Raftul cu filme

Top 11 filme maghiare care pot fi urmărite pe HBO GO acum

filme maghiare pe HBO GO, Valan
Imagine via IMDb / Valan

De-a lungul timpului, cinematografia maghiară s-a dovedit a fi una dintre cele mai importante de pe continent, având două premii Oscar pentru cel mai bun film străin și alte opt nominalizări. Chiar dacă de pe platformele de streaming lipsesc producții de referință, cele de pe HBO GO sunt numeroase și diverse ca tematică și abordare cât să putem pune cap la cap o listă cu filme maghiare pe HBO GO.

Iar pentru că numărul de voturi de pe IMDb este destul de mic, în multe cazuri chiar și sub 1.000, această listă cu filme maghiare pe HBO GO reprezintă mai degrabă o trecere în revistă decât un clasament cât de cât serios.

Raftul cu Filme ți-a pregătit așadar o listă cu 11 filme maghiare pe HBO GO.

11. Lajko, țigan în cosmos (2018) / Lajko, Cigany Az Urben

Este o tragi-comedie care pornește de la o idee interesantă, dar care putea fi exploatată ceva mai bine. Lajko visează de mic copil să zboare, iar printr-un concurs de împrejurări ajunge coleg de antrenamente cu Iuri Gagarin.

10. Tovarășul Draculici (2019) / Comrade Drakulich

Este o comedie neagră care își plasează acțiunea tot în Ungaria comunistă. Undeva la începutul anilor 1970, când Ungaria se pregătește să trimită sânge fraților din Vietnam, apare din Cuba tovarășul Fabian, care este vampir.

9. Valea florilor (2018) / Viragvolgy

Este un road-movie filmat exclusiv cu amatori. El are un IQ de 53, iar ea are gradul de empatie la fel de redus și, de plictiseală, fură un bebeluș dintr-un parc. Apoi cei doi se întâlnesc, iar acțiunea pornește din punctul întâlnirii lor.

8. Nu vreau să pierd nimic (2019) / FOMO: Fear of Missing Out

Este unul dintre cele două filme cu și despre problemele adolescenților din listă. Deși este previzibil pe alocuri, filmul explorează teme de actualitate legate de cyberbullying și provocări scăpate de sub control.

7. Aurora Borealis (2017) / Aurora Borealis: Eszaki Feny

Este singurul film realizat de un nume cunoscut al cinematografiei maghiare, Marta Meszaros, ajunsă acum la vârsta de 80 de ani. Este o producție care atinge începuturile comunismului în Ungaria și ocupația sovietică din Austria. Chiar dacă este puțin mai previzibil și cu un final grăbit, tot merită urmărit.

6. Micile povești (2019) / Apro Mesek

Este un film noir a cărui acțiune este plasată la finalul celui de-Al Doilea Război Mondial, iar personajul principal își câștigă existența din povești spuse rudelor despre fiii sau soții dispăruți. Nevoit să fugă din Budapesta, viața sa se va transforma într-o adevărată poveste.

5. Valan: valea îngerilor (2019) / Valan

Filmat la Bălan, un oraș din Harghita, cu o distribuție formată exclusiv din actori din Transilvania, filmul este construit după modelul celor polițiste nordice, iar peisajul ajută mult și el la impresia asta. Dispariția unei fete în preajma Crăciunului îl face pe un polițist brașovean să își amintească de dispariția surorii sale din 1989.

4. Sper că vei muri curând (2018) / I Hope You’ll Die Next Time

Este al doilea film cu adolescenți din această listă. Filmat din mână pentru o doză în plus de realism, pelicula începe cu obsesia unor fete de liceu pentru un profesor, care se transformă în relația virtuală dintre elevă și fostul profesor.

3. Benzinăria (2016) / Kut

Faptul că regizorul a fost asistentul lui Quentin Tarantino se simte încă de la început. Avem tot un road-movie a cărui acțiune se desfășoară la o benzinărie de lângă graniță, cu o mulțime de personaje precum traficanți și prostituate.

2. Banditul Whisky (2017) / A Viszkis

Scris și regizat de Nimrod Antal, lungmetrajul reprezintă povestea adevărată a celui mai mare spărgător de bănci din Ungaria. Ambrus Attila este originar din Transilvania și a avut o viață tumultoasă și înainte să dea cele peste 30 de spargeri.

1. Versuri pocite (2018) / Rossz Versek

Pelicula a câștigat un premiu al juriului la Festivalul de Comedie de la Monte Carlo. Tamas are 33 de ani și este în plină criză existențială după ce a fost părăsit de iubita sa. În timp ce își plânge de milă își amintește momentele importante din viață și se reîntâlnește cu versiunile sale mai tinere.

Călin Iosif

Dacă ar trebui să aleg o perioadă din istoria filmului care mă pasionează cu adevărat, aceea ar fi 1920-1940, cu accent pe cinematografia europeană, dar și producția de film din spațiul est-european, indiferent de epocă. Când nu mă uit sau nu scriu despre filme cu siguranță sunt la școală, de partea Întunecată a Forței.

Scrie un comentariu