Raftul cu filme

Top 40 cele mai bune filme psihologice pe care să le vezi și să te întrebi ce se întâmplă

filme psihologice, filme mindfuck, the lobster
Imagine via IMDb / The Lobster

Pe când eram mic, am vizionat pentru prima dată filmul „The Truman Show”, lansat în anul 1998, la doi ani distanță de nașterea mea, fiind unul dintre acele filme psihologice care m-au făcut să mă îndrăgostesc de genul ăsta de lungmetraje care nu te lasă să adormi până nu îți pui câteva zeci de întrebări legate de ce s-a întâmplat de fapt în filmul pe care tocmai ce l-ai urmărit.

A urmat mai apoi „Vertigo”, lansat în anul 1958, iar ceva mai târziu „Enter the Void”, din anul 2009, unul dintre acele filme psihologice pe care nici acum nu sunt sigur că le-am înțeles cu adevărat. Nici pelicula „Triangle”, din anul 2009, nu trebuie trecută cu vederea, iar alături de ea mai pot fi menționate alte câteva zeci de titluri, precum „Her”, „Memento”, „The Lobster” sau „Requiem for a Dream”.

În acest articol îți prezentăm o listă cu 40 cele mai bune filme psihologice pe care le-am văzut și de care ne-am amintit la momentul scrierii materialului. În momentul în care o să ne mai aducem aminte de alte titluri de acest gen sau o să vedem altele noi o să revenim cu o actualizare. Între timp, dacă ai recomandări de făcut sau crezi că am uitat vreun titlu poți să ne tragi de mânecă în comentarii.

40. Ma (2019)

O femeie singuratică își pune casa la dispoziția unor adolescenți care vor să țină petreceri fără să fie deranjați. Tinerii se pot distra cât vor în subsolul casei, dar nu au voie să înjure, unul din ei trebuie să fie treaz și în niciun caz nu au voie să urce la etaj. Este un aranjament care pare ideal pentru adolescenți, dar aceștia vor afla rapid că nimic în viață nu este gratis și că visul lor se va dovedi un coșmar.

39. Velvet Buzzsaw (2019)

Este un thriller satiră, cu acțiunea plasată în lumea artei contemporane din Los Angeles, unde artiștii care fac bani frumoși și colecționarii de top plătesc un preț exorbitant atunci când arta devine nimic altceva decât marfă.

38. The Blackcoat’s Daughter (2015)

Lungmetrajul scris și regizat de Osgood Perkins reprezintă un horror terifiant în care două tinere, interpretate de actrițele Emma Roberts și Kiernan Shipka, rămân blocate în vacanța de iarnă la o școală cu internat a căror eleve sunt și se văd nevoite să înfrunte o forță malefică misterioasă care le pune la încercare.

37. The Eyes of My Mother (2016)

Într-o fermă neștiută de nimeni în care locuiesc împreună, un fost chirurg îi explică fiicei sale secretele anatomiei corpului uman pentru ca moartea să nu o poată lua prin surprindere. Însă într-o zi un vizitator necunoscut îi tulbură fetiței viața naivă cu care se obișnuise și o traumatizează profund, trezindu-i curiozități ieșite din comun. Deși se agață de afecțiunea tatălui, traumele și singurătatea în care crește converg la maturitate spre un mod destul de sumbru de a privi lumea.

36. The Girl on the Train (2016)

Filmul spune povestea unei tinere fete a cărei viață nu este tocmai roz, care urmărește în fiecare dimineață, luând același tren, un cuplu tânăr și aparent perfect, care locuiește într-o casă de lângă calea ferată. Într-o zi vede însă ceva ce o șochează și astfel ajunge să ia parte la viețile pe care le observa de pe margine.

35. Us (2019)

Amplasat în peisajul emblematic al plajei din Carolina de Nord, filmul îi are ca protagoniști pe Adelaide Wilson, o femeie care se întoarce la casa de vacanță unde și-a petrecut copilăria, Gabe, soțul ei, și pe cei doi copii ai lor. Frământată de o traumă din copilărie, inexplicabilă și încă nerezolvată, adusă acum la suprafață și agravată de o serie de coincidențe bizare, Adelaide devine din ce în ce mai sigură că ceva cumplit urmează să i se întâmple familiei sale.

34. 1408 (2007)

Scriitorul Mike Enslin crede numai în ceea ce vede. După o serie de cărți scrise care au discreditat evenimentele paranormale ce avuseseră loc în casele și cimitirele din întreaga lume, Mike nu are nicio dovadă a vieții de după moarte. Numai că rătăcirile după fantome ale lui Enslin din noapte sunt pe cale să se schimbe în momentul în care se cazează în camera 1408 din renumitul hotel Dolphin pentru cel mai recent proiect al său, denumit „Zece nopți în camerele de hotel bântuite”.

33. Triangle (2009)

Atunci când Jess lovește cu mașina un pescăruș în drumul său spre port nu știe că este un semn înfricoșător legat de ceea ce urmează să se întâmple. După ce urcă pe puntea unui iaht, alături de un grup de prieteni, pentru o plimbare pe Atlantic, femeia își dă seama că lucrurile nu sunt așa cum ar trebui să fie, dar nu își poate explica ce anume îi stârnește neliniștea și suspiciunile până în momentul în care ambarcațiunea lor este lovită de o furtună puternică și este scufundată în larg.

32. Vanilla Sky (2001)

Alunecând cu ușurință prin viață, David pare să aibă parte de o existență fermecătoare. Chipeș, bogat și carismatic, tânărul are cam tot ce vrea, dar totuși i se pare că îi lipsește ceva. Într-o noapte David o întâlnește pe fata visurilor sale, dar o pierde datorită unei mici greșeli. Ajuns pe neașteptate într-o călătorie rapidă prin dragoste, romantism, comedie, suspiciune și vis, David se trezește într-o căutare acerbă a propriului suflet și descoperă latura prețioasă și efemeră a iubirii.

31. Dogtooth (2009)

Tatăl, mama și cei trei copii trăiesc într-o casă la periferie. Casa este înconjurată de un gard înalt, iar copiii n-au ieșit niciodată din curte. Au fost educați, distrați și plictisiți în modul care li s-a năzărit părinților că ar fi potrivit, fără nicio influență din lumea exterioară. Cred că avioanele de pe cer sunt jucării și că un zombie este o floare, iar singura căreia i se permite să intre în casă este Christina, un gardian angajat la firma tatălui lor. Acesta programează vizitele pentru ca ea să potolească dorințele sexuale ale fiului, iar fiecare membru al familiei o îndrăgește.

30. The Lobster (2015)

Lungmetrajul este o poveste de dragoste neobișnuită, plasată într-o lume distopică în care persoanele fără partener sunt arestate și cazate într-un hotel neospitalier. Acolo deținuții sunt obligați să își găsească perechea în cel mult 45 de zile, iar dacă eșuează sunt transformați în animale și eliberați în pădure.

29. Enter the Void (2009)

Regizat de Gaspar Noe, pelicula este o experiență răvășitoare pentru spectator. Regizorul își descrie tentativa de a reproduce haosul din percepția și conștiința noastră prin acest lungmetraj: „Filmul va încerca să meargă cu un pas mai departe decât predecesorii săi și să își însoțească eroul nu numai în stările lucide, ci și în delir. Starea de alertă, fluxul conștiinței, amintiri și visuri. Va speria uneori publicul, îl va face să plângă sau, pe cât posibil, să îl hipnotizeze”.

28. Cape Fear (1991)

Un deținut este eliberat din închisoare după ispășirea pedepsei. El consideră că a fost condamnat pe nedrept. Familia lui pare să fie unită și liniștită, dar va deveni ținta răzbunării infractorului. Atât soția, cât și fiica, chiar și inocentul câine al casei, devin rând pe rând victime ale celei mai eficiente terori, cea psihologică.

27. Doubt (2008)

Este anul 1964, iar carismaticul preot Flynn încearcă să inspire entuziasm printre rigidele tradiții ale școlii St. Nicholas din Bronx, condusă de măicuța Alosyius Beauvier. Vântul schimbării bate în țară, iar școala acceptă primul elev de culoare. Dar când sora James bănuiește că părintele Flynn este nenatural de atent cu elevul său, un adevărat război începe între directoare și profesor.

26. The Skin I Live In (2011)

De când soția i-a murit în incendiul unui accident, doctorul Robert Ledgard, un eminent specialist în chirurgie plastică, s-a ocupat de crearea unui nou tip de piele, una artificială, rezistentă la arsuri, cu care și-ar fi putut salva soția. După 12 ani reușește să creeze o piele care funcționează ca un scut împotriva tuturor agenților externi. În continuarea anilor de studiu și de experimente, Robert mai are nevoie însă de trei lucruri, să fie lipsit de scrupule, să aibă un complice și un cobai.

25. The Butterfly Effect (2004)

Evan Treborn a pierdut noțiunea timpului. Încă de la o vârstă fragedă, fragmente esențiale ale existenței sale au dispărut în negura uitării, iar copilăria sa a fost marcată de întâmplări înfiorătoare pe care nu și le poate aminti. Nu îi rămâne decât fantoma unor amintiri pierdute și viețile irosite ale celor din apropierea sa, viețile prietenilor din copilărie, Kayleigh, Lenny și Tommy.

24. American Psycho (2000)

Filmul este o satiră socială care reflectă viața urbană de la sfârșitul anilor 1980 prin ochii unui criminal în serie, silind audiența să pătrundă în mintea lui tulbure și să îi înțeleagă motivația. Fiind un specimen superb, Patrick apare ca un personaj perfect, cel puțin la fel de perfect ca și cei din jurul său. Cu cât se străduiește să semene altora cu atât se pierde în mulțime și descoperă o societate anormală.

23. Being John Malkovich (1999)

Craig Schwartz, un păpușar neapreciat, se angajează ca funcționar la etajul 7 și jumătate al unei clădiri de birouri. Plictisit de căsnicia sa cu Lotte, Craig devine obsedat de frumoasa Maxine, dar care îl respinge. Supărat, Craig se întoarce în biroul său, iar într-un moment de exasperare izbește o ușă și descoperă un pasaj secret. Atras într-un tunel întunecat, Craig își dă seama că a descoperit accesul la experiența unică de a fi John Malkovich.

22. Ex Machina (2014)

Caleb, un programator în vârstă de 24 de ani, angajat al celei mai mai companii de IT, câștigă o competiție internă care avea ca premiu o săptămână alături de Nathan, șeful extrem de retras al companiei, la reședința sa izolată din munți. Când Caleb ajunge pe domeniul acestuia descoperă că va fi nevoit să participe la un experiment fascinant, dar foarte bizar, în care va trebui să interacționeze cu prima inteligență artificială reală din lume, adăpostită de o superbă fată-robot.

21. Get Out (2017)

Chris și Rose au ajuns în relația lor la etapa în care acesta urmează să cunoască părinții fetei. Chris crede că amabilitatea exagerată a părinților fetei este doar o emoție provocată de eforturile acestora de a se obișnui cu idea că aceasta este într-o relație, dar pe măsură ce trece timpul o serie de descoperiri bizare și din ce în ce mai tulburătoare îi dezvăluie un adevăr cumplit.

20. Misery (1990)

Pelicula reprezintă răspunsul lui Stephen King la rugămințile admiratorilor săi, devenind o producție horror care spune povestea unui scriitor care cade în capcana unuia dintre cei mai mari admiratori ai săi. Povestea este captivantă, subiectul este incitant, distribuția îl recomandă, iar Stephen King girează.

19. Mr. Nobody (2009)

Un băiat stă pe peronul unei gări, iar trenul său va pleca în curând. Să călătorească cu mama lui sau să rămână cu tatăl său? Nenumărate posibile vieți depind de decizia lui, iar atât timp cât nu ia niciuna orice este posibil și orice se poate întâmpla, fiecare viață meritând să fie trăită pe această lume.

18. The Game (1997)

Nicholas van Orton este un afacerist de succes care s-a obișnuit să dețină controlul asupra investițiilor și relațiilor sale. Viața sa ordonată va suferi o schimbare profundă din momentul în care fratele său, Conrad, îi va da de ziua sa un cadou mai puțin obișnuit, un joc care va atrage după sine o serie de consecințe devastatoare. După ce Nicholas dă curs jocului, îi apar în cale mai multe obstacole în ciuda faptului că nu cunoștea prea bine regulile și nici obiectivul său final.

17. Black Swan (2010)

Filmul urmărește povestea Ninei, balerină într-o companie de balet din New York, a cărei viață este consumată de dans. Locuiește cu mama ei, care sprijină cu zel ambiția profesională a fiicei sale. Când directorul artistic decide să o înlocuiască pe Beth pentru producția de deschidere a noii stagiuni, Nina este prima alegere. Însă Nina are concurență: o nouă dansatoare care îl impresionează pe Leroy. Piesa necesită o dansatoare care poate juca atât Lebăda Albă cu inocență și grație, cât și Lebăda Neagră care reprezintă viclenia și senzualitatea. Nina este perfectă pentru rolul Lebedei Albe, însă Lily este personificarea Lebedei Negre.

16. Donnie Darko (2001)

În timpul alegerilor prezidențiale din 1988, un adolescent pe nume Donnie Darko, somnambul fiind, iese într-o noapte din casă și se întâlnește cu un iepure cu o înfățișare demonică, numit Frank, care îi spune că lumea se va sfârși. Donnie se întoarce acasă în dimineața următoare și află cu stupoare că un reactor de avion s-a prăbușit în dormitorul său. În timp ce încearcă să afle de ce a supraviețuit și să se confrunte cu unele persoane din orășelul lui, Frank continuă să îi apară în minte, motivându-l să comită acte de vandalism și nu numai.

15. Gone Girl (2014)

Nick Dunne este un soț fericit și împlinit. La cea de-a cincea aniversare a căsătoriei sale cu Amy viața sa ia o întorsătură tragică după ce Amy dispare fără urmă din locuința lor. Asaltat de presă, poliție și de părinții lui Amy, Nick pare să afișeze un comportament ciudat, alimentat de minciuni și atitudini inadecvate.

14. The Sixth Sense (1999)

În acest thriller psihologic, la numai opt ani ai săi, Cole Sear este hărțuit de un secret apăsător: vizitele primite din partea fantomelor. Fiind o fire retrasă, Cole este înspăimântat de sufletele neliniștite ivite din umbră. Derutat de puterile sale paranormale, Cole nu destăinuie trăirile sale decât psihologului său. Pe măsură ce doctorul încearcă să descopere periculosul adevăr despre capacitățile lui Cole, cei doi trăiesc împreună un șoc ce îi va purta într-o realitate înfricoșătoare.

13. The Truman Show (1998)

În fiecare secundă, în fiecare zi, de când s-a născut și până la 30 de ani, Truman Burbank este un star în cel mai popular reality-show din istorie. Casa lui este un imens platou de filmare, familia și prietenii acestuia, toți cei cu care intră în contact sunt actori. Toată viața lui se petrece în fața unor camere ascunse de televiziune, de existența cărora numai el, actorul principal, nu are habar.

12. Shutter Island (2010)

Executor al agenției federale de aplicare a legii, Teddy Daniels ajunge, împreună cu partenerul său, Chuck, pe Insula Shutter, unde se află un ospiciu pentru tratarea condamnaților cu tulburări mentale. Cei doi investighează evadarea unui criminal, dar nimic în acest ospiciu nu este ceea ce pare. Și nici Teddy nu este. Pe măsură ce Teddy și Chuck se apropie de adevăr acesta este din ce în ce mai greu de surprins, iar cei doi încep să se teamă că nu vor mai părăsi niciodată insula pentru că cineva încearcă să îi facă să își piardă mințile.

11. Vertigo (1958)

Un fost detectiv din San Francisco este căutat de o veche cunoștință care îl roagă să îi facă o favoare, aceea de a-i urmări soția care pare a suferi de niște tulburări psihice. Povestea reală însă este mult mai complexă. Detectivul nu știe nimic despre asta și își face în continuare meseria. O datorie foarte plăcută de altfel pentru că se îndrăgostește de soția prietenului său și ar face orice să o ajute.

10. Requiem for a Dream (2000)

Sara este o văduvă obsedată de o emisiune de televiziune la care ajunge să primească o invitație. Este îndrăgostită de TV, dar și de ciocolată, cele două mari plăceri ale vieții, dar pentru a fi cât mai prezentabilă în fața națiunii începe un drastic regim de slăbire bazat pe pastile care la început păreau inofensive.

9. Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004)

Joel este șocat de faptul că prietena sa, Clementine, și-a șters din minte toate amintirile tumultoasei lor relații. În disperare de cauză, Joel apelează la inventatorul ciudatei proceduri de spălare a creierului și îi cere să îi șteargă și lui din memorie toate amintirile cu Clementine. Pe măsură ce amintirile sale dispar treptat, Joel începe să își redescopere dragostea pentru Clementine și organizează o evadare din procedura pe care doctorul se chinuie să o ducă la sfârșit.

8. Oldboy (2003)

De ziua fiicei sale, Ho Dae-Su se îmbată și ajunge la Secția de Poliție. Cel mai bun prieten al său îl scoate din arest și, în timp ce sună acasă, Dae-Su dispare, fiind răpit și ținut ascuns timp de 15 ani. Într-o zi este brusc eliberat, i se dau haine, bani și un telefon. Intră într-un restaurant, unde face cunoștință cu Mido, o angajată a localului, și ajung să se îndrăgostească unul de altul. În același timp, Dae-Su se află în căutarea persoanei care l-a ținut în captivitate atâția ani de zile.

7. The Shining (1980)

Jack Torrance, un alcoolic care vrea să se lase de băutură, îi ia cu el pe soția sa, Wendy, și pe fiul lor în hotelul Overlook, o clădire luxoasă din Munții Stâncoși, acolo unde a fost angajat în afara sezonului turistic. Pe măsură ce săptămânile trec, fiecare membru al familiei are episoade de halucinații terifiante. Conștientă de pericol, Wendy încearcă să salveze situația și reușește să supraviețuiască.

6. Joker (2019)

Arthur Fleck este clovn și își dorește să aibă propriul său număr de stand-up comedy, însă problemele sale mintale se agravează treptat, iar fiecare eveniment nefericit este un pas spre transformarea sa în unul dintre dușmanii lui Batman.

5. Memento (2000)

Un bărbat amnezic care nu își mai poate aminti evenimentele recente folosește notițe și tatuaje pentru a da de urma ucigașului soției sale. Secvența uimitoare și antologică de la începutul peliculei implică o crimă și un Polaroid cu un cadavru. Fotografia alunecă înapoi în cameră, glonțul este absorbit pe țeava pistolului și Leonard începe să trăiască invers. Se spune că memoria este unul dintre acele elemente care separă oamenii de animale și un dar esențial al condiției umane.

4. The Silence of the Lambs (1991)

Clarice, un agent FBI, este însărcinată cu investigarea unui caz dificil: Buffalo Bill, un ucigaș viclean care produce o serie de crime, ultima ostatică a lui fiind fiica unui senator american. Victimele sunt femei, de pe care criminalul desprinde bucăți de piele. Pentru că în investigațiile sale nu face niciun progres, Clarice va recurge la o tactică neobișnuită. La rezolvarea cazului va căuta să folosească cunoștințele lui Hannibal, un criminal periculos care își devora victimele. Hannibal poate să se transpună în situația ucigașului urmărit și să prevadă acțiunile sale din viitor.

3. Interstellar (2014)

În contextul în care existența omenirii pe Terra este amenințată, un grup de exploratori depășește limitele spațiului și cucerește imensele distanțe ale unei călătorii interstelare. În regia lui Christopher Nolan, lungmetrajul îi aduce în rolurile principale pe Matthew McConaughey, Anne Hathaway și Jessica Chastaine.

2. Fight Club (1999)

Fără bani, cu o slujbă monotonă și stresantă, cu fiecare nouă zi la fel ca cea de ieri, un tânăr trăiește fără speranța de mai bine și fără idealuri. Dar în viața lui apare cineva care îl învață să se miște și să trăiască liber. Pătrunde în labirintul unui joc dur, anarhic, al unor lupte mortale, nemotivate. Devine membru al unui club unde învață să se bată, înlocuind, pentru a-și dovedi puterea, amorțeala spiritului cu agresivitatea. Dar înțelege curând că nu acesta este răspunsul la întrebările sale.

1. Inception (2010)

Dom Cobb este un hoț priceput, cel mai bun în domeniul periculoasei arte a extracției, adică al furtului de informații și secrete prețioase din subconștientul oamenilor în timp ce aceștia visează, când mintea lor este cea mai vulnerabilă. Rara abilitate îi conferă un statut de profesionist căutat, de o valoare inestimabilă în complicata lume a spionajului tehnologic, dar care îl face, în același timp, să piardă tot ceea ce era mai important pentru el și să îl transforme într-un fugar.

Ciprian Dinică

Sunt un cinefil înrăit de la o vârstă fragedă, pasionat de producțiile românești și urmăresc cu interes ceea ce se întâmplă pe scena europeană, încercând să bifez cât mai multe lungmetraje independente produse în țări ca Polonia, Cehia, Serbia și Ungaria.

Scrie un comentariu