Raftul cu filme

Top 15 cele mai bune filme despre viața lui Iisus Hristos pe care le poți vedea de Paște

Iisus Hristos, filme despre iisus hristos, Jesus of Nazareth, Iisus Hristos, filme despre Iisus, filme despre Hristos, filme de Paște, filme de paste, filme paste
Imagine via LDS / Jesus of Nazareth

Ne apropiem de zilele de Paște din acest an, ocazie cu care am pregătit o listă cu 15 filme despre viața lui Iisus Hristos pe care le poți urmări în preajma acestei sărbători. Despre viața lui Iisus Hristos au fost realizate o mulțime de filme.

Există și numeroase piese de teatru care au fost realizate despre viața lui Iisus Hristos. În privința lungmetrajelor, fiecare regizor și-a ales o anumită perioadă din viața lui sau o anumită temă pe care a dorit să o accentueze.

15. Mary Magdalene: Close to Jesus (2000)

Alungată de soțul ei, Amos, din cauză că nu putea să îi dăruiască un fiu, Maria Magdalena devine amanta lui Silvano, un ofițer roman, și capătă astfel un statut de femeie ușoară. Silvano o pune pe Maria Magdalena să îl spioneze pe Ioan Botezătorul. În felul acesta devine o persoană de încredere a Irodiadei, noua soție a lui Irod. Deși simte adevărul din profeții, ea nu poate împiedica moartea acestuia. Mai târziu, când Maria Magdalena îl întâlnește pe Iisus Hristos, își dă seama că el este Mesia din prorocirile lui Ioan Botezătorul.

14. Godspell (1973)

Lungmetrajul este o adaptare a musicalului de pe lângă Broadway cu același nume, creat de John Michael Tebelak, cu muzica și versurile scrise de Stephen Schwartz. Filmul este regizat de David Greene și localizat în contemporanul New York, iar în rolurile principale joacă Victor Garber și David Haskell.

13. The Messiah (1975)

Primele 20 de minute din film prezintă o istorie concisă a evreilor, iar următoarele prezintă viața lui Iisus Hristos fără miracole. Asemenea preotului din Rome, înțelegem din acest film că provocarea este aceea de a trăi o viață sub semnul generozității și bunătății. O prezență plăcută este actorul Pier Maria Rossi, care interpretează rolul lui Iisus Hristos, un predicator din clasa muncitoare și tâmplar.

12. The Greatest Story Ever Told (1965)

Mesia se naște nu într-o cetate mare, în Betleemul din Iudea, ci într-un grajd, iar singurii care îl vizitează sunt niște păstori și magi care îi aduc daruri. Fecioara Maria este nevoită să fugă în Egipt pentru că Irod aude de nașterea lui și știe de la bătrâni că el este regele mult așteptat al Iudeilor și se simte amenințat. Mai târziu, Iisus Hristos se dovedește a fi un copil special și o persoană extraordinară.

11. The Nativity Story (2006)

Filmul narează călătoria extrem de solicitantă a doi oameni, Maria și Iosif, și nașterea lui Iisus Hristos, care va schimba cursul istoriei. Dramaticul film urmărește călătoria plină de pericole a unui cuplu de tineri care sunt nevoiți să își părăsească casa din Nazaret pentru a ajunge în Betleem, străvechea casă a lui Iosif, ca să participe la recensământul ordonat de Regele Irod.

10. The Robe (1953)

Este un film inspirat din nuvela istorică cu același titlu, scrisă de Lloyd Douglas și apărută în anul 1942, care tratează subiectul crucificării lui Iisus Hristos. Cartea a fost una dintre cele mai bine vândute titluri ale anilor 1940 și a apărut în lista New York Times Best Seller în luna octombrie 1942, iar patru luni mai târziu a reușit să ajungă pe primul loc, acolo unde a rămas vreme de aproape un an de zile.

9. History of the World: Part I (1981)

Filmul este o comedie scrisă, produsă și regizată de Mel Brooks, cel care interpretează nu mai puțin de cinci roluri, și anume Moses, Comicus, Torquemada, Jacques și King Louis al XVI-lea. Lista de actori îi cuprinde și pe Sid Caesar, Shecky Greene, Gregory Hines și Charlie Callas. Cele 92 de minute de film au fost realizate cu un buget estimat la aproape 11 milioane de dolari.

8. Jesus Son (1999)

Este un film de dramă lansat în anul 1999 și adaptat după o colecție de povestiri scurte cu același nume, scrisă de Denis Johnson. Pelicula regizată de Alison Maclean îi reunește pe actorii Billy Crudup, Robert Michael Kelly și Torben Brooks în distribuție. Filmul are aproape 2 ore și a câștigat 4 premii, dar și 7 nominalizări.

7. Jesus (1979)

O peliculă care are ca subiect viața lui Iisus Hristos. În mare parte este bazată pe Evanghelia lui Luca din Noul Testament și filmată în Israel. Filmul este regizat de Peter Sykes, John Heyman și John Krish, iar în rolurile principale joacă actori ca Brian Deacon, Rivka Neuman și Alexander Scourby. Cele aproape două ore de film au fost realizate cu un buget estimat la peste 6 milioane de dolari.

6. The King of Kings (1927)

Este un film american mut produs și regizat de Cecil DeMille. Pelicula tratează subiectul ultimelor săptămâni de dinainte de crucificarea lui Iisus Hristos, interpretat de Henry Byron Warner. Cu o lungime de 2 ore și 35 de minute, filmul lui Cecil DeMille este a doua parte a trilogiei biblice din care mai fac parte filme ca „The Ten Commandments” din 1956 și „The Sign of the Cross” din 1932.

5. The Passion of the Christ (2004)

Un film american regizat de celebrul Mel Gibson. În rolurile principale joacă actori ca Jim Caviezel, Monica Bellucci și Maia Morgenstern. Pelicula lui Mel Gibson se bazează pe Evangheliile din Noul Testament ale lui Matei, Marcu, Luca și Ioan. Cele peste două ore de film au fost realizate după un scenariu semnat de Benedict Fitzgerald cu un buget de aproximativ 30 de milioane de dolari.

4. Jesus Christ Superstar (1973)

Filmul prezintă ultima săptămână din viața lui Iisus Hristos. Includerea elementelor de recuzită, decoruri și costume contemporane relevă foarte bine atemporalitatea și universitatea Mesianismului și întregește sinteza dintre muzică și dans. Pelicula este o bijuterie care expune limitele de gândire și simțire.

3. The Last Temptation of Christ (1988)

Este o coproducție SUA-Canada, regizată de celebrul Martin Scorsese. Cu un scenariu scris de Paul Schrader, filmul de dramă reprezintă o adaptare a nuvelei lui Nikos Kazantzakis, publicată în anul 1953 sub același titlu. Pelicula îi are în rolurile principale pe Willem Dafoe, Harvey Keitel, Barbara Hershey, Andre Gregory și Harry Dean Stanton. Lungmetrajul a fost filmat în întregime în Maroc.

2. The Gospel of John (2014)

Este un film care tratează subiectul vieții lui Iisus Hristos așa cum este descrisă în Evanghelia după Ioan. Filmul prezintă exact evenimentele descrise fără să fie adăugate alte părți de poveste din alte evanghelii. Producția este regizată de Philip Saville și scrisă de John Goldsmith. În rolurile principale joacă actori ca Henry Ian Cusick, Daniel Kash și Christopher Plummer.

1. Jesus of Nazareth (1977)

O coproducție Marea Britanie și Italia, regizată de Franco Zeffirelli și scrisă de Anthony Burgess și Suso Cecchi. Filmul prezintă nașterea, viața, crucificarea și învierea lui Iisus Hristos. Rolul lui Iisus Hristos este interpretat de actorul Robert Powell, iar în alte roluri joacă Olivia Hussey și Laurence Olivier. Filmul se află în Top Rated TV pe IMDb și a fost nominalizat de două ori la Primetime Emmys.

Octavian Petrescu

Sunt pasionat de filme și documentare, dar mai ales de peliculele biografice care aduc un plus de valoare cinematografiei. Prefer oricând un film european în defavoarea unuia american, iar când nu scriu despre filme și seriale îmi petrec timpul în compania lui Charlie, un labrador de un an și șapte luni.

Scrie un comentariu