Raftul cu filme

O listă cu 10 scurtmetraje psihologice și de groază care merită atenția ta

scurtmetraje psihologice și de groază, filme de groază, filme psihologice, scurtmetraje de groază, scurtmetraje horror, scurtmetraje psihologice, pisici
Imagine via Unsplash / Gaelle Marcel

În scurta perioadă de zece luni trecute de la deschiderea platformei Raftul cu Filme, de care suntem mândri și care a ajuns să fie apreciată de cineaști, organizatori de festivaluri de film, oameni de PR și echipe de promovare a unei liste destul de mari de lungmetraje, am avut ocazia să participăm la diverse evenimente de film, proiecții, festivaluri și competiții oficiale, ocazii cu care am descoperit o mulțime de scurtmetraje de care altfel probabil că nici nu am fi auzit.

O parte din ele s-au dovedit a fi puncte de plecare în cariera de cineast (iar ca oricare început nu se poate vorbi de perfecționism în realizare și interpretare a personajelor), majoritatea s-au prezentat modest, iar unele s-au dovedit a fi surprize plăcute. Dintre toate acestea am selectat mai multe filme scurte care se mulează pe categoriile psihologic, thriller și horror și am pus de o listă de zece scurtmetraje psihologice și de groază care merită atenția cinefililor.

Mourning (2015, Ungaria, regia Reka Szabo)

Durată: 9:44 | Gen: muzical, thriller, psihologic | Văzut la: BIDFF 2017

Artiști fantomă ajung la o ceremonie de înmormântare unde își iau la revedere de la cei care au decedat prin spectacole absurde, într-o poveste science-fiction de inimă rea cu turnuri comice. Un scurtmetraj de aproape zece minute care nu are cum să nu te impresioneze prin sinistru și cadrele întunecate. Cu o nuanță de umor foarte bine conturată și o imagine impecabilă.

Paradigme (2017, Polonia, regia Bartek Kmita)

Durată: 5:50 | Gen: psihologic, thriller | Văzut la: Dracula Film Festival 2017

Un bărbat se trezește într-un loc rece și pustiu, dezbrăcat și scufundat într-o cadă plină cu sânge. Înconjurat de un decor science-fiction, personajul încearcă să scape din clădirea în care se găsește închis trecând prin mai multe probe și provocări și ajungând într-un final să se lupte cu el însuși pentru supraviețuire. Frica și singurătatea ajung să își spună cuvântul în cazul său.

Ooze (2017, Elveția, regia Kilian Vilim)

Durată: 5:30 | Gen: animație, horror | Văzut la: Dracula Film Festival 2017

Un liftier suferă de singurătate și încearcă să facă față suișurilor și coborâșurilor meseriei pe care o practică. Atunci când încearcă să atragă atenția oamenilor din lift asupra câtorva lucruri ajunge să se cunoască pe sine însuși într-o manieră bizară și tenebroasă.

Birthday (2017, Italia, regia Alberto Viavattene)

Durată: 9:00 | Gen: psihologic | Văzut la: Dracula Film Festival 2017

Într-o casă de bătrâni, într-o noapte o infirmieră se plimbă pe culoarele clădirii. Pentru a-și rotunji veniturile ajunge în postura de a vinde consumatorilor de droguri o parte din medicamentele pacienților. Meseria pe care o practică o face să urască oamenii bătrâni și lipsa de viață.

Killing Is My Living (2016, UK, regia Toby Amies)

Durată: 9:41 | Gen: horror | Văzut la: Dracula Film Festival 2017

Filmul scurt spune povestea unui asasin deprimat și furios pe țara care l-a forțat să devină un mic întreprinzător într-ale crimei. Cu timpul ajunge să nu mai lase gândurile negre să îi perturbe noua meserie și viața pe care o duce. Însă violența asupra altora ajunge să fie singurul mod în care își poate câștiga existența.

Faith (2017, Spania, regia Juan De Dios Garduno Cuenca)

Durată: 10:50 | Gen: horror, psihologic | Văzut la: Dracula Film Festival 2017

Preotul Alfredo, sosit de curând în satul pe care îl păstorește, este chemat de urgență de una dintre familiile din localitate. Ei cred că fiica lor este posedată de spirite necurate și cer ajutorul Bisericii pentru a organiza o exorcizare. Însă lucrurile nu stau chiar așa cum credea preotul la început, evenimentele luând o întorsătură drastică.

Bleeder (2017, Polonia, regia Piotr Pluta)

Durată: 14:11 | Gen: thriller, dramă | Văzut la: Dracula Film Festival 2017

În mijlocul iernii, doi vânători se întâlnesc la marginea unei păduri. Unul este fericit de cea mai recentă captură a sa, o căprioară proaspăt împușcată în câmp, iar al doilea este serios deprimat din cauza evenimentelor cărora a fost nevoit să le facă față. Însă doar unul dintre cei doi va trebui să își dea seama dacă mai poate și mai ales dacă mai dorește să vâneze.

Rosalita (2017, Brazilia, regia Luciano de Azevedo)

Durată: 18:00 | Gen: horror, gore | Văzut la: Dracula Film Festival 2017

Un criminal în serie se vede pus la încercare de una dintre victimele sale în momentul în care este nedumerit dacă ceea ce face mai poate sau nu continua. Găsindu-se într-o situație dificilă, criminalul trece de la postura de vânător la cea de vânat într-un parc de fiare vechi.

Degetul (2017, România, regia Tudor Botezatu)

Durată: 20:00 | Gen: thriller, psihologic | Văzut la: Dracula Film Festival 2017

Un analist politic corupt ajunge să ducă din ce în ce mai multe discuții și să se certe cu un deget care răsare din gaura de scurgere a chiuvetei din baia biroului său. În scurtmetraj joacă Cosmin Seleși, Dan Condurache și Vitalie Bantaș.

La Voute (2017, Franța, regia Leila Gentet)

Durată: 25:00 | Gen: thriller, dramă | Văzut la: Dracula Film Festival 2017

Scurtmetrajul spune povestea unui grup de liceeni care organizează o petrecere de weekend. Corentin îl admiră pe Leo, bunul lui prieten din copilărie devenit acum unul dintre cei mai populari liceeni din oraș. Într-o noapte, după un incident petrecut la petrecere, cei doi pleacă spre casă, trecând prin pădurea din apropiere. Pe drum li se alătură un tip destul de ciudat, noul lor coleg de grupă.

* citește mai multe despre BIDFF și Dracula Film Festival
* răsfoiește mai multe liste și recomandări pe Raftul cu Filme

Scrie un comentariu