Două producții românești recente, realizate de regizorii Radu Jude și Cristi Iftime, fac parte din selecția oficială a celei de-a 33-a ediții a evenimentului Haifa Film Festival, organizat între 5 și 14 octombrie 2017 în Israel. Eseul documentar Țara moartă, în regia lui Radu Jude, va concura pentru marele premiu al competiției „East of the West”, în timp ce Marița, în regia lui Cristi Iftime, va fi proiectat în cadrul competiției „Between Jewish and Israeli Identity”.
Lungmetrajul românesc „Marița”, cu Adrian Titieni și Alexandru Potocean în rolurile principale, a fost selectat în competiția „East of the West” a festivalului, alături de producții realizate în Polonia, Ucraina, Ungaria, Cehia și Slovacia. În aceeași perioadă, „Marița” va participa și la Filmfest Hamburg în cursa pentru premiul NDR Young Talent.
Pelicula, care a fost recompensată anul acesta cu premiul juriului FEDEORA pentru cel mai bun film din competiţia „East of the West” a Festivalului Internaţional de la Karlovy Vary și cu trofeul Anonimul, este un road-movie despre familie și va avea premiera în cinematografele românești pe 1 decembrie. Cu o imagine semnată de Luchian Ciobanu, filmul îi mai are în distribuție pe Lucian Iftime, Victoria Cociaş, Andrei Huţuleac, Bogdan Dumitrache și Ana Ciontea.
Scenariul a fost scris de Anca Buja şi Cristi Iftime, montajul a fost realizat de Dragoş Apetri, iar sunetul a fost semnat de Dan Ştefan Rucăreanu, Alexandru Dumitru şi Florin Tăbăcaru. Producători sunt Ada Solomon şi Radu Stancu.
„Țara moartă”, cel mai recent proiect lansat de regizorul Radu Jude, a fost ales să participe în selecția „Between Jewish and Israeli Identity” a Haifa Film Festival alături de filme din Statele Unite ale Americii, Australia, Olanda și Germania. Documentarul a fost lansat în cinematografele româneşti pe 25 august, după ce a avut premiera internațională în secţiunea „Signs of Life” a Festivalului de la Locarno.
CITEȘTE ȘI: Cronică de documentar: „Țara moartă” (2017), de Radu Jude
Filmul este un eseu documentar compus din mai mult de 500 de fotografii, alese dintre cele peste 8.500 ale colecţiei Costică Acsinte, texte de Emil Dorian şi fragmente din coloana sonoră a filmelor de propagandă din anii 1930-1940. Montajul documentarului este semnat de Cătălin Cristuţiu, sound design-ul de Dana Bunescu, iar consilierea tehnică a fost asigurată de Marius Panduru.
Filmul este realizat cu sprijinul lui Cezar Mario Popescu, cel care a descoperit fotografiile lui Costică Acsinte. Producător este Ada Solomon. Pelicula va participa și în cadrul competiţiei de documentare a celei de-a 61-a ediţii a BFI London Film Festival, care se va desfășura în perioada 4-15 octombrie 2017.
* mai multe detalii despre Haifa Film Festival pe site-ul oficial
Scrie un comentariu