Raftul cu filme

Recenzie de film: „Searching” (2018)

filme americane, filme rusești, Searching, filme din 2018, filme thriller
Imagine via IMDb / Searching

Văd o mulțime de filme în fiecare lună, iar asta de aproape șapte ani. Asta nu înseamnă că mă pricep, însă am mereu păreri despre fiecare producție urmărită în parte. Despre multe n-am vorbit, doar le-am notat pe IMDb și le-am grupat în două liste mari: filme de văzut și filme mediocre. Însă îmi propun să vorbesc de acum pe site și pagina de Facebook despre fiecare titlu nou vizionat. Bun, astăzi vorbim despre Searching, lansat în anul 2018, cu John Cho în rolul principal.

Poate că mă arunc când spun asta, însă este posibil să fie unul dintre cele mai bune filme din anul 2018. Iar cu siguranță este unul dintre cele mai bune filme în care a jucat John Cho, tipul pe care îl știți sigur din „Harold & Kumar”. Nu mi-a plăcut mult de el în „Star Trek”, dar asta e doar o părere personală. Comparativă.

Filmul Searching este surprinzător mai bun decât mă așteptam să fie. Avem în față o dramă, un thriller despre dispariția neașteptată a unei adolescente. Poveste tristă în familie, fata dispare, poliția este anunțată, tatăl încearcă să ajute așa cum poate, fata este găsită sau nu. Este o poveste oarecum clasică, iar cel mai bun exemplu de realizare care îmi vine acum în minte este pelicula „Gone Girl”.

Însă intră în scenă tehnologia și impactul ei asupra anchetei. Avem mesaje pe Messenger, conturi de Facebook și Twitter, Apple, chat video, FaceTime, programe de înregistrat convorbiri, căutat în fotografii digitale. Ceea ce este interesant, iar aici mă refer la impactul pe care îl are asupra anchetei. Deci un mare plus.

Avem o poveste conturată așa cum trebuie, cu suișuri și coborâșuri, cu twisturi care dau o nuanță aparte filmului. Și aici e un plus. Unul chiar mai mare. Însă un minus, care pe mine m-a deranjat, este montajul filmului. S-au tăiat niște cadre, niște piese din poveste, care mă deranjează și care se observă. Filmul putea merge până în două ore, și nu doar într-o oră și 42 de minute. Sau așa aș fi vrut, cel puțin.

M-a deranjat și accentul pus prea mult pe presă și media. Reportaje, știri, breaking news live, transmisiuni din elicopter, reporteri pe teren și înregistrări din studio. Sunt binevenite, dar parcă sunt prea multe și strică tot acel feng shui creat până în acel punct. Duce spre documentar și nu spre un thriller care se vrea a fi bun.

Per total, Searching este un film bun și care merită urmărit. Are twisturi care îl fac interesant, dar are și situații previzibile. Are un rol foarte bine jucat, cel de tată, dar și roluri mai slabe, precum cel de detectiv, de frate al tatălui, de fiică chiar. Are și secvențe grozave, dar are și secvențe aproape statice și plictisitoare.

Îmi vine să-i dau un opt, dar cred că exagerez. Îmi vine să-i dau și un șase, dar parcă merg prea jos. Așa că-i ofer nota 7/10. Meritată. Aproape, aproape meritată.

Mai multe detalii despre film pe: IMDb | TMDb | Rotten Tomatoes

Citește mai multe recenzii de filme și seriale pe Raftul cu Filme. Pe noi ne găsești pe pagina de Facebook, dar și pe conturile de YouTube și Instagram.

Scrie un comentariu