primului Război Mondial îl cunoaște pe cel care îi va deveni soț, Scott Fitzgerald. Dacă îl urmăriți trebuie să știți că vă așteaptă o biografie ficționalizată a tinerei, cu accent pe relația plină de excese cu soțul, dar în care veți vedea și o panoramă a orașului New York din anii 1920. În rolul principal joacă Christina Ricci.

3. The Hollow Crown (2012–2016) / 2 sezoane, 7 episoade / fără subtitrare

Este o antologie care cuprinde adaptările a șapte piese de teatru scrise de William Shakespeare. Primul sezon este despre Richard al II-lea, Henry al IV-lea (partea I și partea a II-a) și Henry al V-lea, iar al doilea sezon este despre Henry al VI-lea (partea I și partea a II-a) și Richard al III-lea. Pentru a ușura vizionarea, formatul prezent pe platforma de streaming Amazon Prime este puțin diferit de cel original, fiecare piesă de teatru fiind împărțită în mai multe episoade.

2. Jamestown (2017-2019) / 3 sezoane, 24 de episoade / fără subtitrare

Pe Amazon Prime sunt disponibile doar primele două sezoane. Serialul ne duce în „lumea nouă”, la începutul secolului al XVII-lea. În anul 1619, la 12 ani de la înființarea primei colonii din America de Nord, în Jamestown ajung primele femei din Anglia. Cele trei, Alice, Verity și Jocelyn, sunt obligate să se căsătorească cu cei care le-au plătit călătoria. Intrigile amoroase și politice fac deliciul spectatorilor.

1. The Marvelous Mrs. Maisel (2017-?) / 3 sezoane, 30 de episoade

Este, fără îndoială, cel mai de succes serial produs de Amazon, cu 20 de Premii Emmy și trei Globuri de Aur, dintre care unul pentru cel mai bun serial de comedie. Sezonul al patrulea este deja confirmat. Personajul principal provine dintr-o familie înstărită, este casnică și își descoperă vocația pentru stand-up comedy, iar acest lucru îi va da întreaga viață peste cap.

Amănunte despre grila HBO GO găsiți pe grupul HBO GO și Amazon Prime (recomandări). Nu uitați să menționați că ați aflat de acest grup de pe site.

Călin Iosif

Dacă ar trebui să aleg o perioadă din istoria filmului care mă pasionează cu adevărat, aceea ar fi 1920-1940, cu accent pe cinematografia europeană, dar și producția de film din spațiul est-european, indiferent de epocă. Când nu mă uit sau nu scriu despre filme cu siguranță sunt la școală, de partea Întunecată a Forței.

Un comentariu

  • Un articol de calitate! Meriți toate felicitările din lume pentru acest articol. Mai aștept conținut așa de bun!