Raftul cu filme

Regizorul Radu Jude la Digi 24: „Este important să cunoaștem petele negre ale istoriei”

regizorul Radu Jude, 25 august, documentarul țara moartă, costică acsinte, țara moartă, radu jude, filme românești
Regizorul Radu Jude / Locarno Festival, de Marco Abram

Regizorul Radu Jude a fost invitatul special al ediției din 23 august 2017 a emisiunii de talk-show În fața ta, produsă de Digi24 și realizată de prezentatorii Claudiu Pândaru şi Florin Negruţiu. Regizorul a vorbit despre cea mai recentă producție a sa, eseul documentar Țara moartă (detalii aici), recent intrat în cinematografele din toată România, dar și despre filmările pentru pelicula Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari.

Claudiu Pândaru: De câteva filme încoace vă întorceți în istorie. Ce vă împinge de la spate?

Regizorul Radu Jude: Întreabarea este bună. Nu știu dacă sunt eu capabil să răspund. E o preocupare constantă pe care cred că o avem cu toții sau o mare parte din cei din generația noastră care simțim că anumite lucruri ne-au fost transmise altfel, ne-au fost ascunse, ne-au fost transformate până la a nu le mai recunoaște atunci când vorbim de istoria mai mult sau mai puțin recentă.

Din interesul acesta, care a fost unul pur privat, adică pur și simplu m-a interesat să încerc să aflu și să cunosc mai multe despre trecutul nostru, am ajuns să fac niște filme pentru că asta e meseria mea până la urmă. De la un anume punct mi-am spus „dar de ce să nu fac despre ceea ce mă interesează”.

Claudiu Pândaru: Îmi povesteați că ultimul film s-a născut în timp ce vă documentați pentru următoarea producție. În momentul în care intri în istoria României, una care nu prea are legătură cu ce învață copiii noștri în manualele de istorie, descoperi momente diferite, inedite.

Regizorul Radu Jude: Nu există țară al cărei trecut să fie imaculat. Cred că-i important de cunoscut petele negre ale istoriei naționale măcar dintr-un singur motiv, și anume că e o invitație la modestie, e o invitație la reflecție mai degrabă în sensul în care foarte mulți dintre noi acceptăm foarte ușor narațiunea autoglorificantă și dintr-o dată ne simțim foarte bine, ne spunem că „istoria noastră a fost extraordinară, suntem urmașii unora care nu au greșit niciodată”.

E o modalitate prin care cred că putem să gândim mai mult fiecare dintre noi atunci când avem de luat o decizie sau când ne raportăm la ceilalți. Și o să apară la un moment dat un semn de întrebare, „oare nu cumva și eu greșesc undeva astăzi?”.

Claudiu Pândaru: Haideți să le luăm pe rând. Sunt două filme, unul pe care de abia l-ați terminat de filmat și unul care intră în cinematografe. Am urmărit și noi trailerul filmului „Țara moartă”. Ce am văzut și ce am auzit?

Regizorul Radu Jude: Este trailerul pentru pseudo-documentarul „Țara moartă”, care a fost construit printr-o luptă între fotografii. Pe coloana sonoră sunt fragmente din materiale de propagandă carlistă, legionară, antonesciană, iar în cele din urmă comunistă. Filmul de fapt e ceva mai mult de atât, e o construcție care are trei fire.

Unul este alcătuit din niște fotografii pe care le-a descoperit Mario Cezar Popescu în Muzeul Județean din Ialomița, imagini făcute de fotograful Costică Acsinte între anii 1930 și 1947, pe care le-am ordonat cronologic. Ca să fac o mică paranteză, „Țara moartă” este un film care are mult de-a face cu felul în care ne uităm la imagini, iar aici mă refer la un lucru care este foarte banal și foarte simplu, dar care este foarte greu de integrat.

Unul că o imagine nu reprezintă realitatea și este întotdeauna o reprezentare a realității, o amprentă pe care realitatea o lasă pe un suport. Se spune că asta ar fi definiția clasică, dar care nu este realitatea. De lucrul acesta ne dăm seama cel mai bine atunci când vedem o fotografie sau o imagine video foarte blurată sau alterată în așa măsură încât nu mai identificăm cine anume a fost surprins în imaginea respectivă. Asta este una dintre problemele cu care ne confruntăm și pe care nu o luăm în calcul atunci când vedem imagini.

Iar cea de-a doua este și mai importantă după părerea mea, și anume că orice imagine arată niște lucruri, dar și ascunde ceea ce e în afara ei. Știu că sună stupid, dar este un lucru pe care îl uităm. Am făcut filmul ăsta cu o structură care tot repetă această idee, și anume că într-o arhivă – pentru că e o colecție care conține aproape 9.000 de imagini – unele lucruri sunt reprezentate și alte lucruri nu sunt reprezentate, rămân în afara imaginii.

Și atunci structura a venit foarte simplu, am hotărât să folosesc un fel de ramă sonoră care să arate ce e în afara imaginilor la modul simbolic mai degrabă, și anume lucrurile care mă interesau pe mine despre perioada aceea, mai precis antisemitismul românesc, legionarismul, masacrele pe care Armata Română le-a făcut. Pe toate acestea le-am găsit expuse destul de bine în jurnalul unui medic evreu, Emil Dorian. Un jurnal păstrat cu foarte multă atenție și cu foarte multă luciditate ceea ce se întâmpla în jur.

Florin Negruţiu: Noi perpetuăm un mit după 1989, al interbelicului, perioadă luminoasă pe care o privim cu o anumită nostalgie. Adevărul este că dacă te uiți la imaginile lui Costică Acsinte, fotograf din Slobozia, realizate la Studioul Splendid, vezi niște oameni din clasa de mijloc, oameni de la periferie, țărani, soldați și vezi o epocă.

În schimb avem aceste secvențe sonore peste imaginile lui Costică Acsinte, plus citate și pasaje din jurnalul medicului Emil Dorian. Reușiți să transmiteți o senzație de spirit rău, premunitorie, de tensiune. Cum poți să duci o viață normală, cum duceau acești oameni fotografiați, în această vreme a schizofreniei absolute? Pentru că dumneavoastră reușiți să construiți această tensiune referindu-vă la istoria marelul pogrom, la antisemitism, la naționalism, la război. Poți să duci o viață normală și să nu îți pierzi mințile în această istorie mare?

Regizorul Radu Jude: Dar bineînțeles că da! Și tocmai asta este natura umană. Lucrurile groaznice despre care citim se întâmplă pe lângă noi. E de acuzat întreaga umanitate!

Continuarea interviului acordat de regizorul Radu Jude în cadrul emisiunii În fața ta poate fi urmărită în materialul video realizat de Digi24.

* mai multe interviuri cu oameni de film, regizori și actori, dar și persoane publice, poți citi pe platforma Raftul cu Filme

Scrie un comentariu