Raftul cu filme

Filmul „Moromeții 2” va ajunge în cinematografe pe 9 noiembrie 2018

morometii, stere gulea, morometii 2, marin preda
Imagine via Aarc.ro / Moromeții (1987)

Una dintre cele mai iubite și cunoscute ecranizări din istoria cinematografiei românești, „Moromeții” (1987, pagină pe Aarc), va avea parte de o continuare după 30 de ani de la lansarea filmului regizat de Stere Gulea, sub numele de Moromeții 2 (2018). Personajele lui Preda se întorc pe marele ecran sub regia aceluiași cineast și surprinse de camera directorului de imagine Vivi Drăgan Vasile.

Filmările pentru pelicula „Moromeții 2” (2018) vor începe în a doua jumătate a lunii septembrie 2017 în aceeași casă și în același sat în care a fost turnat și primul film, în vara lui 1985, la Talpa, județul Teleorman. Satul se află la 45 de kilometri de Alexandria şi la câțiva kilometri de Siliştea-Gumești, satul scriitorului Marin Preda.

Partea de producție va fi una complexă, echipa filmului fiind în pregătiri de mai bine de un an, casa Moromeților fiind refăcută de scenograful Cristian Niculescu după schițele și imaginile celei vechi, iar centrul satului va fi recreat de la zero. Scene importante vor fi turnate la București și Slatina, în noiembrie.

Dacă primul film a fost o adaptare destul de fidelă a romanului, continuarea are la bază un scenariu inspirat din „Moromeții, Volumul 2: Viața ca o pradă” și publicistica scriitorului Marin Preda. Scenariul reia firul poveștii familiei Moromete după cel de-Al Doilea Război Mondial într-un context istoric extrem de frământat, și anume instalarea comunismului. Cele două personaje principale, Ilie Moromete și fiul său, Niculae, văd aceste schimbări cu ochi diferiți, prilej de conflict.

morometii, stere gulea, morometii 2, marin preda
Imagine via Aarc.ro / Moromeții (1987)

„Moromeții 2” e o întreprindere extrem de provocatoare pentru că ai deja un model excelent, romanul, și filmul anterior care, spre bucuria mea, a devenit destul de popular. E un film care se petrece într-o perioadă mai dură, mai agitată, se instaurează un nou sistem politic, e multă îngrijorare și teamă. Iar lumea aceea pe care o știam dispare, de fapt. Asta m-a și atras la ideea unei continuări, am vrut să duc până la capăt epopeea acestor personaje care au supraviețuit până în anii 1950 colectivizării. E un omagiu adus acestei lumi”, declară Stere Gulea.

Distribuția este una de excepție și reunește câțiva dintre cei mai apreciați și iubiți actori români. În rolurile principale îi vom vedea pe Horațiu Mălăele (Ilie Moromete), Dana Dogaru (Catrina Moromete) și, la debutul într-un rol principal în cinema, Iosif Paștina (Niculae).

Distribuția continuă cu nume precum Răzvan Vasilescu, George Mihăiță, Andi Vasluianu, Oana Pellea, Ion Caramitru, Gheorghe Visu, Florin Zamfirescu, Marian Râlea, Paul Ipate, Cuzin Toma, Liviu Pintileasa și Dorina Chiriac.

„N-a fost ușor să înlocuim o echipă de actori ca Victor Rebengiuc, Luminița Gheorghiu sau Mitică Popescu, sunt nume de referință care pot inhiba orice actor. Au trecut însă 32 de ani, era greu de presupus că vom putea continua cu aceeași actori, cu atât mai mult cu cât acțiunea este plasată la doar câțiva ani după cea din primul film. Dar sunt foarte încrezător în calitățile și talentul noii echipe de actori și sper că voi reuși să iau ce e mai bun de la ei”, adaugă regizorul.

morometii, stere gulea, morometii 2, marin preda
Imagine via Aarc.ro / Moromeții (1987)

„Cred că va fi un film ce va arăta celor care vor dori să-l vadă istoria dulce-amară, tragică de multe ori, a țăranului român în general, a familiei Moromete în particular. O armonie milenară spulberată de experiențe sociale dezastruoase. Pentru a sparge bariera preconcepțiilor, stereotipiilor și anchilozelor de tot felul, în ceea ce privește personajul Ilie Moromete pe care îl voi interpreta, pentru că una dintre virtuțile lui este disimularea, voi răspunde curiozităților cu vorbele personajului: „Să ţineţi minte că la noapte o să plouă. Dacă dă ploaia asta, o să fac o grămadă de grâu”, spune actorul Horațiu Mălăele.

Tudor Giurgiu, producătorul filmului „Moromeții 2”, declară:

„Sunt onorat să pot face parte din această minunată aventură, îi mulțumesc fostului meu profesor, Stere Gulea, că a avut încredere în capacitățile echipei noastre de producție de a duce la bun sfârșit un proiect ambițios care sper să rămână în istoria filmului românesc drept un film de referință, așa cum s-a întâmplat și acum 30 de ani cu prima parte din Moromeţii”.

morometii, stere gulea, morometii 2, marin preda
Imagine via Aarc.ro / Moromeții (1987)

Criticii de film consideră aproape în unanimitate că „Moromeții” este unul dintre cele mai bune filme din istoria cinematografiei autohtone. Lucian Pintilie plasează „Moromeții” în vârful preferințelor sale cinematografice românești, iar regizorul Cristi Puiu spune despre același film: „Când zic „Moromeţii”, zic actorie şi mi se pare cel mai important film românesc din acest punct de vedere”.

Vivi Drăgan Vasile, a cărui imagine alb-negru a devenit un reper în cinematografia română, își va pune din nou amprenta asupra filmului „Moromeții 2” (2018). Dana Păpăruz, premiată cu trofeul Gopo pentru „Aferim!”, este creatoarea costumelor, iar Cristian Niculescu semnează scenografia. Stere Gulea a mai regizat filme precum „Iarba verde de acasă”, „Piaţa Universităţii, România”, „Stare de fapt” și „Sunt o babă comunistă”.

„Moromeții 2” (2018) este o producție Libra Film Productions, realizată cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei și Studioului Cinematografic al Ministerului Culturii. Filmul va avea premiera în cinematografele din România pe 9 noiembrie 2018, fiind distribuit de Transilvania Film.

Scrie un comentariu