Raftul cu filme

SPECIAL. Filme străine în care au apărut mașini românești: „Argo” (2012)

Renault 12, Turcia, Iran, Argo, mașini românești, Dacia 1310, Renault Toros, filme străine
Colaj realizat de Raftul cu Filme

După seria de articole „Top 10 cele mai bune filme și seriale văzute pe Netflix” în fiecare lună, care a ajuns deja la două episoade, blogul Raftul cu filme ți-a pregătit o nouă serie specială de materiale, însă de această dată despre mașinile românești care au apărut în filmele și serialele străine, poate și în documentare.

Pe scurt, de fiecare dată când o să urmăresc un film sau serial și o să observ că în acesta apare o mașină fabricată în România, precum Dacia, ARO, Oltcit, ROCAR și altele, o să revin pe site cu un material cât mai detaliat, alături de prinscreenuri și alte informații utile. O să mă folosesc și de câteva platforme online din domeniu, precum IMCDB și Automobile Românești pentru detalii suplimentare.

Pelicula despre care vorbim astăzi se numește Argo, un film american lansat în anul 2012 și regizat de Ben Affleck. Scenariul a fost adaptat de Chris Terrio după „The Master of Disguise”, dar și după un articol publicat de către cei de la Wired Magazine. Cu o durată de 2 ore și o distribuție din care fac parte Ben Affleck, Bryan Cranston și John Goodman, pelicula a câștigat trei premii Oscar.

Renault 12 (cunoscut ca Renault Toros) în Argo

Începem, așadar, cu un Renault 12, adică o Dacia 1310 vândută în est sub sigla Renault. Tony Mendez, personajul interpretat de actorul Ben Affleck, ajunge în Turcia, unde caută să cumpere un autoturism. Așa ajunge ca, în Istanbul, să se uite, printre alte autovehicule, și la un Renault 12.

Renault 12, Turcia, Iran, Argo, mașini românești, Dacia 1310, Renault Toros, filme străine

În acest cadru se vede un Renault 12 fabricat în anul 1974, din clasa Sedan, de proveniență franceză și construit într-o fabrică din Turcia.

Pentru cine nu știe, Renault 12 a fost fabricat începând cu anul 1969 și până în anul 2000. În cei 31 de ani de producție, Renault 12 a ieșit de pe porțile fabricilor în două versiuni, L și TL. Diferența dintre cele două este că cea din urmă era prevăzută cu cotiere pe uși, scaune față separate și înclinabile cu o cotieră centrală, o oglindă pentru pasagerul din față și iluminarea portbagajului.

Alte trei Renault 12 care se văd doar trecător

Continuăm cu un alt Renault 12, filmat de această dată în bazarul din Teheran, orașul care reprezintă și capitala Iranului. Se poate vedea doar un moment. Și acesta este un Renault de proveniență franceză și construit într-o fabrică din Turcia, însă de această dată în anul 1985.

Renault 12, Turcia, Iran, Argo, mașini românești, Dacia 1310, Renault Toros, filme străine

Trecem mai departe și ajungem la o scenă în care vedem un alt Renault 12, la fel de puțin ca și cel precedent. Într-o scenă în care apare un autovehicul în flăcări, undeva în spatele lui se poate observa respectiva mașină despre care vorbim.

Renault 12, Turcia, Iran, Argo, mașini românești, Dacia 1310, Renault Toros, filme străine

În ultima scenă din Argo despre care vorbim în acest articol, apare, tot în Teheran, pe o străduță aglomerată, un alt Renault 12. Se vede la fel de trecător ca și celelalte două, în partea stângă, însă am reușit să o prind într-un printscreen.

Renault 12, Turcia, Iran, Argo, mașini românești, Dacia 1310, Renault Toros, filme străine

Acestea sunt mașinile românești pe care am reușit să le surprind în pelicula americană Argo. Încă nu știu despre ce lungmetraj vom vorbi în episodul al doilea al seriei, însă sper să fie la fel de ofertant ca și acesta. În același timp, dacă știi filme în care apar mașini românești, nu ezita să ne spui într-un comentariu.

Citește mai multe articole speciale pe Raftul cu Filme. Urmărește, în același timp, pagina noastră de Facebook, canalul de YouTube și contul de Instagram.

Un comentariu