Raftul cu filme

Olga Tudorache, marea doamnă a teatrului românesc, a murit la vârsta de 88 de ani

Olga Tudorache, actriță, teatru
Imagine via despreteatru.eu / Olga Tudorache

Lumea teatrului și cinematografiei românești a pierdut o personalitate! Actrița Olga Tudorache a murit la vârsta de 88 de ani în noaptea de marți spre miercuri, 17 spre 18 octombrie 2017, la Spitalul Elias din București, acolo unde era internată începând cu ziua de 9 octombrie, conform News.ro. Pe 12 octombrie a fost transferată la secția de Terapie Intensivă. Actrița a fost internată pentru „evaluarea stării de sănătate deteriorată progresiv în ultima perioadă”.

Actrița Olga Tudorache s-a născut pe 11 octombrie 1929, în comuna Oituz din județul Bacău. A absolvit, în anul 1951, Institutul de Teatru, iar în luna septembrie a aceluiași an s-a angajat la Teatrul Tineretului din București, acolo unde a activat până în anul 1966, când instituția a fuzionat cu Teatrul Nottara. În 1966 s-a mutat la Teatrul Mic, acolo unde a lucrat până în anul 1978. De atunci a mai activat la Teatrul Foarte Mic și la Teatrul Național din București.

Olga Tudorache, cunoscută drept „marea doamnă a teatrului românesc”, este apreciată pentru roluri precum Victoria Lipan din drama „Baltagul”, Beatrice din „Efectul razelor gamma asupra anemonelor” și Regina din „Regina mamă”, spectacol jucat la Teatrul Național din București. A jucat în 17 piese de teatru la Teatrul Tineretului din București și a apărut în peste 30 de spectacole la Teatrul Mic. Legat de filme, Olga Tudorache a jucat în peste 25 de pelicule românești.

Olga Tudorache, actriță, teatru
Imagine via despreteatru.eu / Olga Tudorache

„Cu adâncă părere de rău, Spitalul Universitar de Urgenţă Elias anunţă trecerea în nefiinţă a celei care a fost o Mare Doamnă a Teatrului Românesc, doamna Olga Tudorache. Dânsa s-a stins în linişte în Secţia de Terapie Intensivă a spitalului, în cursul nopţii dinspre 17 spre 18 octombrie. Dumnezeu să o aibă în pază”, a declarat un reprezentant al Spitalului Elias într-un comunicat de presă.

Actorul Mihai Bendeac, într-o postare pe Facebook, și-a luat rămas bun de la actriță, spunând: „A plecat doamna Olga! Drum bun, Doamnă!”. Și Florin Călinescu a vorbit despre plecarea actriței pe cealaltă lume: „Români, a murit doamna Olga! O artistă cât tot pământul ăsta! Profesoara mea, mama mea!”. Actorul Bacs Miklos a scris și el astăzi: „How fragile we are! Zbor lin, Doamnă Olga!”.

Actrița a fost recompensată cu zeci de premii de-a lungul carierei sale, cel mai recent fiind acordat în anul 2013, aceasta primind Decorația Regală Nihil Sine Deo. În 2006 i-a fost acordat Doctor Honoris Causa în cadrul unei ședințe extraordinare la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică, iar Uniunea Teatrală din România i-a acordat premiul pentru întreaga activitate în anul 1995.

* află mai multe despre Olga Tudorache de pe Cinemagia și Wikipedia
* citește mai multe știri și noutăți din cinema pe Raftul cu Filme

Scrie un comentariu