Raftul cu filme

Cronică de film: „Fixeur” (2016), de Adrian Sitaru

Fixeur (2016), turneu de promovare în SUA, Fixeur, filme românești, Adrian Sitaru
Imagine via Metropotam / Fixeur

Fixeur (2016) este filmul care îți arată cum se face de fapt jurnalismul în România și până unde poate merge un jurnalist pentru a își atinge scopul de a duce la capăt un subiect de material pe care îl consideră foarte bun. Pelicula pleacă de la ideea de prezentare a vieții lui Radu, un stagiar la biroul din Capitală al AFP și care dorește să devină jurnalist după ce ulterior lucrase într-un alt domeniu.

Înainte de a-l vedea, te aștepți ca Fixeur (2016) să fie același film românesc ca cele precedente, cu cadre lungi și replici lipsite de esență, dar cu o reclamă făcută cu ceva mai mult cap. Dacă ai văzut trailerul, te aștepți să fie un clasic al filmelor despre jurnalism, în care un reporter aleargă după un subiect. Filmul regizat de Adrian Sitaru este însă cu totul altceva. Fixeur (2016) te face să îți pui întrebări despre tine, te testează și te provoacă să te pui în locul personajului principal.

Scenariul

Scenariul scris de Adrian Silișteanu și Claudia Silișteanu, și supervizat de Răzvan Rădulescu, a fost inspirat din fapte reale petrecute în anul 2002, pe când scenaristul lucra ca fixer la France Presse. În cadrul avanpremierei de la cinema Elvira Popescu din București, de pe 27 ianuarie, Adrian Silișteanu povestea:

Când lucram ca și fixer pentru AFP am fost într-o situație asemănătoare. Întâlnirea cu acea fată m-a lăsat cu un gust amar pentru că mi-am dat seama că mă așteptam cumva să nu găsesc acolo o copilă. Și în momentul în care ne-a povestit toate lucrurile abominabile prin care trecuse, am avut așa un fel de dilemă morală: ce fac eu acolo?

Scenariul are punctele sale forte și chiar reușește să te țină cu ochii ațintiți spre ecran în anumite momente. Există destul de multe scene în care schimburile de replici și insistențele personajelor te fac să te întrebi dacă și tu ai fi făcut la fel sau te-ai fi oprit și ai fi renunțat la subiect. Din păcate, veriga slabă a scenariului o reprezintă chiar finalul, care ar fi trebuit să fie chiar punctul forte.

Singurul deznodământ al celor 100 de minute de film este replica „Ok, cred că avem tot ce ne trebuie” și un cadru cu cele trei persoane plecând de la locul interviului. Nu așa închei atâta tensiune legată de realizarea unui reportaj.

Desfășurarea filmului (sinopsis)

Radu este stagiar la biroul din București al Agenției France Presse. Acesta aspiră la un post de reporter în cadrul agenției internaționale. Oportunitatea realizării unui subiect despre o minoră repatriată din Franța, care era obligată să se prostitueze în Paris, îi oferă lui Radu ocazia să își dovedească competențele de jurnalist. Însă pe măsură ce se apropie de scopul său, personajul realizează că înverșunarea cu care înțelege să facă această meserie este îndoielnică.

Astfel ajunge în punctul în care este dispus să renunțe la acest subiect, după ce a înțeles cât de mult a fost marcată fata minoră de experiențele trăite timp de o lună în Franța, perioadă în care era obligată să se prostitueze.

Actorii

Pentru o persoană care urmărește deseori filme de producție românească, lista de actori ai acestui film ar trebui să încânte. Încă de la început îl avem pe Tudor Istodor, care joacă de altfel rolul principal într-o manieră demnă de lăudat. În aventura sa de a realiza un reportaj de clasă i se alătură cei doi reporteri de origine franceză jucați de Nicolas Wanczycki (cameramanul) și Mehdi Nebbou (reporterul). Al doilea personaj principal al filmului, așa cum îmi place să-l numesc, și anume Anca (fata repatriată din Franța) a fost jucat de Diana Spătărescu.

Fixeur (2016)
fotografie via metropotam.ro

Prietena lui Radu, personajul principal (Tudor Istodor) a fost jucat de Andreea Vasile. Un rol pe care am curajul să îl numesc frumos este jucat de Adrian Titieni, care întruchipează un mai mare de la județ, o persoană la care se ajunge ceva mai greu și care poate deschide uși și face lucrurile să se miște. Titieni reușește să dea o nuanță de culoare filmului, aducând tensiune în scenariu și o seriozitate mai accentuată în ceea ce privește subiectul abordat de regizor.

În filmul Fixeur (2016), Feli bifează prima apariție pe marile ecrane. Ea joacă rolul unei soliste dint-un restaurant din orașul Bistrița. Pe parcursul secvenței în care aceasta apare, Feli interpretează două piese de renume, „Lume, lume” (Maria Tănase) și „Je ne regrette rien” (Edith Piaf). Într-o declarație acordată Europa FM, Feli spunea: „Rolul a fost fix pe inima mea și în legătură directă cu ceea ce simt că sunt eu, și anume muzica”.

Regizorul

Adrian Sitaru nu este la primul lungmetraj lansat în cariera sa. Fixeur (2016) reprezintă cel de-al cincilea film pe care Sitaru îl regizează. Portofoliul acestuia prezintă alte patru pelicule, și anume: Pescuit sportiv (2008), Din dragoste cu cele mai bune intenții (2011), Domestic (2012) și Ilegitim (2016).

Regizorul semnează și câteva scurtmetraje românești cu nume sonore, precum: Valuri (2007), Lord (2009), Colivia (2010), Chefu’ (2012), Artă (2014) și Excursie (2014). Adrian Sitaru a jucat în scurtmetrajul Tatăl nostru (2013), de Sergiu Lupse.

Producție și tehnic

Fixeur (2016) este o producție a 4 Proof Film România, realizat în co-producție cu Petit Film Franța. În ducerea la bun final al acestei pelicule s-au implicat Domestic Film România, DaKINO Production România și Movie Production Entertainment.

Imaginea filmului a fost semnată de Adrian Silișteanu, iar montajul de Mircea Olteanu. De sunet s-au ocupat Ioan Filip și Dan Ștefan Rucăreanu. Scenografia a fost realizată de Gina Călin, iar costumele de Adinei Bucur. Producătorii sunt Adrian Silișteanu și Anamaria Antoci; coproducător este Jean des Forets.

Notă de final despre filmul Fixeur (2016)

Fixeur (2016) este un film de văzut la cinema. Povestea îți pătrunde în oase, iar de multe ori te pun pe gânduri sau te face să te amuzi de anumite situații. Îți oferă atât de multe trăiri și dă formă sentimentelor pentru a te lăsa brusc în neștire pe final. Minutele de final sunt ca o barieră care îți oprește brusc călătoria lină cu mașina. Merită văzut pentru actorul principal, Tudor Istodor, și Adrian Titieni, un actor atât de prezent în producțiile din ultimii ani.

Raftul cu Filme a vizionat filmul la Cinema City din AFI Palace Cotroceni, în ziua lansării, 27 ianuarie 2017, la orele 19:40. Fixeur (2016) a fost vizionat de șase persoane în cadrul acestei proiecții.

Ți-a plăcut acest articol?

Atunci hai să discutăm în comentarii pe acest subiect.

Spune-ne despre ce ai vrea să fie următorul articol al raftului cu filme. Trimite-ne sugestiile tale pe admin@raftulcufilme.ro, iar noi vom scrie pe acele subiecte. Dincolo de asta, ne-ar plăcea mult o apreciere pe Facebook. Mulțumim!

Scrie un comentariu