Raftul cu filme

„Soldații. Poveste din Ferentari” (2017), în competiția oficială la San Sebastian Film Festival

Soldații, Toronto, San Sebastian, filme românești, soldații, poveste din ferentari
Imagine via pagina de Facebook / Soldații. Poveste din Ferentari

Filmul românesc „Soldații. Poveste din Ferentari” (2017), debutul în lungmetraj al regizoarei Ivana Mladenovic, va avea premiera europeană în cadrul Festivalului Internațional de Film de la San Sebastian. Pelicula a fost selectată în competiția oficială a celei de-a 65-a ediții a prestigiosului festival din Spania, eveniment ce se va desfășura în perioada 22-30 septembrie 2017.

Ultima selecție a unui film românesc în competiția Festivalului Internațional de Film de la San Sebastian a avut loc în urmă cu 37 de ani, atunci când România a fost reprezentată tot de o femeie regizor, și anume de Malvina Urșianu cu producția „Întoarcerea lui Vodă Lăpușneanu”, lansat în anul 1980.

Pelicula „Soldații. Poveste din Ferentari” spune povestea lui Adi, un antropolog de 40 de ani, părăsit de curând de iubita lui, care se mută în Ferentari pentru a documenta un doctorat despre manele. Acolo îl întâlnește pe Alberto, un rom sărac, fost pușcăriaș, care promite să-l ajute să cunoască cântăreți. Destul de repede, cei doi încep o relație în care Adi îl hrănește pe Alberto cu planuri improbabile de ieșire din sărăcie, iar Alberto pe Adi cu vorbe dulci bine ticluite.

Când banii se termină, amândoi se trezesc captivi într-un apartament în care se iubesc sincer și se folosesc unul de altul. Pelicula românească, o adaptare liberă după romanul „Soldații. Poveste din Ferentari”, scris de Adrian Schiop și publicat la Editura Polirom în anul 2013, îi are în rolurile principale pe actorii0 Adrian Schiop și Vasile Pavel Digudai.

San Sebastian, filme românești, soldații, poveste din ferentari
Imagine via pagina de Facebook / Soldații. Poveste din Ferentari

„Pentru mine, filmul „Soldații. Poveste din Ferentari” este, în primul rând, o poveste de dragoste și apoi, când eșecul devine iminent, o fabulă despre vinovăție. Pelicula arată ce se întâmplă când burghezia intelectuală și categoria hiperpauperă a marginalilor intră în coliziune. Sunt două lumi total diferite, cu diferențe majore, ireductibile. De fapt, în Adi și Alberto se întâlnesc două feluri de disperare umană: unul din cauza singurătății din mijlocul marilor orașe, celălalt din cauza sărăciei, generând captivitate chiar și după ieșirea din închisoare.

Sentimentele care se țes între ei vin astfel dintr-un registru bazal: frică de abandon, neîncredere, nevoie de putere și securitate emoțională. Sărăcia e un fapt, nu este ceva de disecat sub lupă și nici vreo sursă de magie artistică. A fi sărac sau captiv în dependențe economice umilitoare sapă direct la rădăcina demnității umane”, adaugă regizorul Ivana Mladenovic.

Scenariul peliculei care urmează să fie proiectat la Festivalul de la San Sebastian este semnat de Adrian Schiop și Ivana Mladenovic, regia de Ivana Mladenovic, iar imaginea de Luchian Ciobanu. Montajul a fost realizat de Cătălin Cristuțiu, costumele de Maria Pitea, de scenografie a fost responsabil Adrian Cristea, iar de machiaj Maria Andreescu. Producătorii filmului românesc sunt Ada Solomon, Jelena Mitrovic din Serbia, Cassandre Warnauts și Jean Yves Roubin din Belgia.

„Soldații. Poveste din Ferentari” este o producție Hi Film Productions România în coproducție cu Film House Bas Celik din Serbia și Frakas Productions din Belgia, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Film Center Serbia, Ministerul Culturii și Informației Serbia, Tax Shelter of Belgian Federal Government, Casa Kafka Pictures prin Belfius și Eurimages.

Producția este finanțaă de Proximus Belgia și Living Pictures Serbia și dezvoltat în cadrul Transilvania Pitch Stop, Cinelink Sarajevo și cu sprijinul Mobra Film.

Cine este regizorul Ivana Mladenovic?

Ivana Mladenovic s-a născut în anul 1984 în Serbia. După ce a studiat Dreptul în Belgrad, s-a mutat în România unde a absolvit Secția de Regie a Universității de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” în 2010, precum și Masterul în regie de film în 2011.

Filmografia sa include producțiile „Milky Way” (2007) scurtmetraj documentar selecționat la Vision du Reel, Astra IFF, Banja Luka FF, Kassel Documentary & Video Festival, Rio de Janeiro Curta Cinema; „Pizza Love” (2008), care a obținut Premiul pentru Cel Mai Bun Regizor Străin la Porto Film Festival și inclus în selecția oficială Plus Camerimage Poland.

Ivana Mladenovic, San Sebastian, filme românești, soldații, poveste din ferentari
Regizorul Ivana Mladenovic / foto via aarc.ro

„Afterparty” (2009), premiat la Student Film Fest Sofia (Best Directing Early Bird), selecționat la Tel Aviv Student Film Festival, Fresh Film Festival Prague; „Skin” (2011), inclus în selecția oficială de la Namur IFF; „If 6 Was 9” (2013), documentar realizat în cadrul Aristoteles Workshop și inclus în selecția Astra Film Festival.

Debutul său în lungmetraj-documentar, „Turn Off The Lights”, a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Tribeca în aprilie 2012 și a câștigat trofeul „Heart of Sarajevo” pentru cel mai bun documentar, precum și Premiul Gopo. Anul trecut, Ivana Mladenovic a debutat ca actriță în lungmetrajul lui Radu Jude,
„Inimi cicatrizate”.

Cele mai recente știri și noutăți legate de producțiile românești de scurtmetraj sau lungmetraj le citești doar pe platforma ta preferată, Raftul cu Filme. Urmărește-ne acum pe Facebook și Instagram.

Scrie un comentariu