După anul 1990, majoritatea țărilor din fostul bloc socialist s-au dezvoltat la fel, motiv pentru care nici cinematografiile nu au fost sau nu sunt cu mult diferite, iar pentru că avem multe lucruri în comun cu aceste țări, temele din aceste filme est-europene și personajele sunt mult mai ușor de înțeles.
Cele două filme turcești, și poate pe viitor și unele din Grecia, dacă vor apărea, au fost adăugate din două motive, și anume temele și modul de realizare al filmelor este asemănător cu al altor filme est-europene din zonă și, mai ales, pentru că unele pelicule oferă o perspectivă total diferită față de cea din telenovele.
Raftul cu Filme îți prezintă o listă cu 23 de filme est-europene bune de pe HBO GO.
23. Lajko, țigan în cosmos (2018) / Lajko, Cigany Az Urben
Este o tragi-comedie care pornește de la o idee interesantă, dar care putea fi exploatată ceva mai bine. Lajko visează de mic copil să zboare, iar printr-un concurs de împrejurări ajunge coleg de antrenamente cu Iuri Gagarin.
22. Tovarășul Draculici (2019) / Comrade Drakulich
Este o comedie neagră care își plasează acțiunea tot în Ungaria comunistă. Undeva la începutul anilor 1970, când Ungaria se pregătește să trimită sânge fraților din Vietnam, apare din Cuba tovarășul Fabian, care este vampir.
21. Valea florilor (2018) / Viragvolgy
Este un road-movie filmat exclusiv cu amatori. El are un IQ de 53, iar ea are gradul de empatie la fel de redus și, de plictiseală, fură un bebeluș dintr-un parc. Apoi cei doi se întâlnesc, iar acțiunea pornește din punctul întâlnirii lor.
20. Nu vreau să pierd nimic (2019) / FOMO: Fear of Missing Out
Este unul dintre cele două filme cu și despre problemele adolescenților din listă. Deși este previzibil pe alocuri, filmul explorează teme de actualitate legate de cyberbullying și provocări scăpate de sub control.
19. The Last Serb in Croatia (2019)
Filmul este o comedie horror care parodiază pe de o parte filmele americane cu zombie și super eroi, iar pe de altă parte ironizează conflictul etern dintre sârbi și croați. La șapte ani după ce Croația a dat faliment, în întreaga lume este criză de apă. Izbucnește și o epidemie de zombie, iar Mico ajunge în miezul evenimentelor alături de actrița care interpretează un echivalent croat al lui Wonder Woman.
18. Aurora Borealis (2017)
Este singurul film realizat de un nume cunoscut al cinematografiei maghiare, Marta Meszaros, ajunsă acum la vârsta de 80 de ani. Este o producție care atinge începuturile comunismului în Ungaria și ocupația sovietică din Austria. Chiar dacă este puțin mai previzibil și cu un final grăbit, tot merită urmărit.
17. King Peter of Serbia (2018)
Lungmetrajul a fost propunerea Serbiei la Premiile Oscar pentru cel mai bun film străin, în anul 2020, iar din materialul filmat s-a făcut și o mini-serie. În cele puțin peste două ore, filmul se concentrează mai mult pe desfășurarea Primului Război Mondial din perspectiva sârbilor și mai puțin pe contribuția și personalitatea regelui. Dintre poveștile soldaților, cea mai interesantă este cea a lui Momcilo Gavric, ajuns caporal la vârsta de doar opt ani.
16. Kerosin (2019)
Este o comedie neagră despre o bătrână care își dorește mai mult decât orice un porc, în timp ce încearcă să păstreze vie memoria soțului său. Este un film despre singurătate, răzbunare și omenie, un film care le cuprinde pe toate și care este mai degrabă o metaforă despre Rusia sau chiar despre estul Europei.
15. Micile povești (2019) / Apro Mesek
Este un film noir a cărui acțiune este plasată la finalul celui de-Al Doilea Război Mondial, iar personajul principal își câștigă existența din povești spuse rudelor despre fiii sau soții dispăruți. Fiind nevoit să fugă din Budapesta, viața sa se va transforma într-o adevărată poveste.
14. A Dose of Happiness (2019)
O poveste adevărată despre droguri, decădere și căutarea fericirii în Bulgaria anilor 1990. Ca și în multe alte filme est-europene prezente în această listă, comparația cu România aceleiași perioade este inevitabilă, iar asemănările sunt cel puțin evidente. Rolul principal din film este interpretat chiar de fiica eroinei.
13. Valan: valea îngerilor (2019) / Valan
Filmat la Bălan, un oraș din Harghita, cu o distribuție formată exclusiv din actori din Transilvania, filmul este construit după modelul celor polițiste nordice, iar peisajul ajută mult și el la impresia asta. Dispariția unei fete în preajma Crăciunului îl face pe un polițist brașovean să își amintească de dispariția surorii sale din 1989.
12. Shindisi (2019)
Este un film inspirat din fapte reale: intervenția militară a Rusiei în Georgia din 2008). După ce promisiunile de încetare a focului sunt încălcate de armata rusă, locuitorii din Shindisi vor încerca să le salveze viețile celor câțiva soldați georgieni care au supraviețuit. Este unul dintre acele filme est-europene ceva mai dure.
11. Noah Land (2019)
Premisa de la care pornește filmul avea toate șansele să îl transforme într-o melodramă. Din fericire nu a fost cazul. Omer este un bărbat aflat în plină criză a vârstei mijlocii, care dorește să îi îndeplinească tatălui său, aflat pe moarte, o ultimă dorință: aceea de a fi îngropat sunt un copac pe care pretinde că l-a plantat cu 50 de ani în urmă. Dar se lovește de opunerea sătenilor. Merită menționate premiul de interpretare masculină și cel pentru scenariu obținute la Tribeca.
10. Truth and Justice (2019)
Este un film lung, de aproape trei ore, a cărui acțiune începe în anul 1870. Andres și soția lui ajung la noua lor fermă și au trei obiective simple: să poată cultiva pământul, să se înțeleagă bine cu vecinii și să aibă un fiu.
9. God Exists, Her Name Is Petrunija (2019)
Petrunija are 32 de ani, este absolventă de studii superioare, dar este șomeră și toate îi merg pe dos. Pentru a-și schimba norocul se aruncă în apă ca să prindă crucea la o ceremonie religioasă, ceea ce contravine tradiției. Continuarea este o comedie amar-absurdă despre mentalități și obiceiuri, ușor de înțeles pentru noi.
8. I Hope You’ll Die Next Time (2018)
Este unul dintre acele filme est-europene cu adolescenți. Filmat din mână pentru o doză în plus de realism, pelicula începe cu obsesia unor fete de liceu pentru un profesor, care se transformă în relația virtuală dintre elevă și fostul profesor.
7. Inhale-Exhale (2019)
Cel de-al doilea film georgian îi aparține aceluiași regizor, ca și „Shindisi”, a fost lansat în același an, dar este total diferit. Irina se întoarce acasă după o perioadă lungă de timp petrecută în închisoare, pentru ceva ce nu a făcut, dar problemele nu se termină aici. De la relația cu întreaga familie și încercarea de a se reintegra în societate, până la prietenia cu fiul unei foste colege de închisoare și modul în care o organizație încearcă să o ajute, totul merge altfel decât ar trebui.
6. Banditul Whisky (2017) / A Viszkis
Scris și regizat de Nimrod Antal, lungmetrajul reprezintă povestea adevărată a celui mai mare spărgător de bănci din Ungaria. Ambrus Attila este originar din Transilvania și a avut o viață tumultoasă și înainte să dea cele peste 30 de spargeri.
5. Blizzard of Souls (2019)
Filmul este varianta letonă a poveștii „Marelui Război” și reprezintă ecranizarea unui roman al cărui personaj principal este un băiat de 16 ani care se înrolează în armata țaristă pentru a participa la război. Ideea lui romantică despre glorie și dreptate se izbește de realitatea dură, de faptul că războiul pare să se prelungească la infinit, iar oamenii de rând sunt simpli pioni pe câmpul de luptă. Ca și în cazul altora, finalul războiului va aduce independența Letoniei.
4. Oleg (2019)
Dacă schimbăm numele personajului și țara de origine, filmul ar putea fi despre orice alt tânăr plecat din Europa de Est la muncă în vest. Oleg este măcelar și ajunge în Bruxelles. Ghinionul nu îl ocolește și ajunge în cele din urmă să lucreze în domeniul construcțiilor pentru un interlop polonez. Este un film lent, realist, sumbru pe alocuri, bine realizat tehnic și foarte bine jucat.
3. My Thoughts Are Silent (2019)
Vadym are 20 și ceva de ani, este inginer de sunet și s-a specializat în înregistrarea sunetelor de animale pe care le vinde apoi unor companii din străinătate. Înainte de a pleca în Canada trebuie să înregistreze rața de Rahău, care trăiește doar în Carpații Păduroși. Ceea ce urmează este un amestec de comedie și road-movie în care observăm că diferențele dintre ucraineni și români sunt foarte puține.
2. Versuri pocite (2018) / Rossz Versek
Pelicula a câștigat un premiu al juriului la Festivalul de Comedie de la Monte Carlo. Tamas are 33 de ani și este în plină criză existențială după ce a fost părăsit de iubita sa. În timp ce își plânge de milă își amintește momentele importante din viață și se reîntâlnește cu versiunile sale mai tinere.
1. Something Useful (2017)
Un film lent pe care l-aș asemăna puțin ca atmosferă cu „Sonbahar”, disponibil pe Mubi, care începe ca un fapt divers: două femei de vârste diferite, una de 20 de ani, alta de 40 de ani, se întâlnesc pe tren și călătoresc împreună. Treptat aflăm că cea tânără are ceva important de făcut. Un film despre decizii și despre viață în general, impecabil din toate punctele de vedere.
Scrie un comentariu