Raftul cu filme

Două filme românești de debut în lungmetraj fac parte din selecția oficială CinEast

CinEast, Soldații, Toronto, San Sebastian, filme românești, soldații, poveste din ferentari

Două filme românești recente, ambele de debut în lungmetraj, fac parte din selecția oficială a celei de-a zecea ediții a CinEast – Central and Eastern European Film Festival Luxemburg, eveniment de film programat pentru perioada 5-22 octombrie 2017. „Soldații. Poveste din Ferentari”, în regia Ivanei Mladenovic, și „Marița”, în regia lui Cristi Iftime, vor fi proiectate la Luxemburg.

Debutul în lungmetraj al regizoarei Ivana Mladenovic, Soldații. Poveste din Ferentari, va fi prezentat în competiția festivalului pe 14 și 17 octombrie 2017. Lungmetrajul care îi are pe Adrian Schiop și Vasile Pavel Digudai în rolurile principale concurează cu filme din țări precum Bulgaria, Polonia și Slovacia.

Juriul internațional este prezidat de regizoarea Anne Fontaine, căreia i se alătură actorul Adrian Titieni, producătoarea Bady Minck, directorul de programe al festivalului, Oliver Baumgarten, și producătorul Philippe Carcassonne. Juriul festivalului CinEast va acorda două premii, și anume marele trofeu și premiul special. Mai mult de atât, o distincție va fi acordată de un juriu format din critici de film din mai multe țări.

Filmul Ivanei Mladenovic a avut premiera mondială la Festivalul de la Toronto și a fost selectat şi în competiţia oficială a Festivalului de la San Sebastian, ediția 2017, unde va fi prezentat pe 27 septembrie 2017. În cinematografele din România va fi lansat pe 2 februarie 2018. „Soldaţii. Poveste din Ferentari” este distribuit la nivel internaţional de Beta Cinema, iar în România de microFILM.

„Marița”, debutul în lungmetraj al lui Cristi Iftime, cu Adrian Titieni și Alexandru Potocean în distribuție, face parte din selecția oficială a festivalului CinEast și va fi prezentat la Luxemburg pe 11 și 18 octombrie 2017.

Pelicula a fost recompensată anul acesta cu premiul juriului FEDEORA pentru cel mai bun film din competiţia „East of the West” a Festivalului Internaţional de la Karlovy Vary și cu trofeul Anonimul. Filmul, care va avea premiera în cinematografele românești pe 1 decembrie 2017, va concura pentru premiul publicului.

* mai multe detalii despre „Marița” (aici) și „Soldații. Poveste din Ferentari” (aici)
* citește mai multe articole despre filmele românești pe Raftul cu Filme

Scrie un comentariu