Raftul cu filme

Zece lucruri de știut despre serialul românesc „Umbre”

Șerban Pavlu, HBO, Umbre, serialul Umbre
imagine via cinemagia.ro

Serialul Umbre este o dramă românească produsă de cei de la HBO Europe special pentru televiziune. Au trecut aproape trei ani de la lansarea primului episod, iar serialul românesc Umbre a ajuns să fie catalogat ca fiind unul dintre cele mai bune seriale realizate în țara noastră, fapt pentru care a și avut un mare succes. De curând, producătorii au anunțat că serialul Umbre va avea și un al doilea sezon, fapt pentru care am revenit cu un articol asupra subiectului.

Rolul principal din serialul românesc Umbre este jucat de Șerban Pavlu, actorul care a apărut în filmele românești Toată lumea dn familia noastră (2012), Câinele japonez (2013) și Ursul (2011). Serialul urmărește povestea lui Relu, un taximetrist tânăr din București, care își întreține familia din două locuri de muncă total opuse. Pe deoparte, Relu transportă persoane prin oraș și câștigă un ban cinstit, iar pe de altă parte, Relu lucrează ca recuperator pentru unul dintre capii mafiei locale.

serialul Umbre, Umbre, Șerban Pavlu
imagine via cinemagia.ro

Soția sa, Gina, nu cunoaște latura ascunsă a soțului său, ea știind că este căsătorită cu un simplu taximetrist bucureștean. Munca de recuperator pentru mafia locală face ca într-o zi Relu să comită o crimă fără intenție, întâmplare care îl motivează să iasă din lumea interlopă, însă scăparea nu este una atât de ușoară pentru personajul nostru principal.

Când au avut loc filmările pentru serialul Umbre

Conform celor de la Metropotam, primul sezon din serialul Umbre a fost filmat în perioada iunie – august 2014 în mai multe locații din București, dar și din apropierea orașului. Filmările au început în ziua de 9 iunie 2014, iar serialul a fost definitivat undeva în luna august 2014.

Pentru filmări a fost creată o firmă de taxi falsă

Deoarece Relu, personajul principal, este un taximetrist care lucrează în Capitală, producătorii au dorit ca scenele filmate în prezența unei mașini de taxi să fie cât mai reale, motiv pentru care au creat și pus la punct o firmă de taxi falsă, cu numele de Brio Taxi, „înregistrată” cu numele de firmă SC Brio Taxi SRL.

serialul Umbre, Umbre, Șerban Pavlu
imagine via cinemagia.ro

Sigla firmei Brio Taxi, așa cum se vede și în imagine, este o formă dreptunghiulară, cu colțurile rotunjite și de culoare albastră, pe care stă scris numele firmei. Logo-ul firmei apare pe mașinile folosite la filmări și pe legitimația de taximetrist a actorului. Au inventat chiar și un site, briotaxi.com și un număr de telefon, 021 2234, trecute pe legitimație. Din fericire, prețul călătoriei e de 1,39 lei/km.

Care au fost locurile de filmare

Chiar dacă serialul Umbre este concentrat pe orașul București, există destule locații pe care admiratorii serialului nu au putut să le recunoască. În cazul în care nici tu nu ai reușit să recunoști locurile prin care Relu și soția sa, Gina, au trecut, ți le spunem noi. Cele mai de impact scene din film au fost filmate pe strada Budișteanu, la baia Grivița, la Spitalul Colentina și în Parcul Floreasca.

Alte scene au fost trase pe podul Basarab, în curtea interioară a Facultății de Litere din București, dar și în localitatea Cățelu și în pădurea Dascălu.

serialul Umbre, Umbre, Șerban Pavlu
imagine via cinemagia.ro

De unde vine titlul pentru serialul Umbre

Într-un interviu realizat și publicat în ianuarie 2015, regizorul serialului românesc Umbre, Igor Cobileanski, vorbea despre rădăcinile titlului dat acestei serii de televiziune. În interviul realizat de Metropotam, Cobileanski declara:

„Am ales titlul Umbre pentru că s-a dorit să se pună în valoare partea nevăzută a societății, cea ascunsă de lumina zilei, cea cu care românul nu este obișnuit”, a spus Igor Cobileanski.

Care a fost cea mai dificilă scenă din serial

Cei care au văzut măcar câteva episoade din serialul Umbre știu că regizorul și scenaristul au introdus în povestea lui Relu mai multe scene de acțiune care au trebuit realizate prin cascadorii. Într-unul dintre episoade există o scenă sângeroasă care mi-a stârnit curiozitatea vis-a-vis de realizarea acesteia:

„Există o secvență foarte sângeroasă la un moment dat și pentru a ieși cum voiam a trebuit să avem un gât de silicon grefat pe gâtul actorului. Aveam patru gâturi pe care le rupeam, deci trebuia să iasă bine din patru duble. Plus că punerea unoi nou gât dura o oră, timp în care nu puteam face nimic, ceea ce contează enorm la o filmare. În final, cred că a ieșit foarte bine și cred că mulți telespectatori sar de la locul lor când văd scena”, a declarat scenaristul Bogdan Mirică.

Care au fost momentele dificile pentru Șerban Pavlu

Șerban Pavlu, actorul principal din serialul Umbre și cel care joacă rolul taximetristului bucureștean Relu Oncescu, spune că nu scenele violente sau secvențele cu nuditate au reprezentat o provocare pentru el, ci durata de filmare. Primul sezon din serialul Umbre a fost filmat pe durata a 12 săptămâni consecutive. Actorul Șerban Pavlu a luat parte la majoritatea filmărilor, lipsind doar două săptămâni de pe platoul de filmare.

Dincolo de acest fapt, înainte ca filmările să aibă loc Șerban Pavlu a făcut trei luni de sală și a luat lecții de box pentru a putea să intre cât mai bine în pielea personajului pe care îl joacă. Rezultatele se văd foarte clar încă de când acesta a fost implicat în scena violentă de la service-ul auto.

Cine s-a ocupat de muzica din serial

Coloana sonoră a serialului Umbre a fost asigurată, în mare parte, de Adam Balazs, compozitorul din Statele Unite ale Americii de origine maghiară care a creat compoziții pentru cunoscutul serial Friends, dar și pentru filmul Bedazzeled.

De o altă parte a coloanei sonore s-a ocupat și fiul celebrului Mircea Dinescu, Andrei Dinescu, a cărui piesă a ajuns să fie foarte apreciată pe internet.

Piesa „Oh, viața mea” apare la finalul episodului al cincilea din serialul Umbre, iar în mediul online aceasta a fost ascultată de peste 260.000 de ori. Andrei Dinescu face rock progresiv psihedelic în combinație cu muzică lăutărească și arăbească.

Percepția lui Șerban Pavlu asupra lui Radu Oncescu

Actorul Șerban Pavlu vorbește într-un interviu realizat în luna ianuarie 2015 despre taximetristul Relu Oncescu, personajul pe care îl joacă în serialul Umbre. Printre altele, Șerban Pavlu spune despre Relu:

„Relu Oncescu este un om extrem de dur, dar în același timp este o persoană care se controlează în permanență, care se stăpânește foarte bine. Viața lui depinde de asta. Empatizez cu el, dacă se poate spune așa, din momentul în care comite crima, din momentul în care echilibrul ăsta pe care l-a creat, mai ales în interiorul lui, se distruge. Din acel moment devine un om care traversează o criză, și asta au în comun toate personajele interesante”, afirmă actorul.

Șerban Pavlu, HBO, Umbre, serialul Umbre
imagine via cinemagia.ro

Serialul Umbre, inspirat după Small Time Gangster

Serialul românesc Umbre este inspirat după serialul australian Small Time Gangster, lansat în anul 2011 sub forma unui singur sezon. Făcând o comparație după detaliile de pe IMDb.com, serialul australian a fost votat pe platforma cinematografică de 125 de persoane și se mândrește cu o notă medie de 7,1, în timp ce serialul Umbre a fost notat de peste 3.200 de oameni cu o notă medie de 9,0.

Fapt care demonstrează că se poate întâmpla ca uneori „elevul” să își depășească „profesorul”.

Cum percepe Andreea Vasile rolul din serialul Umbre

Într-un interviu publicat în luna ianuarie 2015, actrița Andreea Vasile, cea care joacă rolul lui Nico, mâna dreaptă a mafiotului principal din serialul Umbre, povestește despre cum s-a pregătit pentru a se mula cât mai bine pe scenariul scris de Bogdan Mirică.

„Deși sunt o mare devoratoare de seriale și filme, am preferat să nu mă inspir și să nu imit pentru că fiecare personaj are traiectoria lui, conceptul și specificitatea lui. Am încercat să construiesc alături de regizor și scenarist un personaj care să nu fie unidimensional și care să fie bine înrădăcinat în peisajul unei lumi de periferie obscure, care ascunde multe secrete”, a povestit actrița.

Scrie un comentariu