Raftul cu filme

Un nou serial documentar pe AMC: „AMC Visionaries: James Cameron’s Story of SF”

AMC Visionaries, seriale noi, seriale, AMC
Imagine via AMC / AMC Visionaries

Postul de televiziune AMC, care emite și pe teritoriul țării noastre, aduce un nou serial documentar pe micile ecrane. Realizat în Statele Unite ale Americii, seria AMC Visionaries: James Cameron’s Story of Science Fiction urmează să fie difuzat începând cu ziua de 7 iulie 2018.

Seria AMC Visionaries: James Cameron’s Story of Science Fiction aruncă o privire exclusivă în culisele istoriei unui gen de filme care stă la baza culturii pop contemporane. În fiecare dintre cele șase episoade ale acestui serial documentar, scenaristul, regizorul și producătorul laureat cu Oscar, James Cameron, va explora originile SF-ului, viziunilor futuriste și fascinației noastre pentru lumea SF.

Toate acestea vor fi prezentate prin intermediul interviurilor cu poveștitori de renume, vedete și nume ale căror cariere au definit genul acesta de filme, precum Steven Spielberg, George Lucas, Ridley Scott, Christopher Nolan, Arnold Schwarzenegger, Will Smith și Sigourney Weaver. James Cameron ne poartă într-o călătorie inițiatică menită să ne ajute să înțelegem de unde provin ideile science-fiction și încotro ne ghidează ele.

Documentarul AMC Visionaries: James Cameron’s Story of Science Fiction este o serie marca AMC, în care artiști de renume ne spun povești secrete și legende fascinante din culisele lumii în care trăiesc. Pe lângă serialul difuzat în primăvara aceasta pe AMC, „Istoria secretă a benzilor desenate”, cu Robert Kirkman, postul urmează să difuzeze și „AMC Visionaries: Eli Roth’s History of Horror” și „AMC Visionaries: Rap Yearbook”.

Episodul 1: „Alien Life”

SF-ul este plin de lumi extraterestre, numai bune de explorat. Ce ne pot învăța extratereștrii despre ce înseamnă să fii om? Extrateștrii din alte lumi sunt o marcă înregistrată a SF-urilor încă de când H. G. Wells a popularizat ideea marțienilor, în „Războiul lumilor”. Dacă aceștia există este o întrebare fără răspuns, dar nu putem nega faptul că omuleții verzi ne-au fascinat și ne-au înfricoșat de la Wells încoace.

Episodul 2: „Space Exploration”

Călătorim vreodată spre stele, așa cum ne imaginăm în scenariile SF? Pentru mulți dintre noi, SF-ul și navele spațiale sunt două fețe ale aceleiași monede. De la H. G. Wells și Jules Verne încoace, călătoria spre stele a fost o temă centrală și o promisiune clară a poveștilor de gen. Scriitori ca Arthur C. Clarke, Robert Heinlein și Ray Bradbury au plecat de la această idee și au pus bazele unor francize moderne ca „Star Trek”.

Episodul 3: „Monsters”

De ce ne e frică și de ce ne place atât de mult sentimentul? Monștrii SF ne permit să ne explorăm ungherele întunecate ale sufletelor, a căror existență nu prea vrem să o admitem. Aceste creaturi inspirate de realitate ne reduc temerile, transformându-le în prezențe vizibile. SF-ul a apărut grație monștrilor din romanul lui Mary Shelley, „Frankenstein” fiind considerat a fi prima operă care explorează știința și impactul ei asupra societății.

Episodul 4: „Dark Futures”

Ce se întâmplă când vine sfârșitul lumii? SF-ul este plin de distopii și lumi post-apocaliptice care reflectă fascinația noastră pentru sfârșitul lumii. Cum va arăta acesta? Ne vom da oare seama că îl trăim? Și cum am putea supraviețui? Aceste întrebări sunt centrale tematicii SF a unui viitor întunecat. Teama de sisteme de guvernământ brutale a creat opere ca „1984” și „Jocurile foamei”

Episodul 5: „Intelligent Machines”

Roboții SF sunt întruchiparea ambulantă a unei idei fascinante: inteligența artificială. În ciuda avertismentelor date de Stephen Hawking și Elon Musk, AI-ul rămâne o idee care cuprinde, în măsuri egale, promisiune și pericol. De la începuturile SF-ului, prin „Metropolis”, la pietre de hotar ale genului, ca „Terminatorul”, și până la hituri de box-office, mașinăriile inteligente sunt o fântână nesecată de idei.

Episodul 6: „Time Travel”

Călătoria în timp este una dintre cele mai tentante idei din SF. H. G. Wells a inventat conceptul de mașină care poate călători în timp în „Mașina timpului”, iar de atunci scriitorii și autorii de film au explorat posibilitățile, paradoxurile și capcanele acestei idei. Există oare linii temporale multiple? Ne putem schimba soarta? Sau suntem păpuși într-o linie temporală fixă?

Citește mai multe articole despre seriale pe Raftul cu Filme. Urmărește, în același timp, pagina noastră de Facebook, canalul de YouTube și contul de Instagram.

Scrie un comentariu