Raftul cu filme

PROGRAM. NY Portuguese Short Film Festival revine la București cu o nouă ediție

New York Portuguese Short Film Festival, New York Portuguese Short Film Festival 2018, New York Portuguese Short Film Festival București, evenimente de film, evenimente București

New York Portuguese Short Film Festival, primul festival de scurtmetraje portugheze din Statele Unite ale Americii, revine în România în luna decembrie 2018. Festivalul reunește anual cele mai bune scurtmetraje care poartă semnătura tinerilor regizori portughezi și promovează noile voci ale cinematografiei portugheze în lumea întreagă.

Festivalul va fi prezent la București pe 10 decembrie 2018, iar în provincie va fi organizat la Cluj-Napoca și la Timișoara în ziua de 4 decembrie 2018. Cele 13 scurtmetraje care alcătuiesc ediția din anul 2018 mizează pe identitate în toate formele sale. „Vhils – Debris, Macau”, scurtmetrajul scris și regizat de Jose Pando Lucas, în colaborare cu renumitul artist vizual Vhils, care a vizitat România în 2016, pune sub semnul întrebării condiția umană contemporană.

„Grind”, realizat de multi-premiatul Yuri Alves, urmărește povestea lui Robert Wilmote, un refugiat din Liberia care, odată ajuns în Statele Unite, găsește forța interioară să depășească toate obstacolele imaginabile și să devină un model pentru comunitatea din care face parte. Simpaticul film de animație „The Hat”, în regia Alexandrei Alves, urmărește modul în care ziua unui măturător de străzi se schimbă atunci când dă peste o pălărie fermecată.

Ediția din anul 2018 a New York Portuguese Short Film Festival va avea loc în România în toate orașele care găzduiesc lectorate de limbă portugheză, și anume Cluj-Napoca (Cinema Victoria, 4 decembrie, ora 20:00, bilete pe cinemavictoria.ro), Timișoara (4 decembrie, ora 18:30, Biblioteca Centrală „Eugen Todoran”, intrare liberă) și București (Cinema Elvira Popescu, ora 19:00, bilete pe eventbook.ro).

Program. New York Portuguese Short Film Festival

Ivan, de Bernardo Lopes
Fall, de Nadia Santos
Iris, de Paulo Renato Arroyo
Tartus, de Leonor Abreu și Francisco Mineiro
Grind, de Yuri Alves
Portuguese Inspirations, de Antonio Freitas si Fabio Silva
Vertical Time, de Patricia Andrade
The Author, de Rui Neto
On the Following Film, de Jose Lobo Antunes
Laura, de Tania Diz
The Hat, de Alexandra Alves
Vhils – Debris, Macau, de Jose Pando Lucas
First Breath After Coma, de Casota Colective

Proiecțiile vor fi subtitrate în limba română și în limba engleză. Subtitrările în limba română au fost realizate de studenții secției de limbă portugheză din cadrul Facultății de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea din București, cu sprijinul Catedrei Fernando Pessoa, al Corinei Nuțu și al Claudiei Vlad, în cadrul Atelierului de subtitrări, inițiat de traducătoarea Simina Popa.

Organizatori sunt Asociația Fala Portugues! și Arte Institute. Parteneri instituționali sunt Institutul Francez din România, Camoes – Instituto da Lingua e da Cooperacao, Ambasada Portugaliei la București, Catedra Fernando Pessoa, Centrul de Limbă Portugheză Camoes din București, Cluj-Napoca și Timișoara, Universitatea de Vest și Biblioteca Centrală Universitară „Eugen Todoran” din Timișoara. Parteneri media sunt Librăriile Humanitas, Radio România Cultural, Revista Zeppelin, The Institute, Raftul cu Filme și The Romania Journal.

Citește mai multe articole despre evenimentele de film pe Raftul cu Filme. Urmărește, în același timp, pagina noastră de Facebook, canalul de YouTube și contul de Instagram.

Scrie un comentariu