Raftul cu filme

Proiecție de film adaptată senzorial pentru copiii cu nevoi speciale, la București

proiecție de film adaptată senzorial

Pentru prima dată în România, la București a fost organizată, duminică, 20 august 2017, prima proiecție de film adaptată senzorial pentru copiii cu nevoi speciale. Astfel, grație proiectului independent „Super eroi printre noi”, Asociația SAMAS și Happy Cinema București, câteva zeci de copii cu dizabilități au urmărit patru scurtmetraje de animație, prezentate sub denumirea „Filmele Olgăi”.

Proiecția de film a avut loc pentru a doua oară în București, prima fiind organizată pe 8 iulie 2017 de aceeași organizatori și la care au luat parte nici mai mult, nici mai puțin de 30 de copii. Ca și la prima ediție, proiecția a fost ajustată pentru a reduce autostimulările și pentru a crea o atmosferă prietenoasă și incluzivă pentru toți copiii cu dizabilități neuro-cognitive și însoțitorii lor. Sonorul scurtmetrajelor a avut un nivel scăzut, acceptabil sensibilității copiilor.

În același timp, luminile din sala de cinema nu au fost stinse complet, iar cele patru scurtmetraje au fost dublate în limba română pentru o experiență cât mai plăcută pentru toți cei care au participat. Organizatorii au permis mișcarea în sală în timpul proiecției și libertatea de a schimba locurile. Plânsetele, sunetele specifice și alte tipuri de manifestări nu au deranjat pe nimeni și nici nu au fost judecate, fapt care le-a permis celor mici să se simtă în largul lor.

proiecție de film adaptată senzorial

I-am întrebat pe cei care fac parte din proiectul „Super eroi printre noi” (pagina de Facebook și site) de ce au organizat această proiecție de film adaptată senzorial pentru copiii cu nevoi speciale, moment în care aceștia ne-au declarat:

„Am creat acest proiect deoarece atunci când noi înșine am înțeles că avem copii cu o anumită dizabilitate ne-am simțit extrem de singuri. Nu găseam povești ale celor ca noi pe nicăieri, nu am reușit să găsim niciun fel de informație care să ne ajute. Așa că am pus la cale „Super eroi printre noi” deoarece vrem să răspundem prin poveste sprâncenelor ridicate, privirilor miloase și întrebările pe care mulți nu au curajul să ni le adreseze. Singuri am aflat în ultimii opt ani că suntem la fel și unii și alții, cu sau fără nevoie speciale”.

Patru scurtmetraje pregătite pentru copiii cu nevoi speciale

În cadrul proiecției de film adaptată senzorial de duminică, 20 august 2017, copiii cu nevoi speciale au putut urmări patru scurtmetraje de animație în format 2D și dublate în limba română, bazate pe cărțile pentru cei mici scrise de Julia Donaldson și ilustrate de Axel Scheffler.

The Gruffalo (2009) – nominalizat pentru un premiu Oscar și câștigător al altor șapte trofee, scurtmetrajul spune povestea unui șoarece șiret care iese la o plimbare prin pădure și reușește să evite conflicte cu o succesiune de prădători;

The Gruffalo’s Child (2011) – câștigător al trei premii, filmul de animație spune povestea unui mic Gruffalo care ignoră avertismentele și vorbele tatălui său și iese afară în zăpadă pentru a-l căuta pe Big Bad Mouse;

Room on the Broom (2012) – nominalizat pentru un premiu Oscar și câștigător al altor două trofee, scurtmetrajul de animație spune povestea unei vrăjitoare amabile, care le permite unui câine, unei păsări și unei broaște să pornească într-o aventură pe coada de mătură;

Stick Man (2015) – Stick Man locuiește în copacul familiei Stick Lady Love alături de cei trei copaci copii. Într-o zi pornește într-o aventură care durează mai multe luni și care traversează mai multe anotimpuri în încercarea de a ajunge acasă la timp pentru a sărbători Crăciunul alături de cei dragi.

„Super eroi printre noi” organizează lunar astfel de proiectii de film.

Despre proiectul „Super eroi printre noi”

„Super eroi printre noi” este un site de storytelling pe tema dizabilității fizice și intelectuale. Reprezintă un loc în care sunt publicate relatări personale ale oamenilor cu dizabilitate sau ale apropiaților lor referitoare la întâmplările cotidiene. Sunt publicate periodic interviuri, articole despre campanii de awareness, recenzii de carte și galerii cu imagini.

„Super eroi printre noi” este un proiect independent, non-profit și realizat 100% cu ajutorul contribuțiilor voluntare. Este creat de Ruxandra și Vlad, doi părinți ai unei fetițe cu nevoi speciale. În primii doi, proiectului i s-au alăturat peste 50 de contributori permanenți sau ocazionali, plus alte persoane care ajută cu idei, sfaturi, ore de muncă voluntară și materiale pentru site.

Scrie un comentariu