Raftul cu filme

Moromeții (1987)

Producția Moromeții online reprezintă un film românesc realizat în alb-negru și lansat în anul 1987, fiind regizat de Stere Gulea după primul volum al romanului social „Moromeții”, scris de autorul român Marin Preda în anul 1955. Din distribuție fac parte, printre alții, actorii Victor Rebengiuc, Luminița Gheorghiu, Gina Patrichi, Dorel Vișan, Mitică Popescu, Petre Gheorghiu și Florin Zamfirescu.

Filmul urmărește destrămarea unei familii țărănești tradiționale pe fondul unor mutații sociale ireversibile care au loc în anii ’30 ai secolului al XX-lea, în ciuda încercărilor disperate ale lui Ilie Moromete, capul familiei, de a-i ține împreună pe toți membrii familiei și a nu vinde din pământul pe care îl deține.

Pe la jumătatea anilor ’30 ai secolului al XX-lea, familia Moromete dintr-un sat teleormănean duce o existență chinuită. Deși fusese împroprietărit cu pământ după Primul Război Mondial și avea acum 14 pogoane, 24 de oi și o căruță cu doi cai, Ilie are mari probleme în a plăti datoriile la bancă și impozitul pe terenuri.

Familia sa este numeroasă. Ilie Moromete are trei băieți din prima căsătorie, pe Paraschiv, Nilă și Achim, iar după moartea soției când copiii erau mici s-a recăsătorit cu Catrina, care avea la rândul ei, dintr-o căsătorie anterioară, o fată, pe Tita. Ilie și Catrina au împreună doi copii, pe Ilinca și pe Niculae.

Detalii despre lungmetrajul românesc Moromeții online:

Regie: Stere Gulea
Scenariu: Stere Gulea
Distribuție: Victor Rebengiuc, Luminița Gheorghiu, Gina Patrichi, Dorel Vișan
Producător: Casa de Filme Unu
Distribuitor: România Film
Imagine: Vivi Drăgan Vasile
Montaj: Mircea Ciocâlței
Anul de lansare: 1987
Gen de film: dramă
Durată: 2 ore și 22 de minute

Premii câștigate de pelicula românească Moromeții online:

1. Marele Premiu și premiile pentru imagine (Vivi Drăgan Vasile), interpretare masculină (Victor Rebengiuc), scenografie (Svetlana Mihăilescu), muzică (Cornelia Tăutu) și montaj (Mircea Ciocâltei), dar și diplomă de onoare (Luminiţa Gheorghiu) la ACIN, anul 1987;

2. Premiul pentru interpretare masculină (Victor Rebengiuc) la San Remo, în Italia, anul 1988;

3. Premiul al treilea și premiul pentru interpretare masculină (Victor Rebengiuc) la Santarem, în Portugalia, anul 1988;

4. Marele Premiu şi premiile de interpretare masculină (Victor Rebengiuc) și interpretare feminină (Luminiţa Gheorghiu) la Costinești, anul 1988;

Ce spun criticii despre filmul românesc Moromeții online:

„În cazul Moromeţilor, regizorul, fidel mai degrabă unor tipare clasice de montaj şi încadratură ale limbajului filmic, se retrage în plan secund, punându-şi instrumentele în slujba fluidităţii şi eficienţei narative şi favorizând expresivitatea actorilor, ceea ce conduce la multe momente de frumuseţe, firesc, şi emoţie” (Ionuț Mareș, Ziarul Metropolis).

„Am spus ecranizare: e prea puţin. Fără să se îndepărteze prea tare de litera romanului, regizorul a tras lozul câştigător ce conţinea tocmai spiritul literaturii prediste. Urmărind riguros drama şi atmosfera psihologică inconfundabilă a universului ţărănesc din roman, se creează o operă independentă filmică de sine stătătoare, dar care cuprinde mănunchiul de semnificaţii, de dincolo de evenimenţial” (Bedros Horasangian, AARC).

Vizionează mai multe filme românești online și gratuit pe platforma RCF Plus. Urmărește pagina noastră de Facebook, dar și canalele de YouTube și Instagram.

Scrie un comentariu

Abonare la newsletter