Raftul cu filme

Let’s Cee Film Festival de la Viena: 150 de producții intrate în competiție

let's cee film festival, cee film festival, viena austria, viena, urania cinema
Imagine via Let's Cee Film Festival / Viena

Cea de-a șasea ediție a Let’s Cee Film Festival, al doilea cel mai mare festival de film de la Viena și unul dintre cele mai importante evenimente de film din Europa, va avea loc între 13 și 22 aprilie 2018, ocazie cu care, începând de astăzi, s-a dat startul înscrierilor pentru participarea în cadrul competiției de scurtmetraje Let’s Cee Short Film Competition 2018.

Termenul limită este 31 ianuarie 2018, iar cei înscriși au ocazia să câștige două premii principale și zece invitații la cea de-a doua ediție Let’s Cee Talent Academy. În total, în cadrul Let’s Cee Film Festival, vor fi proiectate 150 de documentare și scurtmetraje din Europa Centrală și de Est, dar și din Caucaz și Turcia, fiind înscrise producții din nu mai puțin de 26 de țări. Ediția din anul 2018 are programate în jur de 200 de proiecții de-a lungul celor zece zile de festival.

Let’s Cee Film Festival se mândrește cu o evoluție spectaculoasă de-a lungul anilor: dacă în 2012 erau proiectate doar 32 de filme, în anul 2017 au participat peste 140 de pelicule. Și recordul vizitatorilor este bătut an de an! În 2012, festivalul avea 5.200 de vizitatori, în timp ce în 2017 numărul a crescut la 16.100 de persoane.

Care este tema ediției din anul 2017:

Tema ediției din anul 2018 este denumită „Împreună sau despărțiți”, reprezentând un subiect cum nu se poate mai potrivit având în vedere situația politică, economică și socială actuală la nivel global. Regizorii care doresc să se înscrie își pot însuși tema în orice formă posibilă, fiind la alegerea lor prezentarea.

Juriul festivalului este format din profesorul de film de origine croată Rada Sesic din Olanda, excepționalul critic de film polonez Michal Oleszczyk, precum și regizorii Arash și Arman T. Riahi.

Concursul filmelor de scurtmetraj din 2018:

Înscrierile în competiție au o dată limită, iar aceasta este ziua de 31 ianuarie 2018, regizorii de film având șansa să aplice în cadrul Let’s Short Film Competition 2018. Nu numai că sunt puse în joc două premii principale, dar zece finaliști vor primi invitația de a participa la a doua ediție a Let’s Cee Talent Academy la Viena.

let's cee film festival, cee film festival, viena austria, viena, urania cinema

Regizorii de până în 35 de ani din Europa Centrală și de Est, regiunea Caucaz, Turcia și Austria vor avea posibilitatea de a-și înscrie scurtmetrajele în cadrul evenimentului. Cu toate acestea, regizori de toate vârstele din întreaga lume sunt bineveniți să-și trimită contribuțiile care se înscriu în tematica ediției din acest an.

Pentru că festivalul se concentrează pe zona Europei Centrale și de Est, acestea nu vor putea fi incluse în concursul principal de scurtmetraje, dar vor avea șansa să câștige premiul publicului la categoria scurtmetraje și de a fi difuzate în secțiunea Short Films – Out of Competition. Festivalul încurajează producători internaționali de filme VR, producții 3D și piese de avangardă să aplice, și aceste genuri fiind îmbrățișate de organizatorii Let’s Cee Film Festival.

Tema competiției: „Împreună sau despărțiți”:

Tema va putea lua orice formă în materialul înscris în cadrul competiției. Vor fi luate în considerare aspecte interpersonale, precum drame familiale sau care țin de relații, necazuri, încercări, momente de succes sau de maximă fericire, depășirea obstacolelor, precum și aspecte sociale, politice, juridice sau culturale. Cu alte cuvinte, orice este posibil atât timp cât respectă tema și este bine realizat.

Un juriu consultativ, condus de renumiții producători austro-iranieni, Arash T. Riahi și Arman T. Riahi, va alege cele mai bune înscrieri din cadrul Let’s Cee Short Film Competition. Filmele de scurtmetraj difuzate în afara competiției vor fi selectate de producătorul bosniaco-olandez Denis Mujovic și de directoarea festivalului, Magdalena Zelasko.

După prezentarea producțiilor participante la festival, un juriu internațional va decide câștigătorul concursului de scurtmetraje, care va primi premiul cel mare, în valoare de 1.500 de euro, și o statuetă Urania oferită în cadrul ceremoniei de decernare a premiilor organizată la Cinema Urania din Viena. Celelalte scurtmetraje prezentate în cadrul festivalului vor avea, fără excepție, șansa de a câștiga premiul publicului, în valoare de 1.500 de euro.

Toți regizorii înscriși la concursul de film scurt vor profita de pe urma participării lor în competiție. Festivalul va susține financiar participarea unuia dintre realizatorii implicați în producerea fiecărui scurtmetraj drept oaspete oficial la Viena, acolo unde va avea ocazia să își prezinte munca. Aceste persoane vor avea posibilitatea să se alăture celei de-a doua ediții a Let’s Cee Talent Academy.

Participanți din România la ediția anterioară:

La prima ediție, care a avut loc în anul 2017, au participat 26 de tineri regizori din 12 țări, printre care Berin Ceskic din Bosnia și Herzegovina, Ruxandra Ghițescu și Alecs Năstoiu din România, Filip Kovacevic și Jovana Kovanovic din Serbia, Darijan Pejovski din Macedonia și Hristo Simeonov din Bulgaria.

În anul 2017, România s-a aflat în lumina reflectoarelor în cadrul Let’s Cee Film Festival prin intermediul filmelor și invitaților, bucurându-se cu toții de sprijinul Institutului Cultural Român din Viena. Mai multe creații cinematografice din România au fost apreciate în cadrul ediției din anul 2017, după cum urmează.

„Doar o rãsuflare”, câștigător al competiției de documentare (invitat cineastul Mihai Marius Apopei), „Câini”, mențiune specială în cadrul Promising Debuts Competition (invitat actorul Gheorge Visu), „Două lozuri”, filmul care a închis ediția din anul 2017 (invitat actorul Alexandru Papadopol), „Ilegitim”, participant în cadrul Feature Film Competition (invitat producătorul Anamaria Antoci) și „Billion Star Hotel”, participant în cadrul Promising Debuts Competition.

A șasea ediție a Let’s Cee Film Festival va avea loc în primăvara anului 2018, între 13 și 22 aprilie, la Viena, în Austria. Mai multe producții selectate vor fi proiectate, de asemenea, în orașele Graz și Villach. Evenimentul de film reprezintă, în momentul de față, al doilea cel mai mare festival de film din Viena și al patrulea cel mai mare din Austria. De-a lungul celor cinci ediții nu mai puțin de 461 de invitați internaționali au luat parte la evenimente.

Exact 446 de filme au fost difuzate în cadrul a 612 proiecții, fiind prezentate unei audiențe care a numărat circa 60.000 de persoane. Principalul obiectiv al festivalului este acela de a promova filmele din Europa Centrală și de Est în Austria și în străinătate deopotrivă.

O atenție deosebită se acordă inițierii unei cooperări internaționale în domeniul cinematografic și sprijinirii tinerelor talente din Austria și Europa Centrală și de Est. Într-un sens mai larg, Let’s Cee Film Festival întruchipează un set strâns de valori și contribuie pozitiv la susținerea unui dialog intercultural, atât la nivel național, cât și internațional. Mai multe detalii se regăsesc pe site-ul oficial.

Citește mai multe articole despre evenimente de film pe platforma Raftul cu Filme. Urmărește, în același timp, pagina noastră de Facebook, canalul de YouTube și contul de Instagram.

Scrie un comentariu