Raftul cu filme

Lista celor mai bune 17 filme, documentare și animații maghiare de pe HBO GO

Valan, filme maghiare de pe HBO GO
Imagine via IMDb / Valan

De-a lungul timpului cinematografia maghiară s-a dovedit a fi una dintre cele mai importante de pe continent, având două premii Oscar pentru cel mai bun film străin și alte opt nominalizări. Chiar dacă de pe platformele de streaming lipsesc producțiile de referință, acele filme maghiare de pe HBO GO sunt destul de numeroase și diverse ca tematică și abordare cât să pun cap la cap o mică listă.

Iar pentru că numărul de voturi de pe IMDb este destul de mic, în multe cazuri chiar și sub 1.000, această listă cu animații, documentare și filme maghiare de pe HBO GO reprezintă mai degrabă o trecere în revistă decât un clasament.

Documentare maghiare de pe HBO GO

5. Miss Chirurgie Plastică (2009) / A Szikek Szepe

Titlul spune aproape totul. În timpul preselecției pentru primul concurs de acest gen din Ungaria, fără limite de vârstă sau de ocupații anterioare, avem interviuri cu organizatorii, cu unele concurente, dar și cu medici specializați în chirurgie plastică. Din păcate, producția depășește rareori reportajul de tip fapt-divers, dar printre picături avem și puțină analiză, iar partea finală excelează la montaj.

4. Autovătămare (2015) / Seb

Este o incursiune în universul celor care se taie cu lama, cuțitul și altele. Documentarul este format din mai multe interviuri scurte cu o serie de tinere care au practicat astfel de manifestări. Aflăm motive, episoade sumbre din copilărie și frânturi din viață. Poate că un montaj diferit ar fi crescut atractivitatea producției.

3. Întoarcerea la Epipo (2020) / Return to Epipo

Prima impresie este că asistăm la o reconstituire din amintiri a unei tabere diferite de cele pionierești. Treptat ne dăm seama că lumea creată la Epipo nu era deloc una de basm, ierarhiile lăsând urme adânci pentru unii dintre participanți, dar problemele erau mult mai grave de atât.

2. Izvorul tinereții (2013) / Stream of Love

Documentarul a fost filmat într-un sat din Transilvania, ai cărui locuitori sunt trecuți bine de 70 de ani, dar nu chiar de 80. Subiectul? Dragostea și sexul, văzute prin prisma fiecăruia. Amintiri din tinerețe, păreri despre ce văd în filme și modul în care își percep propria sexualitate acum. Un mic reproș se poate aduce traducerii care, fiind foarte cuminte, răpește din savoarea unor replici.

1. Legături invizibile: talentatele surori Pusker (2010) / Invisible Strings

Realizat de aceeași regizoare ca și „Izvorul tinereții”, este total diferit ca abordare. Cele două surori, Agnes și Julia, au o pasiune comună, și anume vioara. Surori, prietene, dar și rivale, talentul fiind de partea Juliei. De urmărit sunt privirile, gesturile, admirația lui Agnes, dar și prezența invizibilă a celei de-a treia surori, decedată când era mică. De curiozitate am căutat informații despre Julia Pusker, copilul minune de acum zece ani, care are, într-adevăr, o carieră internațională.

Animații maghiare de pe HBO GO

1. Ruben Brandt, colecționar (2018) / Ruben Brandt, Collector

Este destinat mai mult adulților decât celor mici. Filmul este câștigător la Trieste și nominalizat la Locarno și Annie, echivalentul Premiilor Oscar în domeniul animației, și spune povestea unor hoți de tablouri. Pentru că psihoterapeutul lor este bântuit de coșmaruri legate de opere de artă celebre se hotărăsc să i le fure.

Filme maghiare de pe HBO GO

11. Lajko, țigan în cosmos (2018) / Lajko, Cigany Az Urben

Este o tragi-comedie care pornește de la o idee interesantă, dar care putea fi exploatată ceva mai bine. Lajko visează de mic copil să zboare, iar printr-un concurs de împrejurări ajunge coleg de antrenamente cu Iuri Gagarin.

10. Tovarășul Draculici (2019) / Comrade Drakulich

Este o comedie neagră care își plasează acțiunea tot în Ungaria comunistă. Undeva la începutul anilor 1970, când Ungaria se pregătește să trimită sânge fraților din Vietnam, apare din Cuba tovarășul Fabian, care este vampir.

9. Valea florilor (2018) / Viragvolgy

Este un road-movie filmat exclusiv cu amatori. El are un IQ de 53, iar ea are gradul de empatie la fel de redus și, de plictiseală, fură un bebeluș dintr-un parc. Apoi cei doi se întâlnesc, iar acțiunea pornește din punctul întâlnirii lor.

8. Nu vreau să pierd nimic (2019) / FOMO: Fear of Missing Out

Este unul dintre cele două filme cu și despre problemele adolescenților din listă. Deși este previzibil pe alocuri, filmul explorează teme de actualitate legate de cyberbullying și provocări scăpate de sub control.

7. Aurora Borealis (2017) / Aurora Borealis: Eszaki Feny

Este singurul film realizat de un nume cunoscut al cinematografiei maghiare, Marta Meszaros, ajunsă acum la vârsta de 80 de ani. Este o producție care atinge începuturile comunismului în Ungaria și ocupația sovietică din Austria. Chiar dacă este puțin mai previzibil și cu un final grăbit, tot merită urmărit.

6. Micile povești (2019) / Apro Mesek

Este un film noir a cărui acțiune este plasată la finalul celui de-Al Doilea Război Mondial, iar personajul principal își câștigă existența din povești spuse rudelor despre fiii sau soții dispăruți. Nevoit să fugă din Budapesta, viața sa se va transforma într-o adevărată poveste.

5. Valan: valea îngerilor (2019) / Valan

Filmat la Bălan, un oraș din Harghita, cu o distribuție formată exclusiv din actori din Transilvania, filmul este construit după modelul celor polițiste nordice, iar peisajul ajută mult și el la impresia asta. Dispariția unei fete în preajma Crăciunului îl face pe un polițist brașovean să își amintească de dispariția surorii sale din 1989.

4. Sper că vei muri curând (2018) / I Hope You’ll Die Next Time

Este al doilea film cu adolescenți din această listă. Filmat din mână pentru o doză în plus de realism, pelicula începe cu obsesia unor fete de liceu pentru un profesor, care se transformă în relația virtuală dintre elevă și fost profesor.

3. Benzinăria (2016) / Kut

Faptul că regizorul a fost asistentul lui Quentin Tarantino se simte încă de la început. Avem tot un road-movie a cărui acțiune se desfășoară la o benzinărie de lângă graniță, cu o mulțime de personaje precum traficanți și prostituate.

2. Banditul Whisky (2017) / A Viszkis

Scris și regizat de Nimrod Antal, lungmetrajul reprezintă povestea adevărată a celui mai mare spărgător de bănci din Ungaria. Ambrus Attila este originar din Transilvania și a avut o viață tumultoasă și înainte să dea cele peste 30 de spargeri.

1. Versuri pocite (2018) / Rossz Versek

Pelicula a câștigat un premiu al juriului la Festivalul de Comedie de la Monte Carlo. Tamas are 33 de ani și este în plină criză existențială după ce a fost părăsit de iubita sa. În timp ce își plânge de milă își amintește momentele importante din viață și se reîntâlnește cu versiunile sale mai tinere.

Scrie un comentariu