Raftul cu filme

Opt filme românești la Digi 24: „Duhul aurului”, „Columna” și „Singurătatea florilor”

Duhul aurului, filme românești, De trei ori București
Imagine via Cinemaraton / De trei ori București

Nu mai puțin de opt capodopere ale cinematografiei românești vor fi difuzate, în premieră, pe postul de televiziune Digi 24, până la finalul lunii august 2020. Unele dintre cele mai titrate producții românești continuă să se vadă pe acest canal TV în fiecare seară de sâmbătă, de la ora 23:00. Printre titlurile oferite spre vizionare se numără „De trei ori București”, „Columna”, „Duhul aurului” sau „Ediție specială”.

Până la finalul lunii august 2020, telespectatorii postului de televiziune Digi 24 se vor putea bucura de opt premiere ale filmelor românești de cinematecă, care se vor vedea la o calitate deosebită. Iată programul complet anunțat de către Digi 24:

De trei ori București (1967) – sâmbătă, 4 iulie 2020, de la ora 23:00

Producția arată trei povești distincte care au loc în București, regizate de 3 regizori distincți, cu ocazia aniversării a 500 de ani de atestare a orașului. Prima parte îl arată pe un bărbat singur, de Revelion, care ar vrea să se întoarcă la fosta soție.

Columna (1968) – sâmbătă, 11 iulie 2020, de la ora 23:00

Acțiunea are loc după un scenariu scris de Titus Popovici și este plasată în anii 106-111 după Hristos, în timpul celui de-Al Doilea Război dintre daci și romani, atunci când Dacia a fost transformată în una dintre provinciile romane.

Canarul și viscolul (1969) – sâmbătă, 18 iulie 2020, de la ora 23:00

Filmul este o adaptare a nuvelei „Lupta cu somnul”, scrisă de Ioan Grigorescu, și profită de permisivitatea politică a momentului pentru a-i arăta pe primii socialiști, în perioada „luptei ilegale”, când Partidul Comunist fusese interzis prin lege.

Singurătatea florilor (1976) – sâmbătă, 25 iulie 2020, de la ora 23:00

Filmul este realizat după un scenariu scris de Octav Pancu Iași și prezintă un medic egoist care a primit un buchet de flori și vrea să îl dăruiască mai departe. Prietenii și familia l-au scos din viețile lor, iar încercarea sa de a dărui florile se dovedește a fi o misiune prea grea pentru că nimeni nu dorește să îl primească înapoi.

Duhul aurului (1974) – sâmbătă, 1 august 2020, de la ora 23:00

Filmul are la bază povestirile „Vâlva băilor” și „Lada”, scrise de Ioan Agârbiceanu. Duhul aurului pune stăpânire pe un orășel de mineri din Apuseni, unde un hoț de aur este dispus să facă orice pentru a cuceri o cârciumăreasă focoasă și bogată, acțiunea fiind prezentată în două părți, denumite „Mârza” și „Lada”.

D-ale carnavalului (1958) – sâmbătă, 8 august 2020, de la ora 23:00

Acțiunea îl prezintă pe frizerul Nae Girimea care tulbură liniștea unei mahalale bucureștene când își face o nouă amantă, pe Didina. Amanta sa oficială, Mița, și cel al Didinei, Pampon, sunt roși de gelozie și îl caută pentru a îl pedepsi.

Ediție specială (1989) – sâmbătă, 15 august 2020, de la ora 23:00

Acțiunea îl surprinde pe tânărul jurnalist Matei Olaru, care asistă, din întâmplare, la un eveniment pe stradă, în care o comunistă este arestată. Ziaristul intervine în apărarea femeii, care reușește să scape, el fiind arestat în locul ei. După ce este eliberat, Matei începe să o caute pe Ada, tânăra frumoasă pe care a salvat-o.

Ștefan Luchian (1981) – sâmbătă, 22 august, de la ora 23:00

Filmul evocă viața pictorului român Ștefan Luchian, a cărui copilărie a fost marcată de stabilitate financiară datorită unei moșteniri importante. Însă, fire risipitoare și boemă, pictorul ajunge să se întrețină cântând în orchestra Teatrului Național.

Citește mai multe articole despre filme românești pe Raftul cu Filme. Urmărește și pagina noastră de Facebook, canalul de YouTube și contul de Instagram.

Un comentariu