Raftul cu filme

Lungmetrajul românesc „Marița” va fi proiectat la Festivalul de la Karlovy Vary

Bosphorus Film Festival, Haifa Film Festival, Marița, filme românești, știri filme, filmul românesc Marița, Cristi Iftime
Imagine via aarc.ro / Marița (2016)

Debutul în lungmetraj al regizorului Cristi Iftime, filmul Marița, va avea premiera mondială în cadrul celei de-a 52-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Karlovy Vary. Cel mai important eveniment cinematografic din Cehia a debutat deja în prezența actriței Uma Thurman, care a primit trofeul festivalului pentru contribuția adusă cinematografiei mondiale.

Marița va avea premiera mondială pe 4 iulie 2017, de la ora locală 18:30, la Karlovy Vary Municipal Theatre. Evenimentul se va desfășura în prezența regizorului Cristi Iftime, a producătorului Ada Solomon, actorului Adrian Titieni, dar și a producătorului executiv Ioana Lascăr. În plus, la premiera de gală vor participa și monteurul Dragoș Apetri, directorul de imagine Luchian Ciobanu și sound-designerul Dan-Ștefan Rucăreanu.

Marița, filme românești, știri filme, Cristi Iftime
Regizorul Cristi Iftime / Marița (2016)

Cea de-a doua proiecție a filmului este programată pe 5 iulie, ora 16:30, la Lazne III Cinema. Prezența echipei la evenimentul din Cehia este susținută de Institutul Cultural Român din Praga și de Centrul Național al Cinematografiei. Lungmetrajul Marița a fost inclus în competiția „East of the West”, secțiune dedicată regizorilor aflați la primul sau al doilea film. În cadrul programului competițional sunt incluse producții din Europa Centrală și de Est, Balcani, Grecia, Turcia, dar și din țări ale fostului bloc sovietic.

Debutul în lungmetraj al regizorului Cristi Iftime îl are în centrul poveștii pe Costi, căruia, sătul fiind de propriile probleme de cuplu, i se face brusc dor de poveștile tatălui său. Astfel se hotărăște să treacă pe la el și să-l facă cadou mamei și fraților lui, cu toate că niciunul dintre ei nu-și dorise asta. Cu o imagine semnată de Luchian Ciobanu, filmul îi are în distribuție pe actorii Alexandru Potocean, Adrian Titieni, Lucian Iftime, Victoria Cociaș, Andrei Huțuleac și Bogdan Dumitrache.

Marița, filme românești, știri filme
Imagine via aarc.ro / Marița (2016)

Scenariul a fost scris de Anca Buja și Cristi Iftime, montajul a fost realizat de Dragoș Apetri, designer de costume Alexandra Alma Ungureanu, machiajul Maria Andreescu, scenografia Mălina Ionescu iar sunetul a fost semnat de Dan-Ștefan Rucăreanu, Alexandru Dumitru și Florin Tăbăcaru. Producători sunt Ada Solomon și Radu Stancu. Marița este o producție Hi Film Productions, în coproducție cu deFILM, realizată cu sprijinul CNC, Programul Media – Europa Creativă al UE, Băneasa Developments SRL, Zenith Romania, BCR, Bilka Steel, savana, Henkel Romania, Dr. Oetker, Alexandrion Grup România, UNIQA Asigurări, Fashion Days.

Marița, filme românești, știri filme
Imagine via aarc.ro / Marița (2016)

Filmul a fost dezvoltat în cadrul Transilvania Pitch Stop, Match Me! Locarno International Film Festival, ScriptTeast (Varșovia). Festivalul Internațional de Film de la Karlovy Vary este cel mai important eveniment cinematografic din Cehia dar și din Europa Centrală și de Est. Este considerat un festival de categoria A, alături de evenimente precum Cannes, Berlin, Veneția, San Sebastian, Moscova, Montreal, Shanghai sau Tokyo. În fiecare an, în cadrul Festivalului de la Karlovy Vary sunt prezentate peste 200 de filme din toată lumea.

De-a lungul timpului, nume celebre ale cinematografiei mondiale au fost prezente pe covorul roșu din orașul din nord-vestul Cehiei, printre care amintim Roberd De Niro, Milos Forman, Jude Law, Leonardo DiCaprio, Helen Mirren. Anul acesta invitatul de onoare va fi Cassey Affleck.

Scrie un comentariu