Raftul cu filme

Frank Spotnitz, scenaristul și producătorul serialului „Dosarele X”, vine în România

Frank Spotnitz, TIFF 2024, evenimente de film, Cluj-Napoca
Imagine via TIFF / Frank Spotnitz

Începe a doua rezidență creativă a primei ediții a programului Full Moon Creative Lab, o inițiativă a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF). În perioada 7-13 martie 2024, 12 scenariști din Europa se reunesc la Castelul Bethlen-Haller din Transilvania, unde au ocazia să își dezvolte abilitățile de scriere, alături de experți internaționali din industria filmului.

Programul Full Moon Creative Lab (FMCL) este destinat autorilor de scenarii pentru seriale de gen: thriller, horror și fantasy. Inițiativa TIFF este susținută de Programul Europa Creativă. Scriitorul și producătorul american Frank Spotnitz va veni pentru prima dată în România, ca invitat special al FMCL, și va susține un masterclass. Cu o carieră de peste 25 de ani în producțiile de televiziune, este scriitorul și producătorul executiv al unuia dintre cele mai de succes seriale de televiziune, „Dosarele X”, cât și al celor două filme lansate ulterior.

Serialul a obținut trei Globuri de Aur pentru cel mai bun serial dramatic, un Premiu Peabody și a fost nominalizat la Premiile Emmy pentru scenariu și pentru cel mai bun serial dramatic. Frank Spotnitz este directorul executiv și fondatorul Big Light Productions, o companie de producție specializată în seriale de televiziune, precum „The Man in the High Castle”, „Medici: Masters of Florence” și două sezoane din „Medici: The Magnificent”, „Detectivul indian”, „Răscumpărare”, sezonul trei din „Crossing Lines” și sezonul doi din „Transporter: The Series”.

Bazându-se pe experiența sa în televiziune atât în Statele Unite ale Americii, cât și în Europa, Frank Spotnitz va vorbi în cadrul masterclassului despre valorile care ajută la crearea și susținerea povestitorilor de succes. Proiectele selectate la prima ediție a Full Moon Creative Lab aparțin scenariștilor Adina Istrate (scenariul thrillerului „Aurora”), Giulio Rizzo (proiectul horror-fantasy „Immortal Care Unit”) și Barbara Skubic (scenariul thrillerului „Negative Split”).

Celor trei scenariști li se alătură alți nouă autori de scenarii din România, Italia, Irlanda, Ungaria, Slovenia, Polonia și Bulgaria. Aceștia sunt Barry Murphy, Rosella di Campli, Richard Karpala, Sînziana Cojocărescu, Nadya Todorova, Greg Simmons, Cristina Iliescu, Attila Veres și Rafael Alberto Garciola. Împărțiți în 3 Writers’ Rooms, participanții vor fi îndrumați de trei facilitatori, profesioniști din industria filmului, precum Eilon Ratzkovsky, producător cu o experiență de peste 25 de ani în producția de filme și seriale TV, Arnaud Louvet, scenarist și producător francez, și regizoarea Geo Doba, absolventă a prestigiosului Program Serial Eyes de la DFFB la Berlin, unde a primit Big Light Writers’ Apprenticeship Award.

Reamintim faptul că prima ediție a Full Moon Creative Lab se va încheia cu o sesiune de pitching în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania (iunie 2024), în fața unor profesioniști influenți din industrie, favorizând oportunitățile ca proiectele să găsească sprijin pe piață. Cea de-a doua rezidență a FMCL are loc la Castelului Bethlen-Haller din Cetatea de Baltă, construit în perioada 1560–1624. Castelul a devenit un simbol de preț al Jidvei. Printr-un proces amplu de restaurare, început în anul 2003 și care a durat aproape 20 de ani, castelul a fost readus la lumină și reașezat în patrimoniul cultural al comunității și al României.

Full Moon Creative Lab reprezintă un laborator creativ care se va desfășura anual în Transilvania, oferind scenariștilor oportunitatea de a-și dezvolta abilitățile, înconjurați de experți internaționali din industrie. Proiectul își propune să îmbunătățească procesul de creație al scenariștilor, conectând cineaști talentați din toate statele membre ale Uniunii Europene. Laboratorul marchează următorul pas în dezvoltarea Full Moon Script Contest, un program lansat de TIFF în 2020.

Octavian Petrescu

Sunt pasionat de filme și documentare, dar mai ales de peliculele biografice care aduc un plus de valoare cinematografiei. Prefer oricând un film european în defavoarea unuia american, iar când nu scriu despre filme și seriale îmi petrec timpul în compania lui Charlie, un labrador de un an și șapte luni.

Scrie un comentariu