Raftul cu filme

Andi Vasluianu: „Jurnalismul înseamnă adrenalină. Fără un pic de nebunie nu funcționezi”

Breaking News, filme românești, interviuri, Andi Vasluianu

Filmul românesc Breaking News (2017), în regia Iuliei Rugină, ajunge pe marile ecrane din România începând cu ziua de 29 septembrie 2017. Avanpremiera filmului în capitală va avea loc joi, 21 septembrie 2017, la Cinema Elvira Popescu. Protagoniștii sunt Andi Vasluianu și Voica Oltean, o actriță care la doar 15 ani a impresionat juriul unuia dintre cele mai mari festivaluri, cel de la Karlovy Vary.

Scenariul filmului a împlinit deja 10 ani, el ar fi trebuit să fie debutul regizoarei Iulia Rugină. Unul dintre puținele lucruri care s-au păstrat din varianta inițială a poveștii e faptul că personajul principal este jurnalist.

După moartea tragică a cameramanului său, în timpul unei filmări, Alex Mazilu este trimis să facă un reportaj in memoriam despre viața acestuia. Cu trei zile înainte de Crăciun, într-un orășel de pe litoralul Mării Negre, reporterul încearcă să reconstituie viața colegului său prin ochii celor care i-au supraviețuit. Ce alegi să redai din viața unui om? Cum își vede fiica lăsată în urmă tatăl dispărut? Cât de departe merită să mergi pentru a-ți face meseria?

Actorul Andi Vasluianu, protagonistul poveștii, își amintește că a fost inițial chemat la casting pentru un rol „de cameraman care trăiește. Apoi au trecut anii și n-am mai știut nimic”. În cele din urmă, l-a sunat Iulia Rugină și i-a spus că povestea din Breaking News (2017), în noul format, este acum scrisă pentru el.

„De la un punct încolo am scris cu Andi Vasluianu în cap, ne-am dat seama că el este Alex Mazilu”, povestesc cele trei co-scenariste, Iulia Rugină, Oana Răsuceanu și Ana Agopian.

Faptul că cele trei scenariste se cunosc și colaboraseră foarte bine înainte a ajutat mult procesul de lucru: „Pentru mine, ca actor, e foarte important să am relaxarea că pot să vorbesc cinstit cu regizorul, să îi spun cinstit ce cred și ce simt. Iar Iulia e deschisă la prezent, la ce se întâmplă acum, aici. Face parte din familia căutătorilor”, spune Andi Vasluianu.

Voica Oltean, tânăra parteneră de joc a actorului Andi Vasluianu, îl numește mentorul ei. El recunoaște că a ajutat-o în timpul filmării, dar spune că asta face parte dintr-un proces natural al meseriei de actor:

„Explicând cuiva, îmi explic mie, de fapt. E o căutare tot a mea, iar Voica este al dracului de inteligentă. Dacă nu era așa, nu ar fi putut să joace în filmul ăsta. A avut mare noroc că a întâlnit niște oameni extrem de deschiși și de generoși, e foarte important să ai prima experiență așa”, adaugă el.

Breaking News, filme românești, Andi Vasluianu
Imagine din filmul Breaking News (2017)

Pentru personajul Alex Mazilu actorul Andi Vasluianu s-a întâlnit cu jurnalistul Adelin Petrișor. A vrut să înțeleagă mai bine cum funcționează un jurnalist de televiziune, au vorbit despre delimitarea dintre viața profesională și cea personală.

„Și mai voiam să înțeleg modalitatea de a prezenta, cum vorbește la microfon, dacă are un text gata pregătit sau doar câteva fraze de ghidare, iar apoi improvizează. M-am bucurat foarte mult că l-am văzut, eram atent și curios să văd cum e și mi-am dat seama că e o nebunie, e ca noi cu scena, ai nevoie de adrenalina asta, nu te lasă în pace, altfel nu funcționezi”.

Adrenalina din spatele meseriei de jurnalist de teren, povestea filmului și omul din centrul ei au generat o serie de întrebări la care echipa din spatele casei de distribuție Transilvania Film a căutat răspunsuri, generând o serie de interviuri cu operatori de imagine și jurnaliști de TV, profesioniști care fac de zeci de ani aceeași meserie, un job care îi duce departe de casă și de familie și le testează limitele.

Primul interviu poate fi urmărit aici.

Alături de Andi Vasluianu și Voica Oltean în acest lungmetraj românesc mai joacă Ioana Flora, Oxana Moravec, Floriela Grapini, Maria Rotaru și Constantin Cojocaru. Filmul este o coproducție Hai-Hui Entertainment, în co-producție cu Libra Film Productions. Producătorii sunt Tudor Giurgiu, Oana Giurgiu și Bogdan Crăciun.

Filmul românesc Breaking News (2017) este distribuit în România de Transilvania Film, iar în cinematografele din țară intră începând cu data de 29 septembrie.

* pagina de Facebook a filmului
* citește mai multe articole despre filmele românești pe Raftul cu Filme

Scrie un comentariu