Raftul cu filme

Top 19 cele mai bune filme de văzut și cărți de citit dacă ți-a plăcut serialul Chernobyl

Chernobyl, Chernobîl, serialul Chernobyl, seriale pe HBO, seriale HBO
Imagine via IMDb / Chernobyl

Că celebrul serial „Chernobyl”, produs de către cei de la HBO, este considerat a fi cea mai bună producție în episoade produsă vreodată, conform platformei IMDb, am aflat deja dintr-un articol publicat recent pe Raftul cu Filme. Dacă ți-a plăcut serialul Chernobyl, lansat în anul 2019, iată o listă cu 19 cele mai potrivite filme de vizionat și cele mai bune cărți de citit dacă ți-a plăcut mini-seria istorică.

Craig Mazin, creatorul mini-seriei Chernobyl, cunoscut și pentru producții ca „The Hangover 2” și „Identity Thief”, a publicat recent pe contul său de Twitter o listă de filme, documentare și cărți pe care le-a vizionat și le-a citit și din care s-a inspirat și documentat în timp ce lucra la serialul celor de la HBO.

Iată, așadar, lista de cărți, documentare și filme publicată de creatorul serialului HBO, Craig Mazin, care l-a ajutat să se documenteze în timp ce a lucrat la celebrul serial „Chernobyl”, devenit cel mai de succes serial din istorie, conform IMDb.

Filme și seriale de urmărit după ce ai urmărit serialul:

Chernobyl 3828 (2011) – este un documentar produs în Ucraina și prezintă dezastrul nuclear de la Chernobyl. Producția este regizată de Sergei Zabolotnyy, după un scenariu semnat de Khem Salgannik și Igor Kobrin, iar numărul 3828 din titlu face referire la cele 3.828 de persoane care au luat parte la curățarea zonei M.

Chernobyl: The Severe Days (1986) – este un documentar produs de Vladimir Shevchenko în luna aprilie 1986, chiar în locul în care s-a petrecut tragicul eveniment. Producția a fost ultima realizată de omul de film deoarece a decedat din cauza expunerii la radiațiile de la Chernobyl.

Come and See (1985) – Este un film de război produs în anul 1985, regizat de Elem Klimov, care prezintă povestea unei invazii germane a unui mic sat din Belarus. Producția se bazează pe cartea „I Am from the Fiery Village”, scrisă de Ales Adamovich, Janka Bryl și Vladimir Kolesnik.

Seconds from Disaster (2004-2018) – este un serial documentar produs de National Geographic între anii 2004 și 2018 și narat de Ashton Smith, Richard Vaughan și Peter Guinness. Episodul al șaptelea din primul sezon, denumit „Meltdown in Chernobyl”, prezintă evenimentele petrecute în anul 1986.

Surviving Disaster (2006) – este un serial documentar produs de BBC, Discovery Channel, France 5 și ProSieben în anul 2006 și care prezintă dezastrele importante din secolul al XX-lea. Unul dintre episoade, cu o durată de 55 de minute, aduce în lumina reflectoarelor povestea dezastrului nuclear din anul 1986.

The Voice of Lyudmila (2001) – este un documentar produs în Suedia în anul 2001 și care prezintă povestea Ludmilei Ignatenko și a soțului său, Vasilii Ignatenko, unul dintre pompierii implicați în lichidarea consecințelor dezastrului nuclear de la Chernobyl, din luna aprilie 1986.

Zero Hour (2004) – este un serial documentar difuzat de History Television, BBC și History Channel în Canada, Statele Unite ale Americii și Marea Britanie. Producția, de-a lungul a trei sezoane, prezintă cele mai mari dezastre provocate vreodată de om pe această planetă, inclusiv despre dezastrul din anul 1986.

Cărți pe care le poți citi după ce ai văzut Chernobyl:

Ablaze: The Story of the Heroes and Victims of Chernobyl – scrisă de Piers Paul Read, cartea este o relatare detaliată a evenimentelor care au precedat și succedat explozia devastatoare din anul 1986. Lucrarea prezintă și ceea ce s-a întâmplat cu supraviețuitorii, dar și cum a decurs viața în satele din apropierea reactorului.

Chernobyl 01:23:40: The Incredible True Story of the World’s Worst Nuclear Disaster – scrisă de Andrew Leatherbarrow. La ora 01:23 și 40 de secunde, Alexander Akimov a apăsat butonul de urgență al reactorului. Semnalul de ajutor a fost urmat de evacuarea unui oraș, iar evenimentul a afectat Uniunea Sovietică.

Chernobyl Record: The Definitive History of the Chernobyl Catastrophe – scrisă de Richard Francis Mould, cartea prezintă impactul catastrofei nucleare asupra vieții, sănătății și mediului înconjurător, luând în considerare agonia creată în Ucraina, Belarus, Rusia, dar și în țările apropiate, inclusiv în România.

Chernobyl: Insight from the Inside – scrisă de V. M. Chernousenko, cartea oferă detalii amănunțite din ziua dezastrului, dar și o analiză a măsurilor care au fost luate. Autorul este un fizician care a lucrat în zona specială, la o distanță de 10 kilometri de reactor, fiind supus direct unei doze foarte mari de radiații.

Chernobyl: A Documentary Story – scrisă de Iurii Shcherbak, David Marples și Ian Press, cartea se bazează pe interviuri neștiințifice cu pompieri, medici, oficiali, jurnaliști, dar și alții. Povestea din această carte este spusă din perspectivă URSS.

INSAG-7 – este un raport al International Nuclear Safety Advisory Group.

Radiation Dose Chart – este o carte științifică despre dezastrul din anul 1986.

The Legacy of Chernobyl – scrisă de Zhores Medvedev, acesta susținând că centrala era nesigură și administrată într-un mod bolnăvicios. Cartea prezintă o parte din cauzele accidentului, dar și impactul avut asupra mediului înconjurător.

The Long Shadow of Chernobyl – este o carte de fotografie realizată de fotograful Gerd Ludwig, care a lucrat la Național Geographic. În cei 20 de ani în care a lucrat la această carte, Gerd Ludwig a vizitat respectiva zonă de nouă ori.

Truth About Chernobyl – scrisă de Grigori Medvedev, cartea este o relatare a dezastrului nuclear, dar și a consecințelor acestuia, toate fiind prezentate de inginerul-șef al centralei de la Chernobyl, care a lucrat în aprilie 1986.

Voices from Chernobyl – este o carte scrisă de Svetlana Alexievich. În timpul dezastrului nuclear, autoarea se afla la Minsk. În perioada următoare, Svetlana Alexievich a intervievat peste 500 de martori oculari, printre care se numără pompieri, lichidatori, politicieni, fizicieni, dar și cetățeni, vreme de zece ani.

Zones of Exclusion: Pripyat and Chernobyl – este o carte de fotografie realizată de fotograful Robert Polidori. În luna mai 2001, fotograful Robert Polidori a vizitat orașele Pripyat și Chernobyl pentru a putea prezenta modul în care arată cele două zone la o diferență de 15 ani de la dezastrul nuclear din anul 1986.

Scrie un comentariu